Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian 0,042 kontra 0,040, 0038

Recommended Posts

jak to się ma do ściany?

(tzn. kwestia min. styropinau do rodzaju ściany - ja mam porotherm)

i teraz przeliczam i wychodzi..

15 styropian 0,040 R=375

0,042 R=357

20 styropian 0,040 - 500

0,042 - 476

cena 0,042 - 109 zł/m3

cena 0,040 - 128 zł/m3

a mam 180 m2

jak teraz wyliczyc opłacalność?

czy wełna nie wyjdzie taniej?

czy mogę dać rózne grubości styropianu? (np. od północy i wschodu 20, od zachodu i południa - 15 a np. kotłownia na paliwo stałe 10? - czy to zły pomysł?)

różnica pomiędzy tymi styropianami jest w przybliżeniu taka, że możesz dać 1cm mniej tego droższego i uzyskasz takie samo ocieplenie jak tym tańszym.

czyli 14cm zamiast 15, albo 19 zamiast 20.

a kosztuje dużo więcej... lepiej dać, jeśli Ci to nie przeszkadza 2-3cm więcej tego tańszego. zapłacisz tyle samo co za ten droższy a uzyskasz trochę lepsze parametry ściany.

cieplejszy (i droższy) styropian ma sens tylko wtedy gdy nie możemy dać z jakiś przyczyn (technicznych, wizualnych) odpowiedniej grubości tańszego styropiany.

zakładam, że tego samego producenta (bo jeśli nie to deklaracje i rzeczywistość o te 0.02 o których tu mowa mogą się i tak różnić) i że producent deklaruje prawdę.

wełna - nie znam się, ale chyba jest droższa.

różne grubości - ja tak zrobiłem, bo na dwóch ścianach miałem za małe okapy, ale jakbym mógł to był dał ile się da przy każdej ścianie. weź tańszy i jeśli nie ma powodu to nie oszczędzaj na grubości - koszt styropianu w całkowitym koszcie wykonania elewacji (robocizna, tynkowanie, ewentualnie malowanie) jest dość mały nawet przy 20cm. szkoda oszczędzać, późniejsze dołożenie kosztuje rząd wielkości więcej.