Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak Keramzytowy, jak rozczytać parametry

Bard13

Recommended Posts

Zastanawiam się nad ścianą jedno lub dwuwarstwową.

Wiedząc już z lektury forum, że keramzyt ma dobre parametry cieplne, namierzyłem blisko mojej budowy fabrykę pustaków (ich wygląd i cokolwiek o nich tutaj: http://www.keramzyt.pl/)

Na pytanie o "czymanie" ciepła odpisali mi:

Według opracowania Instytutu Techniki Budowlanej w Warszawie współczynnik przenikania ciepła W/(m2*K) wynosi:

- dla ściany z pojedynczego pustaka ALFA P z jednostronnym tynkiem - 1,45

- dla ściany z pojedynczego pustaka ALFA U z jednostronnym tynkiem - 2,70

- dla ściany z pojedynczego pustaka ALFA 3/4 z jednostronnym tynkiem - 1,78, ..... bez tynków - 1,85

- dla ściany z półtora pustaka (ALFA P + ALFA U) z obustronnym tynkiem i 3 cm warstwą powietrzną w środku (pomiędzy pustakami) - 0,94

Nie wiem czy to co podali to dużo czy mało, jaka jest wytrzymałość takiego pustaka itp.

Ktoś poradzi co o tym myśleć??

Inaczej mialem podobny dylemat wiec pytalem i pytalem na forum nikt mi nie pomogl wiec szukalem sam wczytujac sie w parametry i tu znalazlem odpowiedz-moj konstruktor sie przeciwstawil chociaz ja sam uwazalem ze sa te materialy keramzytowe ok?

Utwierdzilo w tym by nie stosowac ich na budowe domu przypadkiem przeszukiwane w /SZUKAJ/ rozmowy forumowiczow .......

A kropke nad i postawil mi pewien gosc reklama reklama-a rzeczywistosc sam wiesz jak to jest z PN.Zamierzenia w materiale dobre wykonanie inne od wytycznych producenta.Poszedlem w kierunku materialow sprawdzonych i dostepnych latwo w kazdym skladzie bud.