Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykończyć szeroki komin systemowy?

edde

Recommended Posts

mam szeroki (130x38cm) komin systemowy, w zasadzie są to trzy kominy razem (spalinowy+wentylacja, 2xwentylacja, wentylacja +dymowy), ponad dachem trzeba go obłożyć klinkierową płytką elewacyjną, i tu pojawiają się wątpliwości:

1) bezpośrednio na kominy raczej słabo się będzie trzymać, może zaciągnąć kominy klejem do siatki (jaki będzie dobry, mocny elastyczny??), potem siatka - klej - siatka - klej ?

2) albo inna opcja opierzenie ze styro 2-3cm i na to j/w? tylko jakoś nie bardzo widzę solidność trzymania sie styro do komina, sam klej, kołków przecież nie dam bo pustaka raptem 3-4cm grubości, dodam, że styropian nie pełniłby funkcji ocieplenia (wełna jest na całej długości komina) a jedynie bazę pod wykończenie

3) same płytki klinkierowe na co (jaki klej, zaprawę) najlepiej kleić, chyba powinna być w miarę elastyczna a przy tym mocna, a może klej mógłby być jednocześnie fuga płytek? bo chyba zaprawy do klinkieru raczej si do tego nie nadają a może się mylę?

4) jak zabezpieczyć przed nadmierną nasiąkliwoscią czapę betonowa wylewaną na kominie? jakiś dodatek do betonu czy potem pomalować folią w płynie może?

pozdr

Ja bede miał komin systemowy (zespół kominów połączonych w całość) (dymowy fi 180 + wentylacja, dymowy fi 200 + wentylacja, i 6 wentylacyjnych)

Co daje w sumei ponad ok 2 m

Myśle że po zrobieniu kołnieża czy mankietu niewiem jak fachowo sie na to mówi będzie można położyć ładny kamień elewacyjny.

Fachowcy odradzają klinkier, mówią że odpada po jakimś czasie, ja niewiem nigdy na własnej skórze nie sprawdzałem.

Pozdro !!!

Witam

Mam komin systemowy dymowy+wentylacja+wentylacja +dymowy - ok 100 cm długości i 40 szerokości. Całość obmurowana klinkierem - cegłą kratówką. Obmurowanie stoi na specjalnej ławie żelbetonowej, której rysunek był w dokumentacji komina i która opiera się na pustakach kominowych. Dodatkowo ława została zakotwiona w ścianie nośnej. Powinno wytrzymać. Od góry czapa kominowa zalana zaprawą betonową i przykryta przez dekarzy obróbką blacharską. Wszystko można zobaczyć w naszym dzienniku.

http://forum.muratordom.pl/c164-dom-za-miedza-bartolinki-i-gonzo93,t129449-60.htm