marcos3 14.09.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Niedługo zaczynam budowę. Kupiłem projekt i w nim jako fundamenty jest przewidziana ława o szerokości 60 cm, grubości 40 cm i na niej ściana fundamentowa wylewana o grubości 25 cm (na fundamentach ściany o grubości też 25 cm). Jeżdząc po okolicy po różnych budowach widziałem, że praktycznie nikt czegoś takiego nie robi. Chodzi o to, że wszyscy w tych rejonach kopią dół pod fundamenty na głębokość 1m i o szerokości odpowiadającej szerokości ścianom parteru. Istniejące domu które mają po 20, 30, i więcej lat też są w taki sposób robione i nic się z nimi nie dzieje. Co więcej mój kierownik budowy również proponuje to samo, czyli wykopać dół na 1m, szerokość 25 cm (ewentualnie na spodzie wykopu podciąć na 30-35 cm) i zalać betonem do poziomu gruntu. Czy w waszych rejonach też tak się robi? Jak przeglądam forum to widzę, że prawie wszyscy robią ławy a na nich ściany (w większości z bloczków). Jeśli chodzi o występujące u mnie grunty to w większości piaski i gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murinio 14.09.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 U mnie było robine dokładnie tak samo. Tylko ten rów pod fundament był trochę głębszy tak ok. 1,2m, na dole też było powiekzone na około 40cm. I mój majster powiedział że obowiązkowo belka z drutów i połozona na dole takie zbrojenie jak zbrojona jest ława. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.09.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 no,czekam na słynny paintoryt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.09.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Myślę że RYSUNEK (nie wypada napisać inaczej niż dużymi literami) powinien wiele wyjasnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 14.09.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 ja co prawda miałam w projekcie stopę betonową, wysokości 50 cm i szerokości 60 cm, a w rzeczywistości zrobiliśmy wykop na 50 cm szeroki w 1m głeboki i to zalaliśmy betonem a reszta była z bloczków. Trochę dużo betonu na to poszło ( 28 m3), ale uważam że fundament powinien byc solidny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.09.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 ja może na temat: tak jest w projekcie:http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg natomiast sposób popularny nie tylko w Twojej okolicyto wlanie betonu w rowy o takim mniej więcej przekroju:http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg co ciekawsze sprzyja mu i Twój kierownik budowy/?/ ciekawe jak pogodzi wpis do dziennika budowyo wykonaniu tej części prac zgodnie z projektem ze swą etyką zawodową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2008 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ... Chodzi o to, że wszyscy w tych rejonach kopią dół pod fundamenty na głębokość 1m i o szerokości odpowiadającej szerokości ścianom parteru. Istniejące domu które mają po 20, 30, i więcej lat też są w taki sposób robione i nic się z nimi nie dzieje ... ... Czy w waszych rejonach też tak się robi? ... w moim regionie tez tak sie robi zgodnie z tradycją, po Bożemu ... domy stoja po 50 i 100 lat dlaczego ma sie coś z nimi dziac ? dlatego ze w Muratorze napisali inaczej ? p.s. w tytule jest "bez ław" a powinno byc " fundamenty wylewane łacznie - ława i poszerzona sciana fundamentowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.09.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ja co prawda miałam w projekcie stopę betonową, wysokości 50 cm i szerokości 60 cm, a w rzeczywistości zrobiliśmy wykop na 50 cm szeroki w 1m głeboki i to zalaliśmy betonem a reszta była z bloczków. Trochę dużo betonu na to poszło ( 28 m3), ale uważam że fundament powinien byc solidny oskubanie o 10 centów z szerokości może nie zagwarantować solidności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.09.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ja co prawda miałam w projekcie stopę betonową, wysokości 50 cm i szerokości 60 cm, a w rzeczywistości zrobiliśmy wykop na 50 cm szeroki w 1m głeboki i to zalaliśmy betonem a reszta była z bloczków. Trochę dużo betonu na to poszło ( 28 m3), ale uważam że fundament powinien byc solidny oskubanie o 10 centów z szerokości może nie zagwarantować solidności więc nie dość że wyszło mniej solidnie to jeszcze wydaliście ok 1000 zł na dodatkowy beton tylko dlatego że wasza ekipa jest leniwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos3 15.09.2008 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Wg moich obliczeń zrobienie ścian fundamentowych na 25 cm z pominięciem ławy i tak daje duży zapas jeśli chodzi o dopuszczalne naciski fundamentów na grunt. Otóż:jak oszacowałem dom będzie ważył ok.200 ton. Długość ścian fundamentowych wg projektu to 68m. Jeśli zrobię ławy o szerokości 0,6m (wg projektu) to nacisk jednostkowy na grunt wyniesie 200t/68m*0,6m= 4,9 tony/m2 (lub inaczej 49kPa). Jeśli pominę ławy i zrobię fundamenty na grubość 0,25m to nacisk wyniesie 200t/68m*0,25m= 11,8 tony/m2 (lub inaczej 118kPa). W projekcie są założenia że dom stoi na gruncie o nośności 145kPa. Stąd wniosek że współczynnik bezpieczeństwa wg projektu wynosi ok. 3.Nie robiąc ław zmniejszam ten współczynnik do ok. 1,2. W celu jego zwiększenia podetnę wykop u spodu na szerokość 35cm i myślę że to będzie ok.Co sądzicie o tym? Dlaczego: kiedyś budowano (i nadal się buduje) domy bez ław i nadalstoją (i to dawniej nie budowano z betonu b20 tylko często beton rozrabiano ręcznie w tzw. kastrach)A teraz lepsze materiały (beton jest bardziej jednorodny), fundamenty zbrojone a i takkonstruktorzy dają masywne i szerokie ławy fundamentowe. Dlaczego tak się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.09.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 bo oni /ci konstruktorzy/ nie chcą żebyś potem ich nachodził że dom się wali PS. skoro tak ładnie wszystko wyliczyłeś /co prawda siłę podajesz w tonach czyli w jednostce masy co wskazuje na pewne braki w wykształceniu z zakresu szkoły podstawowej/ to po co założyłeś wątek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.09.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 PS. skoro tak ładnie wszystko wyliczyłeś /co prawda siłę podajesz w tonach czyli w jednostce masy co wskazuje na pewne braki w wykształceniu z zakresu szkoły podstawowej/ to po co założyłeś wątek??? Ja widzę T/m2, a to chyba różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos3 15.09.2008 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 PS. skoro tak ładnie wszystko wyliczyłeś /co prawda siłę podajesz w tonach czyli w jednostce masy co wskazuje na pewne braki w wykształceniu z zakresu szkoły podstawowej/ to po co założyłeś wątek??? Wątek założyłem w celu dowiedzenia się czy w innych rejonach Polski też się tak buduje czy tylko u mnie. Natomiast nacisk fundamentów na grunt podałem w t/m2 bo to lepiej przemawia do wyobraźni , a dodatkowo podałem w nawiasie w kPa (bo w takich jednostkach podaje się nośność gruntu w projektach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ... W celu jego zwiększenia podetnę wykop u spodu na szerokość 35cm i myślę że to będzie ok... obawiam sie, ze nie znajdziesz takiego wąskiego człowieka /25 cm/ który zmiesci sie w wykopie i podetnie u spodu na 35 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 15.09.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 zawsze mozna podkaszarlo sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.09.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 PS. skoro tak ładnie wszystko wyliczyłeś /co prawda siłę podajesz w tonach czyli w jednostce masy co wskazuje na pewne braki w wykształceniu z zakresu szkoły podstawowej/ to po co założyłeś wątek??? Ja widzę T/m2, a to chyba różnica? więc po kolei spokojnie: T/m2 podejrzewam że chodzi ci o obciążenie /czyli siła/ na jednostkę powierzchni podane w : tony/metr kwadratowy... tona jest jednostką masy nie można jej używać do pomiaru siły... darmowe korepetycje nie dziękujcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.09.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 W przypadku obecności przyspieszenia ziemskiego łatwo chyba przeliczyć jaką siłę wywiera przedmiot o danej masie na podłoże? Zresztą jest przecież jednostka kgf (dawniej kG) oznaczająca siłę z jaką Ziemia przyciąga kilogram masy? Czy jednak się mylę i też powinienem wrócić do szkoły podstawowej? darmowe korepetycje nie dziękujcie.... Ja mimo wszystko za takie korepetycje podziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.09.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Wg moich obliczeń zrobienie ścian fundamentowych na 25 cm z pominięciem ławy i tak daje duży zapas jeśli chodzi o dopuszczalne naciski fundamentów na grunt. Otóż: jak oszacowałem dom będzie ważył ok.200 ton. Długość ścian fundamentowych wg projektu to 68m. Jeśli zrobię ławy o szerokości 0,6m (wg projektu) to nacisk jednostkowy na grunt wyniesie 200t/68m*0,6m= 4,9 tony/m2 (lub inaczej 49kPa). Jeśli pominę ławy i zrobię fundamenty na grubość 0,25m to nacisk wyniesie 200t/68m*0,25m= 11,8 tony/m2 (lub inaczej 118kPa). W projekcie są założenia że dom stoi na gruncie o nośności 145kPa. Stąd wniosek że współczynnik bezpieczeństwa wg projektu wynosi ok. 3. Nie robiąc ław zmniejszam ten współczynnik do ok. 1,2. W celu jego zwiększenia podetnę wykop u spodu na szerokość 35cm i myślę że to będzie ok. Co sądzicie o tym? Dlaczego: kiedyś budowano (i nadal się buduje) domy bez ław i nadal stoją (i to dawniej nie budowano z betonu b20 tylko często beton rozrabiano ręcznie w tzw. kastrach) A teraz lepsze materiały (beton jest bardziej jednorodny), fundamenty zbrojone a i tak konstruktorzy dają masywne i szerokie ławy fundamentowe. Dlaczego tak się dzieje? a gdzie to tak budowano bez ław? w projekcie są założenia, ok, a czy są badania w terenie? rozumiem, że swoją masę również uwzględniłeś, czy będziesz regularnie napełniać się odpowiednim gazem, tudzież Rodzinę i graty? jaki masz projekt? co do konstruktorów, jak i ich "obliczeń", się nie wypowiadam, nie ta branża, aczkolwiek czasami wyjdzie, że ściana może stać na ławie o grubości ściany lub nawet mniej, ale nie bez samej ławy, ma ona swe zadanie do spełnienia i tego nie unikniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.09.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 hmmmm: "W przypadku obecności przyspieszenia ziemskiego łatwo chyba przeliczyć jaką siłę wywiera przedmiot o danej masie na podłoże? Zresztą jest przecież jednostka kgf (dawniej kG) oznaczająca siłę z jaką Ziemia przyciąga kilogram masy? Czy jednak się mylę i też powinienem wrócić do szkoły podstawoweCytat:darmowe korepetycje nie dziękujcie....Ja mimo wszystko za takie korepetycje podziękuję..." co to jest jednostka /?/ kgf /dawniej kG/ ?????!!!!!???? jeszcze raz wolno wolniutko spokojnie: tona - jednostka masy nie można jej używać do określenia siły... obowiązuje nas /w Europie oczywiście/ układ SI /zerknij w google co to/jednostką siły jest /!/ niuton N i nic innego raczej... co innego gdy sobie popłyniesz do np New Yorkutam sobie podawaj siłę w funtach hulaj dusza....a ciśnienie w funtach/cal kwadratowy/ stopę kwadratową/yard kwadratowy/czy też jakiś za przeproszeniem akr... a skoro łatwo przeliczyć to zróbcie to sobie w głowie i podawajcie już siłę w jednostkach siły, a nie masy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.09.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ... W celu jego zwiększenia podetnę wykop u spodu na szerokość 35cm i myślę że to będzie ok... obawiam sie, ze nie znajdziesz takiego wąskiego człowieka /25 cm/ który zmiesci sie w wykopie i podetnie u spodu na 35 cm ... U nas w pracy sie smiejemy, ze w kazdej brygadzie conajmniej 1 krasnal powinen pracować. Taki sie zmiesci pomiedzy przewodami zeby cos zamontowac, do mysiej dziury etc. Wpuscic takiego to i wykop podetnie, a jak nie to kolege za nogi głową w dół i niech podcina ile to było tylko 65mb wykpu, co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts