iga9 30.10.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 Tylko gratulowac i dzekowac! Mam nadzieje, ze sie w tym wszystkim połapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najemca 12.11.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Ciao Wsadzilem calosc w tabele Excel i dodalem proste rubryczki do podliczania wszystkiego, to tak dla masochistow takich jak ja ktorzy chca wiedziec ile juz wydali Jezeli ktos ma zamiar sie codziennie denerwowac to mozecie to sciagnac tutaj (archiwum ZIP 313kb) A tak powaznie to na pewno pomoze w utrzymaniu wydatkow pod kontrola - poprawki mile widziane LINK DEAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najemca 12.11.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Podaję, mam nadzieję że kompletny , spis kolejności prac na budowie Jesli macie jeszcze jakieś pomysły, bądź uwagi to się dopiszcie Super ! ale czy to-to nie powinno też zawierać przeciętnych czasów realizacji po stronie osób trzecich (dni) oraz Twojego zaangażowania (dni). To pomogłoby oszacować total workload przez osoby MYŚLĄCE o budowie (tak jak ja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Najemca 12.11.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Im więcej czasu po�więcimy wspólnie na planowaniu tym pó�niej mniej czasu będzie potrzeba na wykonanie budowy! Zasada stara jak świat i dotyczy także projektów wielomilionowych - 80% czasu planować 20% realizować. Wszelkie odchylenia prowadzą do zawyżonych kosztów lub opóźnień. W Polszcze wszyscy mają niechęć do planowania (fuj - komuna !) więc nawet w dużych firmach projekty się rypią bo poświecają 10% na planowanie a 90% na realizację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 14.11.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 ja też dołączę się do podziękowań. wielce pomocna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VA 14.11.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 witam i dziekuję za pierwszy post, jest przynajmniej gotowy plan dzialania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitulano 01.12.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Właśnie zaczynamy wiec dziękujemy, bo w labiryncie problemów ktoś z pochodnią, kto już zna drogę to jak przewodnik w górach. Tez piszemy dziennik prac i pomysłow, które potem skonfrontujemy z rzeczywistością i jak będzie czym to się podzielimy.Piekne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bociek_waleczny 04.12.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Bartt i Sylwek Serdecznie dzięki za waszą pracę!!! Dzięki takim jak Wy życie z budową w tle staje się prostrze Pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 15.12.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Wspaniała robota Bart'a, ale dwa "małe ale"... DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA ... projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki ... pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej 1) Wydaje mi się że zakup działki musi być przed projektem budowlanym, bo co jeśli np. dom z projektu nie będzie się mieścił? 2) Wydaje mi się że brakuje punktu "warunki przyłączy od dostawców mediów", przed wyborem projektu, bo jak gazu nie ma, to trzeba mieć miejsce na skład oleju, węgla itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 25.01.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 PANOWIE - Bartt, Filips i SylwekW -SERDECZNE DZIĘKI !!! Jesteście nieocenieni Dla raczkującego inwestora nie mogło być lepszej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 28.01.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 DOBRA ROBOTA !!!! Wielkie dzieki, czegoś takiego właśnie szukałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chabek 31.01.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Gratuluje pomyslu... Mam nadzieje ze zestawienie sie przyda... Wielkie dzieki Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 31.01.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Dostałam (wreszcie) pełny kosztorys. Oczywiście był w Rodosie. Zamieniłam go na Excela - i tu mam problem - chętnie się nim podzielę, bo wygląda chyba rozsądnie choć jest dostosowany do mojego projektu - nie wiem jak wkleić plik Excela. Czy muszę zawiesić go na necie? Dokumnet jest długi (przedmiar, kosztorys, zestawienie materiałow, zestawienie sprzętu) RATUNKU !! Oczywiście moge wysłać na priva... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudanka 09.02.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 No SUPER. Przyjmijcie i moje wielkie dziępi za tą rozpiskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 10.02.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 My także dołączamy się do podzieńkowań,zaoszczędzimy dużo czasu,który poświęcimy na doszkalanie się w dziedzinie budownictwa. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 10.02.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Ja również dziękuję! Super sprawa dla poczatkujących jk np dla mnie.Chyba też to wydrukuję i będe skreślać kolejne etapy. Trochę zgadzam się z koleżanką Yatza co do kolejności na etapie "Dokumentacja i uzgodnienia" ale może jak ten post był pisany obowiazywało jeszcze inne prawo budowlane.W każdym razie WIELKIE DZIĘKI!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micor 11.02.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Serdeczne dzięki za ściągę. Aż strach pomyśleć że jesteśmy dopiero na samym początku tej potwornie długiej listy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 04.03.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Witam wszystkich. Ja akurat nie buduję sobie domu ale zaciekawiła mnie pwena pozycja: wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy Czyżbyście w końcu zaczęli robić uziomy fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally 05.03.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Podaję, mam nadzieję że kompletny , spis kolejności prac na budowie Jesli macie jeszcze jakieś pomysły, bądź uwagi to się dopiszcie HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McAndy 02.04.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Witajcie.Do tego fajnego tematu brakuje mi harmonogramu czasowego.Proponuję (może jest ktoś znający np. MS Project) o stworzenie kanwy takiego projektu. Pozwoliłby on oszacowac ile trwają prace nad poszczególnymi robotami i które można wykonywać równolegle, wcześniej, a z którymi trzeba czekac. Harmonogramu, który pozwoliłby oszacować zaangażowanie ekip (ilość osób mogących pracować jednocześnie). PSWidziałem taki projekt (USA) budowania gotowego domu na jakiejś prezentacji. Domek z segmentów, ale niebanalny. Przygotowanie do budowy trwało kilka miesięcy, a budowa ... lekko ponad 3h! (pracowało ponad 200 osób jednocześnie).Podkreślam: nie chodzi o rekord, ale zdroworozsądkową optymalizację. Pozdrawiam,McAndy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts