Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jestem nowym forumowiczem. Bardzo Proszę o pomoc osoby profesjonalne.

Wynajełam murarzy do postawienia domu.Wszystko szło wspaniale do momentu wylania płyty posadzki na gruncie 15 cm z oddylatacją.

Murarze zamiast płytę oddylatować od scian budynku za pomocą dwoch warstw papy asfaltowej to włozyli wystającą o 15 cm z muru pape z izolacji poziomej i zalali ją . Po awanturze kazałam wyciąć po 20 cmposadzki od ściany i wyjać zalaną izolację poziomą. a następnie włożyc 2 warstwy papy i ponownie zalaćwykute miejsca.

Problem polega na tym że izolacja pozioma w trakcie wyciągania( aczkolwiek była nagrzewana) popękała wkilku miejscach czyli całkiem odleciały kawałki przy murze i nie ma ciągłosci izolacji. Zaznaczam że mam już postawione ściany.

Inspektor nadzoru zaproponował aby specjalistyczna firma zajeła się poprawieniem izolacji gdyż jak zrobia to ludzie nie kompetentni todojdzie do zawilgocenia ścian Problem jest taki że fima nie chce zająć sie punktowa naprawą tylko całości izolacji poziomej i rządaja ok 25 tys zł uwazm że to przesada.

Bardzo proszę o pomoc jakie metody można zastosować przy naprawie tej izolacji.

ABY BYŁA SKUTECZNA I EKONOMICZNA.

Pozdrawiam

I bardzo dziękuję z góry

GREJS>

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/

Budujesz na jakims bagnie gdzie poziom wody dochodzi do zera posadzki?

Jeżeli nie i teren nie jest specjalnie podmokły to bym sie nie przejmował tymi uszkodzeniami. Możesz w miejescach gdzie popękało użyć lepiku albo innego lepiszcza do załatania dziury.

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2680189

j.w.

... Murarze zamiast płytę oddylatować od scian budynku za pomocą dwoch warstw papy asfaltowej ...

nie dylatuje sie slepej posadzki od scian fundamentowych /chyba ze zakładasz, ze ta posadzka powinna opaść bo np. masz byle jak zagęszczony piach pod nią /

... Po awanturze kazałam wyciąć po 20 cmposadzki od ściany i wyjać zalaną izolację poziomą. a następnie włożyc 2 warstwy papy i ponownie zalaćwykute miejsca ...

ktoś Ci to doradził czy to Twój pomysł ?

Problem polega na tym że izolacja pozioma w trakcie wyciągania( aczkolwiek była nagrzewana) popękała wkilku miejscach czyli całkiem odleciały kawałki przy murze i nie ma ciągłosci izolacji. Zaznaczam że mam już postawione ściany.

Inspektor nadzoru zaproponował aby specjalistyczna firma zajeła się poprawieniem izolacji gdyż jak zrobia to ludzie nie kompetentni todojdzie do zawilgocenia ścian Problem jest taki że fima nie chce zająć sie punktowa naprawą tylko całości izolacji poziomej i rządaja ok 25 tys zł uwazm że to przesada.

Bardzo proszę o pomoc jakie metody można zastosować przy naprawie tej izolacji.

ABY BYŁA SKUTECZNA I EKONOMICZNA.

Pozdrawiam

I bardzo dziękuję z góry

GREJS>

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2680286

Pragnę podziękować za pomoc Dom który buduje znajduje się na terenie gliniastym 3m gliny (wykonane badania) .Projekt domu to Rozmaryn wersji B.

Budowę wykonujemy zgodnie z projetem i jest tam zalecana posadzka na gruncie z oddylatacja.

WYKUCIE IZOLACJI POZIOMEJ zalecił inspektor nadzoru. Przeraził mnie opowiastkami o zawilgoceniu ścian dlatego Bardzo Prosze PANÓW O FACHOWE PODSTAWY PRAWNE -SZTUKI BUDOWLANEJ - co mam dalej robić ,gdyż inspektor nie chce przyjąć murarzom etapu a ja stoja w kropce ze wzgledu na fakt że zawierzyłam inspektorowi ( osobie kompetentnej )- która pilnuje budowe mojego domu .

Kto teraz ma racje i w jaki sposób mam przekonac swojego inspektora że możemy obejść fakt naprawy izolacji przez firmę specjalizującą sie.

Inspektor twierdzi że to jest wada istotna i mam wykonawców pociągnąć za konsekwencje finansowe.

Drodzy Panowie Czytając na forach internetowych o uszkodzonych izolacjach poziomych wiekszośc pisze o wysokich cenach naprawczych.

Nie jestem fachowcem dlatego pragne a byście mi w tym pomogli. Może mam surowego inspektora ,to jest moja pierwsza budowa dlatego uważałam że inspetor to osoba godna zaufania i kierowania.

Dlatego prosze o konkrety.

Dziękuje Grejs1

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2680504

Ta papa jest popękana poza obrysem ściany, czy w obrysie tzn jest poszarpana i powyciągana ze ściany?

Co na zaistniały problem kierownik ? Kto jest kierownikiem, któryś z ekipy murarzy?

Z jakiego materiału masz ściane fundamntową?

Ile wystaje ponad teren ?

Czy grunt wewnątrz fundamntu (glinę ) wybrałeś i zasypałeś wszystko piaskiem/pospółką ?

Z czego masz ściany parteru ?

Generalnie opisz troche co i jak, może jakaieś fotki tych uszkodzonych izloacji.

Ciężko jednoznacznie tak na odległośc wyrokować ale wyglada że inspektor jakiś nadgorliwy. Jak go przekonać ? Przypomnieć mu kto go zatrudnia.

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2680551

Wg mnie prawidłowo wykonana izolacja pozioma powinna być wykonana poprzez połączenie izolacji wylewki/podłogi z izolacją ścian poprzez staranne sklejenie ich (najczęściej właśnie przez podwinięcie wystającej spod ścian papy i sklejenie z folią lub papą pod wylewką). Nie bardzo rozumiem sensu dylatacji i jak miało by być to połączone z resztą izolacji. Nie piszesz nic o izolacji pod podłogą. obawiam się że tym odkuwaniem pogorszyłaś swoją sytuację zamiast poprawić, choć prawdą jest że wyciągnięcie papy spod ściany nie jest tak łatwe jak się wydaje... czasami jest też potrzebny zdrowy chłopski rozsądek, nie tylko projekt, inspektor i tomy ksiąg.
https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2681334

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TAKIE ZAINTERESOWANIE MOIM PROBLEMEM I POMOC.

Drogi JAJMAR sciany fundamentowe są z betonowych bloczków , izolacja pozioma to papa termozgrzewalna wystajaca ze stron wew i zew po 10 cm i na to biały pustak.

Grunt wewnątrz fundamentów był wybrany do 80cm i zasypany pospólka . ściany fundamentowe wystają poza teren 70 cm. (czyli 40 czm ławy fundamentowe plus 110 cm ściany fundamentowe)

Drodzy forumowicze uszkodzona jest izolacja pozioma miejscowo w trakcie zalewania pasadzki na gruncie z oddylatacją 15 cm gr.czyli jakby chudziak. Posadzki jeszcze nie ma wylanej.

Izolacja jest uszkodzona przy samej ścianie te 10 cm co miała wystawac aby pozniej połaczyc z izolacja na ,, chudziaku"- Obecnie nie ma jak nawet łatami te kilka mniejs zgrzac gdyż mamu już mury postawione i nie ma dojscia do tej papy tylko przez wyciecie w pustaku ? czy to dobry pomysł.

Jezeli chodzi o inspektora to fakt jest bardzo konkretny i trzyma sie projektu ma bardzo dobre rekomendacje Pragnę wyjasnić jedna rzecz zalezy mi budowie domu solidnie i bez wad- fakt to jest nie uniknione- ale naprawa powinna być solidnie wykonana a przy tym ekonomicznie .

Dlatego jestem tu w waszym godnym polecenia gronie aby rozwiązać swój problem tak aby mógł pewnie uczestniczyć w budowie domu i przedstawić Państwa rozwiązania ekonomiczne i zgodne ze sztyką budowlana inspektorowi.

Dziękuje GREJS

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2683118

Izolacja jest uszkodzona przy samej ścianie te 10 cm co miała wystawac aby pozniej połaczyc z izolacja na ,, chudziaku"- Obecnie nie ma jak nawet łatami te kilka mniejs zgrzac gdyż mamu już mury postawione i nie ma dojscia do tej papy tylko przez wyciecie w pustaku ? czy to dobry pomysł.

W ilu miejscach muisz podcinać ściene aby to załatać ?

Jeżeli raz na kilka metrów , i podcięcie będzie płytkie (kilka cm) to dla Twojego spokojnego snu możesz to wykonać. Osobiście nie przejował bym sie tym.

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2683284

Problem polega na tym że izolacja pozioma w trakcie wyciągania( aczkolwiek była nagrzewana) popękała w kilku miejscach czyli całkiem odleciały kawałki przy murze i nie ma ciągłosci izolacji.GREJS>

Jeśli z powodów o których piszesz nie jest już możliwe szczelne połączenie dwóch pap

to proponuję odkryć miejsca uszkodzone, starannie je oczyścić i nanieść trzy warstwy Dysperbitu.

Pierwsza warstwa dyspersji - Dysperbit + woda 1:1, następne dwie już gęstym, bez wody. Stworzy on

coś w rodzaju papy w płynie o wystarczającej grubości i dobrej elastyczności. Dysperbit nie uszkadza

styropianu. Nie zawiera rozpuszczalników, w fazie z kubła rozpuszcza się w wodzie, po zaschnięciu

już nie. Uwaga, każda następna warstwa może być nanoszona wyłącznie po wyschnięciu poprzedniej..

Możesz użyć siatki z włókna szklanego używanej do ociepleń elewacji – jako osnowy.

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2683358

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TAKIE ZAINTERESOWANIE MOIM PROBLEMEM I POMOC.

Drogi JAJMAR sciany fundamentowe są z betonowych bloczków , izolacja pozioma to papa termozgrzewalna wystajaca ze stron wew i zew po 10 cm i na to biały pustak.

Grunt wewnątrz fundamentów był wybrany do 80cm i zasypany pospólka . ściany fundamentowe wystają poza teren 70 cm. (czyli 40 czm ławy fundamentowe plus 110 cm ściany fundamentowe)

Drodzy forumowicze uszkodzona jest izolacja pozioma miejscowo w trakcie zalewania pasadzki na gruncie z oddylatacją 15 cm gr.czyli jakby chudziak. Posadzki jeszcze nie ma wylanej.

Dziękuje GREJS

Ja nie dawałem na chudziaka izolacji z papy tylko folię x 2 i niczego nie łączyłem z izolacją poziomą fundamentów (folia została wywinięta ponad posadzkę końcową i tam obcięta). Tyle że u mnie wody gruntowe są na 6m a podłoże to glinka z piaskiem a dalej tzw. grzechotka (rodzaj wapiennego kamienia, który wszystko przepuszcza).

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2684068

Ja nie dawałem na chudziaka izolacji z papy tylko folię x 2 i niczego nie łączyłem z izolacją poziomą fundamentów (folia została wywinięta ponad posadzkę końcową i tam obcięta).

Ja też. Stan zero mam 20 cm nad ziemią. Żeby taką szczeliną dostała sie wilgoć do domu to chyba by musiał pływać.

https://forum.murator.pl/topic/108382-prosze-o-pomoc-uszkodzona-zosta%C5%82a-izolacja-pozioma/#findComment-2684205