Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny harmonogram prac

Bartt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzięki za taka "pigułkę", a właściwie pigułę- mój mąż zapytał: czy ta lista ma koniec???????????? Chociaż planuje, ze to ja będę się "kopać" z całym tym bałagane. Jedyne pocieszenie,że gdzie diabeł nie może tam kobitkę pośle!!!!!!!!

o ile się orientuję to:

1) Wypis i wyrys z planu zagospodarowania dostaje się jak w gminie jest takowy plan (nie ma wtedy warunków zabudowy) - kupuje się to w gminie (około 60zł za wypis i wyrys dla 1 działki)

2) warunki dostajesz jak nie ma planu zagospodarowania - wtedy musisz starać się o warunki zabudowy dla twojej inwestycji (starostwo łaskawie może ci coś takiego wydać lub nie)

:wink:

Chodzi mi o to czy wypis z planu zagaospodarowania i warunki zabudowy to są dwa oddzielne dokumenty?

A nie czy wypis i wyrys.

a to prosze....

oczywiście zupełnie dwa niezależne

wypis i wyrys to dokument który wydaje ci gmina która posiada plan zagospodarowania przestrzenego

a warunki zabudowy - to dokument o który musisz zgłosić sie do gminy gdy takowego planu nie posiada.

mam nadzieje że teraz się rozumieliśmy ;)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Ja do tego tworzę jeszcze liste podstawowych dylematów początkującego planisty, np. rury miedź czy plastik, wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna, kominek z dgp czy z płaszczem, wełna czy styropian, rynny stalowe czy plastikowe, okna drewniane czy pcv itd. itp. O ile co poniektóre decyzje można podjąć tuż przed zakupem, chociażby takie okna, o tyle taką np. wentylację to warto przemyśleć na etapie projektowania.

Na szczęście część wyborów mam już za sobą.

Uff... 8)

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Ja mam pytanie do tego harmonogramu - dotyczące podłogi. Jest napisane tak:

Przy fundamentach

"usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie

wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje

izolacja podłogi na gruncie

połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia"

Potem dopiero przy instalacjach (właściwie po instalacjach):

"ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie

wykonanie dylatacji wylewki

wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie"

Czy dobrze rozumiem? Po wykonaniu ściany fundamentowej, zasypuję piachem. Potem chudziak. Pierwsze moje pytania po co tutaj zbrojenie i co to jest dyletacja? Kolejne pytanie co to jest połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych? I teraz rozumiem, że po tym mogą wykonawcy sobie chodzić. Leży tak, aż do wykonania instalacji. Po wykonaniu instalacji ocieplam podłogę i wylewka.

Czy dobrze zrozumiałem? Wytłumaczcie laikowi. Proszę!

Ja mam pytanie do tego harmonogramu - dotyczące podłogi. Jest napisane tak:

Przy fundamentach

"usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie

wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje

izolacja podłogi na gruncie

połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia"

Potem dopiero przy instalacjach (właściwie po instalacjach):

"ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie

wykonanie dylatacji wylewki

wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie"

Czy dobrze rozumiem? Po wykonaniu ściany fundamentowej, zasypuję piachem. Potem chudziak. Pierwsze moje pytania po co tutaj zbrojenie i co to jest dyletacja? Kolejne pytanie co to jest połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych? I teraz rozumiem, że po tym mogą wykonawcy sobie chodzić. Leży tak, aż do wykonania instalacji. Po wykonaniu instalacji ocieplam podłogę i wylewka.

Czy dobrze zrozumiałem? Wytłumaczcie laikowi. Proszę!

Ktoś jakieś bzdury to popisał - podkładu betonowego (chudy beton) się nie zbroi i nie dylatuje - dylatacja to jest tak w uproszczeniu element ,który przejmuje np. wpływ termiki na element gdzie podczas wzrostu temperatury element się rozszerza, trafiając na dylatację czyli element odkształcalny (styropian,guma itd) dylatacje przejmuje te naprężenia, gdyby jej nie było w tym miejscu nastąpi peknięcie - to tak skrótowo. Połączenie izolacji podłogi i ścian jest to dokładnie zgodne z nazwą - na ścianie fundamentowej masz izolację poziomę i łączysz ją z izolacją poziomą posadzki w jednym poziomie gdy jes taka możliwość lub przy pomocy fasety gdy jest rónica wysokości pomiędzy ścianą fundamentową a np. podkładem betonowym. Faseta jest to po prostu np. element o przekroju trójątnym z lekkim wyobleniem wykonanym np. przy pomoc butelki, element może być z zaprawy cementowe i służy temu aby izolację, szczególnie papę nie załąmywać pod ostrym kątem tylko w sposób łagodny.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...