MOLLAN 15.09.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Na Białorusi procesu budowlany wygląda mniej więcej tak: najpierw majster z inwestorem dokonują cudów wirtuozerii architektoniczno - wykonawczej, a potem osamotniony inwestor szuka architekta z pieczątką, który ogarnie to co wyszło z poprzednich etapów prac budowlanych i załatwi na to pozwolenie lub nie.Myślę, ze niniejszy wątek jest próbą zaszczepienia na naszym gruncie wschodniego podejścia do procesu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108456-wylewanie-fundament%C3%B3w-do-gruntu-bez-%C5%82aw/page/2/#findComment-2685241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.09.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Wg moich obliczeń zrobienie ścian fundamentowych na 25 cm z pominięciem ławy i tak daje duży zapas jeśli chodzi o dopuszczalne naciski fundamentów na grunt. Otóż: jak oszacowałem dom będzie ważył ok.200 ton. Długość ścian fundamentowych wg projektu to 68m. Jeśli zrobię ławy o szerokości 0,6m (wg projektu) to nacisk jednostkowy na grunt wyniesie 200t/68m*0,6m= 4,9 tony/m2 (lub inaczej 49kPa). Jeśli pominę ławy i zrobię fundamenty na grubość 0,25m to nacisk wyniesie 200t/68m*0,25m= 11,8 tony/m2 (lub inaczej 118kPa). W projekcie są założenia że dom stoi na gruncie o nośności 145kPa. Stąd wniosek że współczynnik bezpieczeństwa wg projektu wynosi ok. 3. Nie robiąc ław zmniejszam ten współczynnik do ok. 1,2. W celu jego zwiększenia podetnę wykop u spodu na szerokość 35cm i myślę że to będzie ok. Co sądzicie o tym? Dlaczego: kiedyś budowano (i nadal się buduje) domy bez ław i nadal stoją (i to dawniej nie budowano z betonu b20 tylko często beton rozrabiano ręcznie w tzw. kastrach) A teraz lepsze materiały (beton jest bardziej jednorodny), fundamenty zbrojone a i tak konstruktorzy dają masywne i szerokie ławy fundamentowe. Dlaczego tak się dzieje? Licząc tak z dużego palca to się mogłeś i o 100% kopnąć. Poza tym o osiadaniu słyszałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108456-wylewanie-fundament%C3%B3w-do-gruntu-bez-%C5%82aw/page/2/#findComment-2685266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 06.04.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Dlaczego: kiedyś budowano (i nadal się buduje) domy bez ław i nadal stoją (i to dawniej nie budowano z betonu b20 tylko często beton rozrabiano ręcznie w tzw. kastrach) A teraz lepsze materiały (beton jest bardziej jednorodny), fundamenty zbrojone a i tak konstruktorzy dają masywne i szerokie ławy fundamentowe. Dlaczego tak się dzieje? Technologia się zmieniła. Chcąc postawić mur 25 cm a czasem nawet 18, często z bloczków z bk na klej musisz mieć stabilny fundament. Kiedyś siły rozkładały się w szerokim na 50 cm murze, murowanym z pełnych cegieł na solidną zaprawę. Dopuszczalne naprężenia rozciągające i ścinające były dużo większe, więc nawet jeśli fundament pękł czy osiadł, na ścianie nie było po tym śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108456-wylewanie-fundament%C3%B3w-do-gruntu-bez-%C5%82aw/page/2/#findComment-5877289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 07.04.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Skoro pytasz na forum więc masz wątpliwości czy takie rozwiązanie jest ok.Forum służy do wymiany doświadczeń więc odpowiem z doświadczenia.Jeśli budujesz sam i osobiście kopiesz fundament to będzie to sposób tańszy i uwierz wykopiesz fundament na szerokość ścian 25 cm. i podbierzesz ławy na szerokość ok 70cm (bez ruszanie humusu ja tak robiłem), narobisz się przy tym bez miary a humus zdejmiesz potem.(oczywiście twoja sprawa czy to zrobisz) Po takim wykonaniu, fundamenty nie są idealnie równe więc dochodzi problem kwestii przyklejenia styropianu i izolacji(ja tego nie robiłem sprzedałem dom). Przy podkopywaniu ław, część gruntu ci opadnie więc betonu wejdzie więcej, więc przelicz sobie wszystko.Pamiętaj fundamenty to podstawowa część budynku, której już raczej nie naprawisz i za każdym razem będziesz się się zastanawiał czy mogłeś zrobić to inaczej np.jak nakazuje sztuka budowlana. Po swoim domku miałem okazję bawić się w budowę drugiego (takie Hobby) tam robiła ekipa więc zleciłem im wykonanie ław w szalunkach a potem szalowanie pełnych ścian fundamentowych , taki zabieg kosztował inwestora 500 zł. więcej za szalowanie ścian a nie za ławy. Więc reasumując jeśli robi ci dom firma polecam zrobienie ław w szalunkach w pełnym wykopie potem ściany fundamentowe z bloczka luba lane. Ogólnie wiadomo, że ekipy są cwane i w D-pie mają to co będzie potem najważniejsze aby się nie narobić a ty potem będziesz zastanawiał się czy "zrobiłem dobrze zaoszczędzając ekipie troczę czasu i czy mam dobre fundamenty". Znam przypadki gdzie ekipa namówiła inwestora na lenia ław prosto w grunt szerokości 40 cm "bo tak będzie idealnie " potem wyszli parę cm w górę. Ile inwestor na tym zyskał , chyba nic. Raczej dołożył do inwestycji bo betonu weszło więcej a ekipa skasowała za cenę jak normalne murowanie. Przemyśl sprawę czy warto potem zastanawiać się i wracać do tematu zaśmiecając forum pytaniami ( czy mam dobre fundamenty) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108456-wylewanie-fundament%C3%B3w-do-gruntu-bez-%C5%82aw/page/2/#findComment-5878955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts