Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYNNY !! STAL kontra PCV ?

Recommended Posts

• 4 weeks później...

śmieszy mnie jak ktoś pisze że ma rynny rok i na razie ok :lol:

Na domu w którym mieszkam obecnie są rynny poniemieckie stalowe ocynkowane - są w kiepskim stanie (w 3 miejscach coś kapie) ale były kładzione w 1938roku

- oczywiście coś tam po drodze było łatane ale na pewno nie były wymieniane bo dziadkowie wprowadzali się do domu w 1946 i od tego czasu wiem że nic nie było wymieniane...

tak że darujcie sobie pisanie, że po roku jest ok - w domu który buduję mam zdaje się galeco (PCV) od roku

eee tam, z tym spaniem to bez przesady. otóż jeżeli tych mikronów ocynku będzie za mało, to kiszka. a pamiętać należy, że już nie produkuje się tzw. ocynku kwiatowego (w technologii użyty jest ołów)!!!!!

może się zdarzyć tak, że blacha z której wykonano rynnę została zaledwie oprószona ocynkiem i kwiatuszki wyjdą już po roku.

plastik też nie przekonuje. ja tam nie mam zaufania do tych polimerów wystawionych na działanie zmiennych warunków atmosferycznych, cykli: zamrażania-rozmrażania, wysokich temperatur, słońca itp.

wniosek:

najlepsze rynny są z miedzi, tylko trzeba to dobrze do ściany przykręcić, żeby złomiarze nie ukradli.

Właśnie zamówiłem plastikowe BRYZA...

Chciałem metalowe bo mówi się, że lepsze...

Panowie od dachu powiedzieli tak:

1. Są dwa razy droższe

2. Robimy dachy od 8śmiu lat i nie ma różnicy w zużyciu- oczywiście poza "badziewiem"- ale tu chodzi i o metalowe i plastikowe

3. Jeżeli coś się dzieje z dobrymi rynnami nie tak,to jest to w 99% błąd montażu- najczęśiej przez nich spotykany: rozstaw "podpór" (nie znam fachowej nazwy) pod rynny ma być 50 do max 60 cm a ludzie aby oszczędzić dają np co 80-90cm

4. Od ośmiu lat jeszcze nie mieli reklamacji, że któraś się wyblakła, powyginała itp.(fakt, że montują tylko to co sprzedają a mają swoje wybrane-"takie, żeby nie było reklamacji")

Dla niech cena za robociznę ta sama, sama robota ta sama, więc decyzję zostawli mi...

Pzdr