Kordian 14.09.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Czy właściwym rozwiązaniem jest wyprowadzenie rury z okapu kuchennego na zewnątrz budynku i traktowanie go jako wyciągu? Czy w takim przypadku w chłodne dni nie będzie nawiewane przez to wyprowadzenie zimne powietrze w sytuacji kiedy okap nie będzie pracował. Jak w właściwy sposób podłączyć okap tj. wyprowadzenie oparów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 14.09.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Ja mam zetkę w ścianie (z rury spiro) i odprowadzenie na zewnątrz.Faktycznie czasem, w zależności od kierunku wiatru czuć chłód.Jak masz możliwość to daj do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.09.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 też zamierzam tak zrobić ...mam nadzieję, ze nie będzie problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 15.09.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 zastosuj przepustnicę zwrotną bezwładnościową. Czasami znajduje się w zestawie z okapem. Inaczej zimą jak zawieje to czuć chłodny powiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 W przypadku zaburzenia bilansu ciśnienia w budynku przy wentylacji grawitacyjnej / np zastosowania mechanicznych wywiewów na niektórych kanałach wentylacyjnych - wentylatorki w łazienkach lub na okapach / nawiewanie powietrza przez kratki wentylacyjne będzie miało miejsce zawsze - i może to występować przez wywiew z okapu bądź z jakiegokolwiek innego kanału wentylacyjnego ,W zimie jest to najdotkliweij odczuwalne bo nawiewa zimne powietrze - stąd zawsze w tym okresie na naszej liście występuje wzmożona ilość postów typu " dlaczego z kratki went w łazience pizga mi zimnem" itepe ... Zastosowanie przepustnicy jest rozwiązaniem doraźnym - bowiem jak nie przez okap to będzie nawiewać innym kanałem wentylacyjnym - bilans cisnienia bowiem musi zawsze być równy zero - czyli ciśnienie wewnatrz budynku musi być takie same jak na zewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irwan 15.09.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ok, z tym bilansem ciśnienia to nawet logiczne ale co zrobić, mówisz że przepustnica nie bardzo bo tylko doraźnie u mnie też będzie okap wyprowadzony rurką na zewnątrz, pozostaje liczyć jedynie na to że w środku zawsze cieplej niż na zewnątrz czyli wywiewa z cieplejszego do zimniejszego, no ale jak zawieje to i wdmucha zimne do środka nawiasem pisząc, mój wykonawca wypuszczając rurkę na zewnątrz, rozerwał (nie przeciął w krzyżyk, rozerwał) membranę i zamontował rurkę, a że od góry dokłada się kawałek i okleja rurkę taśmą, to : zawsze robi sie od dołu, od góry sie nie da i tak sie nie robi, posklejał od dołu te strzępy taśmą do dywanów i wciska kit że tak ma być @#%#$^$^ skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.09.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ok, z tym bilansem ciśnienia to nawet logiczne - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts