Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny harmonogram prac

Bartt

Recommended Posts

Witam

Info dla wszystkich ktorzy beda budowac, kosztorys kosztorysem, a budowa budowa....

Ci ktorzy planuja niech sobie dopisza podczas prac ziemnych tzw wydatki nieprzewidziane, w zaleznosci od budynku proponuje dac +3-10 tys pln.

A wchodza w to: podsypki, zasypki, dodatkowe prace ziemne, deskowania, jakies nie ujete nigdzie kolki, gwozdzie, laczniki, sroby, druty itp.... itp ( nie do przewidzenia)

Pozdrawiam Wszystkich

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Info dla wszystkich ktorzy beda budowac, kosztorys kosztorysem, a budowa budowa....

Ci ktorzy planuja niech sobie dopisza podczas prac ziemnych tzw wydatki nieprzewidziane, w zaleznosci od budynku proponuje dac +3-10 tys pln.

A wchodza w to: podsypki, zasypki, dodatkowe prace ziemne, deskowania, jakies nie ujete nigdzie kolki, gwozdzie, laczniki, sroby, druty itp.... itp ( nie do przewidzenia)

Pozdrawiam Wszystkich

pozwolę sobie jeszcze dodać, że przy sporządzaniu kosztorysów można te nieprzewidziane wydatki podać w procentach całości inwestycji. Moja propozycja brzmi, żeby przyjąć od 7 do 15 procent wyliczonych kosztów inwestycji jako dodatek na nieprzewidziane wydatki :) może 15 procent to za dużo, ale wydaje mi się, że daje to naprawdę bezpieczną kwotę

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Kurcze rewelacja te info.

Ja też sobie skopiowąłem i zaczynam odkreslanie.

Co do dodatkowych wydatków podczas budowy - ja w swoich obliczeniach ująłem 10% od wartości całkowitej - może się zmieszczę :wink:

---------------------------------------------------

"Zawsze miejscie nadzieję - Jan Paweł II"

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Serdeczne dzieki, zestawienia przydadzą mi sie, zwlaszcza, ze jestem na początku drogi do własnego domu.

Pozdrawiam

rewelacja, ja tez zaczynam budowę, jestem na początku - ale jestem dobrej mysli;

Witam

zaczynamy w maju. W przyszłym tygodniu spodziewam sie pozwolenia, potem bede szukac geodety do wytyczenia domu na działce i sie zacznie... :roll:

Na jakim etapie jesteście?

Pozdrawiam

Witam

zaczynam w maju w Szymanowie ( trasa na Trzebnice ). W przyszłym tygodniu spodziewam sie pozwolenia, potem bede szukac geodety do wytyczenia domu na działce i sie zacznie...

Na jakim etapie jesteście?

Pozdrawiam

ja również witam!

na początku, na początku :D, choć jesteśmy już po kupnie działki i po wystąpieniu o wydanie decyzji o warunkach zabudowy ale jeszcze przed odpowiedziami z branż o warunki przyłączenia (brak planu miejscowgo - energetyka strasznie się ociąga),

ale jak już pisałem - jesteśmy dobrej myśli

pytanie: u jakiego (gdzie?) architekta robiliście adaptacje projektu?

• 4 weeks później...

Ja też bardzo dziękuję, właśnie siedzę nad kosztorysem dla banku, taka lista to duża pomoc.

Jeszcze tylko poszukam jak to ubrać w transze i jedziemy :lol: żartowałam oczywiście, bo przede mną jeszcze baaardzo daleka droga :roll: Za tydzień dopiero umowa (przedwstępna :oops: ) na działkę...

ale się będzie działo

pzdr

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witajcie wszyscy...

Pomysł na harmonogram - rewelka, gratulacje

MAM PYTANIE:

JESTESMY JUZ PO ROZMOWIE Z WłAśCICIELAMI DZIAłKI, KTóREJ CZęść CHCEMY KUPIć.

cAłA DZIALKA MA WIELKOść 35X230M. nAS INTERESUJE ZAKUP 35X100 M CZYLI CAłY PAS ZABUDOWY. bYłAM W URZęDZIE MIASTA DZIAłKA JEST PRZEZNACZONA POD ZABUDOWę W PASIE ZABUDOWY CZYLI W TYM NASZYM 100M KTóRE CHCEMY KUPIć.

cHCEMY KUPIć Ją NA KREDYT I TU ZACZYNAJA SIę SCHODY BO NIE WIEM CO I JAK DALEJ. DO KREDYTU POTRZEBNY WYPIS Z REJESTRU GRUNTóW I TU PYTANIE: JEżELI CHCE KUPIC CZESC DZIAłKI CZY WłAśCICIELE POWINNI ZAPROSIC GEODETę KTóRY WYZNACZY CZESC NASZEJ DZIAłKI I ONI ODBIORą WYPIS NA Tę NASZą CZęść NO BO PO CO WYPIS NA CA LY GRUNT KIEDY JA CHCE TYLKO 100M CZY TO MAM ZAłATWIć JA???

BARDZO PROSZę O ODPOWEIDź BO POWOLI ZACZYNA NAS GONIć CZAS A JA STOJE W MIEJSCU.

Z GóRY DZIęKI

SAFIKEY