Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przymrozki

Walia

Recommended Posts

W nocy z niedzieli na poniedziałek zapowiadają chłodną noc-mogą ponoć nawet wystąpić przymrozki.

Mam bardzo pięknie kwitnący wilec-nie znam jeszcze nazwy odmiany-jego kwiaty są dużo większe niż u zwykłego-białe i niebieskie.

Bardzo zależy mi na zebraniu nasion.Czy jeżeli w noce z przymrozkami będę pnącza okrywała włókniną to jest szansa,że nasiona dojrzeją?

Wiadomo,że dni też wtedy będą chłodne i nie wiadomo jak długo chłód się utrzyma.

Zawsze udawało mi się zebrać nasiona wilca ale teraz na nasionach tej odmiany zależy mi szczególnie.Obawiam się,że jest to jakaś południowa jego odmiana,lubiąca ciepło-czy np. w najchłodniejsze dni również zostawić pnącze okryte?

Kłącza kanny na okres zimy należy wykopać, najlepiej to zrobić po pierwszych przymrozkach. Usuwamy część nadziemną na wysokości ok. 10-15 cm, a kłącza najlepiej przechowywać razem z bryłą ziemi, w pomieszczeniach o temp. 5-8 şC np. w piwnicy. Przechowując oczyszczone kłącza, przysypujemy je torfem, piaskiem, trocinami.

Moja siostra mówiła,że nigdy nie udało się jej przechować kłączy w piwnicy-butwiały.Znajoma mówiła,że zawsze przechowuje je w donicy z ziemią.

Moje też jeszcze kwitną-na dzisiejszą noc okryłam je włókniną.Myślę,że jeszcze 2-3 następne noce też.

Kanna pochodzi ze strefy tropikalnej więc myślę,że najmniejszy przymrozek może byc dla niej groźny.

Może potem trochę się ociepli :)