Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prośba o poradę. Buduję dom 230m uzytkowej ( 300m całkowitej) powierzchni. Gaz niedostępny. Planuje jako główne żródło kominek z płaszczem wodnym, dołaczony do zbiornika kombinowanego ( bufora) około 600-800l wewnątrz którego drugi zbiornik na c.w.u. około 200l. Do kompletu kolektory o powierzchni około 10m kw, grzałka elektryczna i najważniejsze - rekuparator z gruntowym wymiennikiem ciepła. W całym domu podłogówka. Pytanie do fachowców - czy podgrzewając wodę kominkiem w tak duzym buforze, można ograniczyć częstotliwość palenia? Co z ciepłą wodą przy braku słońca ? Do której wężownicy podłaczyć kolektory ( planuje zbiornik z dwiema) aby zapewnić optymalne ich wykorzystanie. Czy kominek trzeba łaczyć przez wymiennik, czy też mogę go podłaczyć bezpośrednio do króćców zbiornika. Dodam, że dom jest mocno przeszklony od południa, na podłodze 20cm stryopianu, fundament ocieplony, sciany U<0.16, dach 30cm wełny.
https://forum.murator.pl/topic/108422-dom-230m-uzytkowej-kominek-z-p%C5%82aszczem-reku-kolektory/

Najlepiej zrób taki zasobnik, jak tu jest opisany.

Pytanie do fachowców - czy podgrzewając wodę kominkiem w tak duzym buforze, można ograniczyć częstotliwość palenia?

Można. Palisz tak często, żeby w zbiorniku było ciepło. Jeśli masz duży zbiornik, palisz rzadziej, jeśli mały -- częściej.

Tylko musisz dać kominek o większej mocy niż ta obliczona z zapotrzebowania na ciepło Twojego domu.

Co z ciepłą wodą przy braku słońca ?

Ogrzewana ciepłem z zasobnika, ładowanego kominkiem.

Czy kominek trzeba łaczyć przez wymiennik, czy też mogę go podłaczyć bezpośrednio do króćców zbiornika.

Kominek trzeba łączyć z układem otwartym. Jeśli zasobnik jest w układzie zamkniętym, to przez wymiennik.

Dzięki za odpowiedzi ale są raczej na poziomie ogólnym. Zalezy mi jednak na bardziej szczegółowych danych. Może ktoś instalował / użytkuje podobne rozwiązanie i mógłby napisac jak często w warunkach zimowych trzeba palić w kominku ? W niektórych postach można znależć opinie, że kominek z płaszczem jako jedyne żródło ciepła jest uciążliwy, jednak zazwyczaj uzytkownicy nie stosują bufora tylko właczają kominek bezpośrednio w układ C.O. Mam nadzieję, że stosując kilkusetlitrowy bufor bedę mógł zima palić raz na dzień a przy mniejszym mrozie raz na dwa dni
Zalezy mi jednak na bardziej szczegółowych danych. Może ktoś instalował / użytkuje podobne rozwiązanie i mógłby napisac jak często w warunkach zimowych trzeba palić w kominku ?[...] Mam nadzieję, że stosując kilkusetlitrowy bufor bedę mógł zima palić raz na dzień a przy mniejszym mrozie raz na dwa dni

Możesz to sobie sam policzyć, znając zapotrzebowanie swojego domu na ciepło.

A sam sobie policz - porównaj moc kominka, zapotrzebowanie domu na ciepło, ilość ciepłą możliwą do zgromadzenia w buforze, i czas jaki będziesz poświęcał na palenie w kominku z określoną mocą i będziesz miał dokładną odpowiedź. Nikt Ci lepszej nie udzieli, chyba że podasz tutaj wszystkie parametry potrzebne do obliczeń to znajdzie się jakiś altruista który Ci policzy.