MUM 12.09.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Mam problem - na ukończonej 2 miesiące temu posadzce z gresu zauważyłem pęknięcia w miejscu fug (ok. 1 - 2 mm). Płytki w salonie jakieś 35 cm od ściany, potem jest parkiet (płytki dookoła parkietu). Takich pęknięć zauważyłem trzy (w miejscu fugi jakby płytka się przesunęła) no jedna płytką pękła ale tylko do połowy. NIestety nie mam zdjęcia. Jestem poważnie przestraszony. Szukam pomocy. Dlaczego tak się stało?z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 12.09.2008 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Zapomniałem dodać, że przeczytałem już prawie wszystko co na forum zawiera słowo pęknięcie i nie znalazłem podobnego przypadku. Ale jeżeli wiecie że ktoś coś na podobny temat pisał to dajcie znać.Inna sprawa, że na tynku w tym samym pomieszczeniu na ścianie nośnej jest też pęknięcie poziome mniej więcej na wysokości 1,4 m o długości nie więcej niż 50 cm. Może to coś oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.09.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 duchy... jakieś naprężenia nieprzewidywalne... ja tak mam w łazience: 1. pękła 1 płytka 2. wygrzebałem ją, wydrapałem trochę kleju, 3. przykleiłem nową - pękła tak samo 4. postawiłem na niej wiaderko /bo jest przy ścianie/ 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 13.09.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Na moje to pęka posadzka. Jakie masz po kolei warstwy pod płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 13.09.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 odpaliłeś podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.09.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Jak wykonane jest połączenie płytek z parkietem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 15.09.2008 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Sorry, że nie wrzucałem tematu. MIałem chwilową przerwę w dostawie internetu. Więc nadrabiam. Jeżeli chodzi o połącznie z parkietem to korek - około 1,5 cm. NIe ma podłogówki. Pod spodem jest około 7-8 cm wylewki 10 cm. styropianu, no i oczywiście chudy beton (10 cm). Tak to wygląda. Płytki kładzione na sopro 450 elastycznym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 15.09.2008 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Acha, podłogówka jest ale tylko pod jędną częścią a fugi pękły przy trzech ścianach (na każej ścianie po jednej płytce). Więc to chyba nie ma żadnego związku. Podłogówki nie odpalałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiomaciej 15.09.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Zbyt chuda ta twoja podłoga.Jeżeli przy 10cm chudego betonu nie masz siatki zbrojeniowej to już masz przyczynę pękania.Dochodzi jeszcze wątek osiadania budynku i to wszystko daje te niepożądane efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.09.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 skoro chudziak leży na dobrze zagęszczonym podłożu to jakie znaczenie ma to czy ma 5cm czy 15cm? skoro podłoże pod chudziakiem się nie zapada? jak byś napisał że źle zagęszczony piach pod chudziakiem to rozumiem - ale czepianie się chudziaka to nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 16.09.2008 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 No cóż, jeżeli chodzi o zagęszczenie pod chudziakiem to tylko pozostaje mi mieć nadzieję, że jest dobrze zrobione. Wyglądało wszystko dobrze. Ale czy było to sami wiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.09.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 No właśnie nie wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 17.09.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 przyłóż poziomice w miejscu gdzie jest pękniecie i powiedz czy zrobiła sie tam górka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.09.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Zbyt chuda ta twoja podłoga.Jeżeli przy 10cm chudego betonu nie masz siatki zbrojeniowej to już masz przyczynę pękania.Dochodzi jeszcze wątek osiadania budynku i to wszystko daje te niepożądane efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 17.09.2008 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jeżeli chodzi o poziomicę, to nie ma żadnej różnicy, wszystko jest tak samo (lub minimalnie płytki się od siebie różnią, ale są duże i po prostu mogą być lekko wygięte jak to duże płytkie). Tak to wszystko wygląda. I dalej nie wiem czy mam się zamartwiać, czy spać raczej spokojnie. Trochę sobie to wszystko poukładałem i jakoś z tym żyję, ale mam nadzieję, że problem się nie nawarstwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 17.09.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Ludzie po 10cm chudziaka, 8cm wylewki to i tak za dużo jak na domek jednorodzinny. Przecież po tym może czołg jeździć To na pewno nie wina "ubogich" warst podłogi. A może to źle wykonana dylatacja? Powinna być elastyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 18.09.2008 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 fakt faktem, na całym salonie (29 m2) nie zauważyłem dylatacji i to może być to. Podobno na każde 9m2 ma być dylatacja a tu nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 18.09.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 ale tobie chodzi o dylatacja na kazdym 9m2 plytek czy wylewki ?? bo jesli na plytkach to mysle ze taka dylatacja nie wieleby mogla dac.nie przewidzisz w którym miejscu płytki zaczna sie rozjeżdzac.można sie pokusic i gdzies wydłubac spoine i dac silikon zrobilem juz kilka garazy(salonów tez) gdzie bez dylatacji na płytkach były robione powierzchnie ok. 40m2 a jak wiadomo do garazu czasem wiejdza sie prawie 2 tonowym suvem wiec ma powód wszystko pracowac jesli wylewka jest dobrze zrobiona i dany elestyczny klej to nie powinno sie nic dziac.niestety wiekszosc robi wylewki łamiac wszystkie możliwe normy yle metry były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUM 19.09.2008 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Chodziło mi o dylatację na wylewce a nie na płytkach. Te nie potrzebowały takich zabiegów bo jest ich naprawdę niedużo. Mam nadzieję, że to po prostu naprężenia na wylewce i dlatego te płytki minimalnie pękły. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts