mecos 13.09.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witam, mam pewien problem z niedawno ułożonym parkietem. Jest to akacja parzona. Parkiet był lakierowany nie olejowany. Otóz po 5 miesiacach od ułożenia, w miejscu pod balkonem gdzie pada światło słoneczne parkiet wyblakł. I nie jest to różnica jednego delikatnego tonu w stosunku do reszty parkietu, na który nie padało światło słoneczne, ale wygląda to jakby były dwa rózne kolory : jeden ciemny brązowy, a drugi żółty. Proszę o pomoc tych, którzy sie na tym znają, chciałbym wiedzieć :1. jaka jest przyczyna powstania tego problemu? czy tkwi ona w drewnie czy też w w tym, że parkieciarze zastosowali złe produkty (lakiery etc?)? 2. Co można zrobić z tej sytuacji ?? Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na wszytskie uwagi..P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.09.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Chyba każde drewno odbarwia się pod wpływem światła. U ciebie pewnie było bardzo nasłonecznione, dlatego tak szybko odbarwiło. Z tego co czytałem na forum - jak przejrzysz różne wątki o parkiecie - to są niby dodatkowe podkłady zabezpieczajace przed ciemnieniem, ale one tylko opóźniają i zmniejszają skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.09.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam, mam pewien problem z niedawno ułożonym parkietem. Jest to akacja parzona. Parkiet był lakierowany nie olejowany. Otóz po 5 miesiacach od ułożenia, w miejscu pod balkonem gdzie pada światło słoneczne parkiet wyblakł. I nie jest to różnica jednego delikatnego tonu w stosunku do reszty parkietu, na który nie padało światło słoneczne, ale wygląda to jakby były dwa rózne kolory : jeden ciemny brązowy, a drugi żółty. Proszę o pomoc tych, którzy sie na tym znają, chciałbym wiedzieć : 1. jaka jest przyczyna powstania tego problemu? czy tkwi ona w drewnie czy też w w tym, że parkieciarze zastosowali złe produkty (lakiery etc?)? 2. Co można zrobić z tej sytuacji ?? Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na wszytskie uwagi.. P. Niestety pisałem innym chętnym na akację parzoną, że pod wpływem promieni UV (ultraviolet) emitowane przez słońce odbarwiają drewno. Generalnie ciemne na jasne jasne na ciemne. W twoim przypadku jest to pewnie żółć z zielenią. Jeżeli nie to narazie. Przejdzie w żółto-zielony. Niestety taka uroda tego parzenia akacji. Akacja parzona o pięknym brązie dość szybko jaśnieje pod wpływem UV. Lakiery musiałyby być stosowane z absorberami UV. Powodują one osłabianie lub całkowite wychwytywanie promieni UV które nie docierają do tkanki drewna i nie dopuszczają do reakcji z taniną. W tej sytuacji nie zrobisz nic rozsądnego. Efekt może być niekorzystny do nakładu pracy. Możesz spróbować wszystko cyklinować, fragment pod balkonem starannie dobierając kolor bejcy do reszty posadzki pokolorować i ponownie polakierować lakierami z absorberem (filtrem UV) całą powierzchnę. Przy zakupie takiego lakieru nie oszczędzaj na dopytywaniu się gwarancji za utrzymaniem koloru przynajmniej jak długo. Takie lakiery ma firma Zweihorn. Spróbuj http://www.zweihorn.de lub pl. Nie wiem czy w Polsce wszystko wiedzą. Spróbuj. ________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas ___________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts