Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak duży powinien być taras?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od południa.

Planuję zadaszenie nad 2 z 3 okien południowych, a ogólnie w tej strefie będą jeszcze 2 okna , jedno od wschodu, drugie od zachodu (czyli zadaszone będą z 5 otworów drzwi balkonowe i 1 okno, a 3 okna nie zadaszone).

A na ile wyciągnąc zadaszenie żeby było wygodnie ale nie norowato?

Chcę taras na którym wejdzie stół pełnowymiarowy będzie jak przejśc i jeszcze huśtawka ogrodowa. szacuję, że powinien mieć ok 9-10m2 pod dachem

• 2 months później...
U nas taras 8m szeroki i 3m głęboki = 24m2. Myślę że tak w sam raz. W końcu taras to też koszt, tym bardziej że u nas trzeba było mu fundamenty zrobić, bo mamy działkę ze spadem. Drzwi tarasowe mają 2,7m szerokości, na lewo od nich ściana 2,9m i ta część tj, lewa ściana i drzwi tarasowe będą przysłonięte markizą 5,1m na 3,1 lub 3,6m. Od drzwi na prawo 2,4m i tam będzie stała huśtawka z daszkiem :)

Ja planuję taras co najmniej 7m szeroki i 8m głęboki, żeby na wszystko było miejsce. Altanki nie planujemy, bo będzie taras a nie bawi mnie noszenie wszystkiego na stół przez cały ogród do altanki, kiedy taras pod nosem. Zawsze go można przecież zasłonić z obu stron jakąś pergolą obrośniętą pnączami.

• 3 weeks później...
Tak na serio wielkość tarasu jest mało istotna. Moim zdaniem znaczenie ma wielkość zadaszonej części tarasu - przechowywanie mebli wiadomo jakich, może drewna do kominka, no i spokój w czasie letniego deszczu... nie trzeba się ewakuować... A i schować się gdzie jest w upalne letnie południe w razie potrzeby..

• 1 month później...
Jeżeli planujesz altankę rzeczywiście nie potrzebujecie tak dużego tarasu.

Błąd.

Niekiedy przyjemnie jest, w letnie popołudnie, zjeść obiad na tarasie.

2.7 szerokości tarasu to mało. A bieganie z każdym talerzem i szklanką soku do oddalonej altany jest uciążliwe.

W tym przypadku posłuchaj męża.

Gość Flawia
dobry taras to ok. 5m x 5m. Może ciut mniej, może sporo więcej. W każdym razie pomyślcie o tarasie jak o pokoju dziennym, że tak samo będziecie tam siedzieć, wypoczywać, coś pić i kręcić się miedzy meblami, a niekiedy rozstawiać stół na 20 osób. Ja np mam obecnie w mieszkaniu "salon" 4,80x4,80 i to jest mało gdy się zbierze więcej niż 5 osób.... a mebelków tam nie ma do omijania, ot siedziska i ława nieduża...