Gość Gosc_gość 09.08.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witajcie wszyscy... Pomysł na harmonogram - rewelka, gratulacje MAM PYTANIE: JESTESMY JUZ PO ROZMOWIE Z WłAśCICIELAMI DZIAłKI, KTóREJ CZęść CHCEMY KUPIć. cAłA DZIALKA MA WIELKOść 35X230M. nAS INTERESUJE ZAKUP 35X100 M CZYLI CAłY PAS ZABUDOWY. bYłAM W URZęDZIE MIASTA DZIAłKA JEST PRZEZNACZONA POD ZABUDOWę W PASIE ZABUDOWY CZYLI W TYM NASZYM 100M KTóRE CHCEMY KUPIć. cHCEMY KUPIć Ją NA KREDYT I TU ZACZYNAJA SIę SCHODY BO NIE WIEM CO I JAK DALEJ. DO KREDYTU POTRZEBNY WYPIS Z REJESTRU GRUNTóW I TU PYTANIE: JEżELI CHCE KUPIC CZESC DZIAłKI CZY WłAśCICIELE POWINNI ZAPROSIC GEODETę KTóRY WYZNACZY CZESC NASZEJ DZIAłKI I ONI ODBIORą WYPIS NA Tę NASZą CZęść NO BO PO CO WYPIS NA CA LY GRUNT KIEDY JA CHCE TYLKO 100M CZY TO MAM ZAłATWIć JA??? BARDZO PROSZę O ODPOWEIDź BO POWOLI ZACZYNA NAS GONIć CZAS A JA STOJE W MIEJSCU. Z GóRY DZIęKI SAFIKEY Właściciel musi zaprosić geodetę i podzielić działkę, a przede wszystkim geodezja musi na to wyrazić zgodę. Potem wypis z rejestru gruntów. Zarówno wypis jak i mapę zasadniczą możesz uzyskać w geodezji za niewielką opłatą nie będąc właścicielem gruntów. Aczkolwiek podział tej działki trochę potrwa. Ja w Poznaniu na wydzielenie placyka do zawracania czekałem prawie rok czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
safikey 10.08.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 KRISTOFUROS dzieki za infoAle u nas trwa to duzo szybciejW poniedziałek czyli 13 ewnetualnie 14 sierpień przychodzi geodeta i wyznaczy działkę. Potem stwierdził, że załatwianie spraw papierowych np. nadanie numerów, mapy , itp. w geodezji zajmie nam około 2,3 tygodni. I już możemy umawiać notariusza - i tu z tygodniowym wyprzedzeniem trzeba się umówić. Czyli zdecydowanie krócej, może dlatego, że to nie duże miasto Pozdro safikeyale jestem szczęśliwa, bo za miesiąc będę już właścicielem 35 arów i nie mogę się już doczekać kiedy będę coś działać na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 26.08.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Super Bardzo się przyda. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 18.10.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Niezwykle pomocne zestawienie, zwłaszcza dla początkujących. Dziękuję w imieniu własnym i wielu innych inwestorów, którym osobiście poleciłam ten link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnia 24.10.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Przyłączam się do podziękowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 29.10.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Na początek wielki plus - super robota !!! DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej Trochę zupełnie w innej kolejności bym to zrobił. Przede wszystkim najpierw działka, potem projekt, nie można podpisać umowy z gaz, en i WiK bo nie jesteśmy na tym etapie właścicielemi działki, można uzyskać zapewnienie dostawy mediów, potem warunki zabudowy (jak nie było). Do WZ potrzebne są te zapewnienia, ale na WZ czeka się 3 miesiące, w tym czasie ktoś może kupić działkę ... Czasem w zależności od gminy chcą do zapewnienia dostawy mediów mapki aktualizowane, więc niestety koszt około 500 PLN dla geodety. U nas było tak: - zakup działki - sprawy księgi wieczystej, założenie oddzielnej księgi (sąd rejonowy) - mapki nieaktualizowane (65 PLN) 1:1000 (dla energetyki) - geodeta - mapki aktualizowane 1:500 (dla wody) - załatwienie zapewnień dostawy mediów - wybór projektu - złożenie wniosku o WZ - załatwienie ekipy budowlanej i będzie: - umowy o płot z sąsiadami (tylko gdzie oni są jak stoi puste pole?) - załatwienie kierbuda - postawienie blaszaka - budowa płotu - odbiór WZ - złożenie PnB I co ważne, na etapie roboty papierkowej warto odszukać sąsiadów i podpisać z nimi umowy o płot!! Jak dojdzie do kopania to bez takiej umowy płot robimy niestety na naszej części działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetka9469 03.11.2007 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Dziekuje,wlasnie sie wydrukowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.11.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Ja również bardzo dziękuję, kawał dobrej roboty . Wspaniale wiedzieć, że są jeszcze ludzie którzy myślą o innych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xatia 18.11.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Witam! No faktycznie swietny ten wypis, tylko szkoda, ze ja jestem taka zielona ze w wiekszosci punktow nie mam pojecia o co chodzi, no nic powoli sie dowiem i moze w koncu zaczniemy nasza budowe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0nn 27.12.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam, Chciałbym trochę reanimować temat i może prosić tych którzy już mają jakieś etapy tego planu za sobą o bardziej szczegółowe informację, mnie obecnie interesuje część pierwsza, papierkologia, działkę właśnie przepisujemy na siebie więc potrzebujemy tak defakto konkretów odnośnie mapek (gdzie i co składać, ile kosztuje), pozwoleń na budowę, planów zagospodarowania (co i gdzie, do kogo) itd ... więc jeśli byłby ktoś chętny to z góry wielkie dzięki !! PozdrawiamDaniel&Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_alcia_ 04.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 I ja dołączam sie do podziękowań. Od dzisiaj startujemy z papierami, w 5 m-cy musimy uzyskać pozwolenie na budowę. Trochę się w tym wszystkim gubię, ale widzę, że Wasze porady bardzo ułatwią sprawę. Jako, że czas nagli (za 5 m-cy wejdzie w życie plan zagospodarowania przestrzennego i już nie będzie się tam można budować, więc musimy uzyskać pozwolenie przed tym terminem, WZ już mamy), będziemy się budować na "cudzej" ziemi - ziemia naszej rodziny, nie będziemy przepisywać na razie tego na nas, bo byśmy nie wyrobili z terminami, trzeba by było jeszcze raz składać wniosek o warunki zabudowy (dziękuję, na ostatnie czekałam 5 m-cy, na razie mam dość ) Mogę już spokojnie szukać projektu, pasującego do naszych WZ? Czy coś wcześniej powinnam jeszcze załatwić? czy po postawieniu domu może być problem z przepisaniem ziemi na nas? (rodzina nie bęzie problemem, chodzi mi o urzędy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AśkaK 17.03.2008 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 I ja dziękuję, jesteśmy na etapie I - przed zakupem działki, taka "wiedza w pigułce" bardzo nam pomoże, od razu łatwiej oswoić się z perspektywą tego, co nas czeka. Alcia, problemów urzędowych z przepisaniem nie będziecie mieć, ale zapłacicie wyższy podatek od darowizny, niż gdybyście przepisali już teraz sam grunt - bo działka z domem będzie więcej warta. Chyba że jest to darowizna w I linii czyli w najblizszej rodzinie np. z ojca na córkę, ale wtedy darowizna może być tylko na Ciebie. Jeśli ma to być darowizna wspólna, dla Ciebie i Męża (a tak zapewne chcecie), to Mąż będzie musiał zapłacić podatek od połowy (chyba?) wartości darowizny. Niestety, głupie jest to prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.03.2008 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Prawda. Ale jeśli jest współnota majątkowa... Zreszta zawsze żona może potem przepisać na męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 07.04.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Kompendium wiedzy wontek warty odświeżenia wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 22.04.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Jestem na etapie murowania ścian kolankowych i zimny pot przerażenia mnie oblał, kiedy zobaczyłam jaki ogrom pracy mnie jeszcze czeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Grzegorz 03.05.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Wielkie dzięki Startujemy z budową za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Aguśka. 09.05.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 W górę tamat. Harmonogram powiesiłam na ścianie Jestem na etapie ... DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki * wypis i wyrys z planu zagospodarowania * warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej * zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej (to z * juz wykonałam) w poniedziałek występuje o warunki zabudowy dla działki którą chcemy kupić. Podpisuje umowe przedwstępną. Gubie sie z tym wszytkim bardzo ale mam nadzeje ze wlśnie przy pomocu forum jakoś to bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harlla 24.05.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Super temat. dzięki za listę.My mamy już pozwolenie na budowę. To dopiero początek długiej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinia81 25.07.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 SUPER. Dla takieja laika jak ja duża pomoc. Jestem na etapie kupna działki (wizyta u notarisza) i wszystko inne jest jeszcze dlamnie tajemnicą. Gdy słucham znajomych to każdy mówi coś innego. Lista super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 25.08.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 jestem pod wrażeniem, naprawdę świetne zestawienie - choć u mnie (a właśnie złożyłem wniosek o PnB) wymagano dodatkowo (pow. warszawski zach) : - wyłączenie z produkcji rolnej (to nie to samo co odrolnienie działki) - do załatwienia w geodezji, zwykle w planie zagospodarowania napisane jest jaki obszar działki musi pozostać biologicznie czynny - obszar wyłączony z produkcji wylicza architekt, - uzgodnienie zjazdu z działki - w przypadku zjazdu z drogi prywatnej, gmina daje oświadczenie, że zjazd nie wymaga uzgodnień, czasami jak jest wielu współwłaścicieli drogi należy donieść zgodę wszystkich na projektowany zjazd - zależy od urzędu, gdy zjazd jest z drogi gminnej, powiatowej lub wojewódzkiej należy we właściwym urzędzie uzgodnić projekt zjazdu z drogi na działkę - czasami może być dość kosztowne, - mapka tzw. orientacja - do wydrukowania z netu - byle by widać było nazwy ulic w sąsiedztwie działki,- opinia z zakładu melioracji że przez działkę nie przebiegają żadne rowy melioracyjne trochę bardziej jest rozbudowana procedura gdy kupuje się działkę rolną z prawem pierwokupu przez Agencje Rynku Rolnego (chyba tak to sie nazywa), urząd ma kilka tyg. na wydanie czy korzysta ze swojego prawa do pierwokupu czy nie (zwykle przy małych działkach nie ale ...), wtedy podpisuje się tzw. umowę przedwstępną warunkową, tzn. warunkiem zakupu jest rezygnacja agencji z prawa pierwokupu, co do umów z ZE i in. to faktycznie potrzebne są tylko warunki techniczne przyłączenia się przestrzegam wszystkich przed kupowaniem działki ze stanowiskami archeologicznymi - pozwolenie na budowę do uzyskania dopiero po opinii konserwatora zabytków - co następuje często dopiero po wykonaniu odwiertów lub odkrywki, często też jest nadzór konserwatora przy robieniu wszelkich wykopów, teoretycznie do przejścia ale może znacząco wydłużyć czas do rozpoczęcia budowy i podnieść koszty - za wszystkie badania arch. trzeba zapłacić inwestorowi, należy wystrzegać się tez kupowania działki z przebiegającym w pobliżu (do ~50m albo 30m - nie pamiętam) ropociągiem - ma on kilka stref ochronnych, co może niekiedy wręcz uniemożliwić budowę lub postawienie trwałego ogrodzenia - choć czasami gdy przylegająca działka ma taką ułomność, gwarantuje że nikt się tam nie wybuduje i zachowamy widok na otwartą przestrzeń - czasami może to być widok na las (niestety nie udało mi się kupic tej działki, a było tak blisko) dodatkowo : warto sprawdzić jak przebiega tzw. nieprzekraczalna linia zabudowy - u mnie zamiast 4 m, musiałem odsunąć z domem od drogi przebiegającej wzdłuż płn granicy o całe 10 m - strasznie szkoda tych 10 m z południa należy też zwracać uwagę na wszelkie znaczki, kreski i linie na mapce i sprawdzać co one oznaczają, linie pod napięciem, służebność przejazdu (to widać w wypisie z ksiąg), dokładnie przestudiować WZ lub wypis z planu, władze lokalne określają bardzo wiele parametrów budowanych domów, w niektórych gminach nawet kształt dachu i jego kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts