Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozjechane płytki

MUM

Recommended Posts

Mam problem - na ukończonej 2 miesiące temu posadzce z gresu zauważyłem pęknięcia w miejscu fug (ok. 1 - 2 mm). Płytki w salonie jakieś 35 cm od ściany, potem jest parkiet (płytki dookoła parkietu). Takich pęknięć zauważyłem trzy (w miejscu fugi jakby płytka się przesunęła) no jedna płytką pękła ale tylko do połowy. NIestety nie mam zdjęcia. Jestem poważnie przestraszony. Szukam pomocy. Dlaczego tak się stało?

z góry dziękuję

Zapomniałem dodać, że przeczytałem już prawie wszystko co na forum zawiera słowo pęknięcie i nie znalazłem podobnego przypadku. Ale jeżeli wiecie że ktoś coś na podobny temat pisał to dajcie znać.

Inna sprawa, że na tynku w tym samym pomieszczeniu na ścianie nośnej jest też pęknięcie poziome mniej więcej na wysokości 1,4 m o długości nie więcej niż 50 cm. Może to coś oznacza?

Sorry, że nie wrzucałem tematu. MIałem chwilową przerwę w dostawie internetu. Więc nadrabiam.

Jeżeli chodzi o połącznie z parkietem to korek - około 1,5 cm. NIe ma podłogówki. Pod spodem jest około 7-8 cm wylewki 10 cm. styropianu, no i oczywiście chudy beton (10 cm). Tak to wygląda. Płytki kładzione na sopro 450 elastycznym.

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o poziomicę, to nie ma żadnej różnicy, wszystko jest tak samo (lub minimalnie płytki się od siebie różnią, ale są duże i po prostu mogą być lekko wygięte jak to duże płytkie). Tak to wszystko wygląda. I dalej nie wiem czy mam się zamartwiać, czy spać raczej spokojnie. Trochę sobie to wszystko poukładałem i jakoś z tym żyję, ale mam nadzieję, że problem się nie nawarstwi.

ale tobie chodzi o dylatacja na kazdym 9m2 plytek czy wylewki ?? bo jesli na plytkach to mysle ze taka dylatacja nie wieleby mogla dac.nie przewidzisz w którym miejscu płytki zaczna sie rozjeżdzac.można sie pokusic i gdzies wydłubac spoine i dac silikon

zrobilem juz kilka garazy(salonów tez) gdzie bez dylatacji na płytkach były robione powierzchnie ok. 40m2 a jak wiadomo do garazu czasem wiejdza sie prawie 2 tonowym suvem wiec ma powód wszystko pracowac :D

jesli wylewka jest dobrze zrobiona i dany elestyczny klej to nie powinno sie nic dziac.niestety wiekszosc robi wylewki łamiac wszystkie możliwe normy yle metry były