Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap kuchenny z wyprowadzeniem na zewnątrz.

Kordian

Recommended Posts

Czy właściwym rozwiązaniem jest wyprowadzenie rury z okapu kuchennego na zewnątrz budynku i traktowanie go jako wyciągu? Czy w takim przypadku w chłodne dni nie będzie nawiewane przez to wyprowadzenie zimne powietrze w sytuacji kiedy okap nie będzie pracował. Jak w właściwy sposób podłączyć okap tj. wyprowadzenie oparów.

W przypadku zaburzenia bilansu ciśnienia w budynku przy wentylacji grawitacyjnej / np zastosowania mechanicznych wywiewów na niektórych kanałach wentylacyjnych - wentylatorki w łazienkach lub na okapach / nawiewanie powietrza przez kratki wentylacyjne będzie miało miejsce zawsze - i może to występować przez wywiew z okapu bądź z jakiegokolwiek innego kanału wentylacyjnego ,

W zimie jest to najdotkliweij odczuwalne bo nawiewa zimne powietrze - stąd zawsze w tym okresie na naszej liście występuje wzmożona ilość postów typu " dlaczego z kratki went w łazience pizga mi zimnem" itepe ...

Zastosowanie przepustnicy jest rozwiązaniem doraźnym - bowiem jak nie przez okap to będzie nawiewać innym kanałem wentylacyjnym - bilans cisnienia bowiem musi zawsze być równy zero - czyli ciśnienie wewnatrz budynku musi być takie same jak na zewnątrz .

ok, z tym bilansem ciśnienia to nawet logiczne :)

ale co zrobić, mówisz że przepustnica nie bardzo bo tylko doraźnie

u mnie też będzie okap wyprowadzony rurką na zewnątrz, pozostaje liczyć jedynie na to że w środku zawsze cieplej niż na zewnątrz czyli wywiewa z cieplejszego do zimniejszego,

no ale jak zawieje to i wdmucha zimne do środka

nawiasem pisząc, mój wykonawca wypuszczając rurkę na zewnątrz, rozerwał (nie przeciął w krzyżyk, rozerwał) membranę i zamontował rurkę, a że od góry dokłada się kawałek i okleja rurkę taśmą, to : zawsze robi sie od dołu, od góry sie nie da i tak sie nie robi, posklejał od dołu te strzępy taśmą do dywanów i wciska kit że tak ma być

@#%#$^$^ skończony