Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przy jakiej temp. w domu zamierzacie wlaczac ogrzewanie?

Lookita

Recommended Posts

Melduje, że juz w piątek napaliłem w kominku za oknem temp zjechała do 3 st C :evil: a w domku było ok 24. Rodzina to toleruje :lol: . Temperaturę mamy stałą w całym domu od 21 do 22 st cprzy ogrzewaniu elektrycznym. I do 26 :oops: przy DGP, ale to dlatego że dom niewielki i mamy TARNAVE 16 kw. Jest wygodna bo ma wielkie palenisko ale baaardzo wydajna stą jeśli sie nawet dokłada bardzo rzadko opał to i tak grzeje jak diabli. W łazience mamy wylot dgp i dodatkowo podłogówke i dodatkowo grzejnik drabinkowy z grzałką

Wczoraj rozpocząłem sezon kominkowy - więc odpalać c.o. na razie jeszcze nie mam zamiaru - ale wszystko zależy od temperatur na zewnątrz ...

W zeszłym roku odpaliłem c.o. / grzeję gaziem więc odpalenie c.o. to włączenie jednego przycisku na sterowniku kotła / coś około połowy października - jak będzie w tym roku ... zobaczymy .

:D

Pytanie nasunie sie niebawem.Przy jakiej temp. w domu zamierzacie odpalac ogrzewanie?Jakie najnizsze temp. toleruja Wasze rodziny?Jakie macie temp. wewnatrz?Czy macie wszedzie usrednione,nie pisze o lazienkach,ale o pokojach specjalnego przeznaczenia...np. sypialnie.

Dziś rozpoczęłem sezon kominkowy w starym domu:) Wewnątrz było chyba 21 stopni - chyba coś koło tego

Taka ciekawostka, teraz w domu mam 20,8*C i jakoś nie jest mi zimno, tzn. odczuwam

że jest chłodniej niż było ale zimna nie czuję. Jednak kiedy zimą, temperatura spadnie

poniżej 22* - to odbieram to już jako dyskomfort. :( Nie wiem z czego się to bierze, może z widoku

zaśnieżonych drzew i ludzi w czapkach za oknem heheee. Jakaś nadsugestywność albo co....

Pewnie jutro już trzeba będzie uruchomić reaktor. :D

ano na razie kominek. Piec mam na 21 w dzień i 19 w nocy i jak na razie raz się uruchomił nad ranem. Ale wtedy był na 22 st, teraz zmienilismy, bo faktycznie jakoś lepiej mi w chłodzie na razie :roll:

Pablitoo,obejrzalem Tw kominek,rozumiem,czemu tak szybko wietrzysz dom :-)

ja grzeje 300 l wody,jak cos puszcze na grzejniki do sypialni...zmarzlem ostatnio i wcz wrecz grzalem sie przy szybie od kominka...ale 9 h spedzilem w terenie , w 9 st. wokol i w deszczu...ohyda.....

Dzieki wszystkim za odpowiedzi...