Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko było cacy do momentu gdy sprawdziłem ceny kolanek i trójników do instalacji miedzianej. Kolano dwu-kielichowe 1'' kosztuje 5.29, ale 2'' 81 zł. Trójnik redukcyjny 200-300 zł, trójnik zwykły 2" - 122 zł, a DIN64 505 zł !!! (ceny netto dla hurtowników) Śrubunek kątowy 54x2'' - 421 zł !!!

No i zaczynam się przymierzać do ocynku - wychodzi 10 razy taniej, ALE! czy ocynk nadaje się do CO ? Podobno coś tam się zamula, trzeba jakieś filtry magnetyczne ...

https://forum.murator.pl/topic/108415-mied%C5%BA-czy-ocynk-do-kot%C5%82a-i-pod%C5%82og%C3%B3wki/

A nie lepiej dać plastik - PP zgrzewane ?

Znacznie lepsze od ocynku, znacznie tańsze od miedzi...

I robią o wymiarach 2 cale?

PS.

Przy takich przekrojach to zastanawiał bym się nad stalowymi czarnymi spawanymi. Tylko zobacz ile kosztują rury stalowe! Też nie są tanie.

Są rury PP o takich rozmiarach, mam nawet kamienie 63 do zgrzewarki. Narzynki do rur stalowych 2'' straciłem przy ostatnim włamaniu. Instalacji spawanej nie zrobię bo trzeba by spawacza, a do robotników na budowie mam wstręt i alergię.

PP mi odpowiada, ale mój kocioł tłokowy Stalmark 80 kW pomimo zabezpieczeń może przegrzać wodę i wtedy kłopot.

A po co Ci 2" ? Będziesz zasilał całe osiedle? Do Twojego domu to główne rozprowadzenia 1" no, może 1,5" a potem mniejsze rozmiary, i w zupełności wystarczy. 2" to może ma instalacja wejściowa w moim bloku w którym jest 55 mieszkań :-(
Od kotła pod stropem piwnicy idzie rura 2'' do pierwszego pionu, dalej 6/4 do drugiego pionu i 5/4 do trzeciego pionu. Na każdym pionie jest trzy rozdzielacze, każdy po 8 sekcji 16 mm Do pierwszego rozdzielacza w pionie idzie rura 5/4 potem 4/4 a do ostatniego 3/4. Na każdym rozdzielaczu jest +- 130 m podłogówki. To taki mały blok :D
To zamiast kombinować nad materiałem wykombinuj jak najprostsze prowadzenie instalacji, i rób miedzianą. Powinieneś załatwić sprawę dwoma, góra trzema kolankami 2". Swoją drogą to takie kolanka z nierdzewki kupuję taniej.

przy takich srednicach stal czarna bym proponował np klasycznie spawane, lub np przewody stalowe na złączni zaciskane - np press Geberita i chyba jeszcze pare firm takowe robi ...

ja osobiscie nie lubie miedzi w instalacjach ;)

pozdrawiam

Piotrek

Prawda - czarne rury bezszwowe i kolana hamburskie, spawane gazowo - tanio i na lata. Mniejsze średnice można puścić w inny mniej pracochłonny sposób - miedź, plastik, czy co kto lubi - byle nie stal skręcana na pakuły :-)
Prawda - czarne rury bezszwowe i kolana hamburskie, spawane gazowo - tanio i na lata. Mniejsze średnice można puścić w inny mniej pracochłonny sposób - miedź, plastik, czy co kto lubi - byle nie stal skręcana na pakuły :-)

A czemu akurat nie skręcana na pakuły? Tu gdzie mieszkam tak właśnie jest zrobiona instalacja (ma 25 lat) i nic się złego nie dzieje, mam wielu znajomych którzy mają tak zrobione i też nic się nie dzieje, za to znam dwóch którym puściły plastiki. Oczywiście spawane jest jeszcze lepsze tylko drożej wychodzi - skręcić mogę sobie sam a pospawać już bym się bał. Ciekawe czy połączenia plastików na klej, złączki, zgrzewane czy lutowanie miedzi okaże się takie trwałe. Ja w każdym razie zrobię sobie ze stali skręcanej (tylko instalację wodną bo zamierzam grzać prądem).

A czemu akurat nie skręcana na pakuły? Tu gdzie mieszkam tak właśnie jest zrobiona instalacja (ma 25 lat) i nic się złego nie dzieje, mam wielu znajomych którzy mają tak zrobione i też nic się nie dzieje, za to znam dwóch którym puściły plastiki. Oczywiście spawane jest jeszcze lepsze tylko drożej wychodzi - skręcić mogę sobie sam a pospawać już bym się bał. Ciekawe czy połączenia plastików na klej, złączki, zgrzewane czy lutowanie miedzi okaże się takie trwałe. Ja w każdym razie zrobię sobie ze stali skręcanej (tylko instalację wodną bo zamierzam grzać prądem).

No i bardzo rozsądna wypowiedź. Spawanie najlepsze, ale skręcanie na pakuły też ma sporo zalet przy ewentualnej późniejszej modyfikacji. Miedź będzie pewnie równie trwała jeśli nie uszkodzi się jej mechanicznie. O plastikach mam podobne zdanie. Jak ktoś mi pokaże kilka instalacji domowych w plastiku (szczególnie przy kotle na paliwo stałe) po 20 latach użytkowania to może zmienię zdanie.