Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś "TUTEJSZY" zrezygnował z ogrzewania olejo

zk140t

Recommended Posts

Jestem zwolennikiem ogrzewania olejowego w "niezagazowanych" okolicach PL i by musiało zajść jakieś nagłe zjawisko, żeby mnie zniechęcić do takiej metody ogrzewania.

Słyszy się tu i ówdzie, że występuje masowa rezygnacja z ogrzewania olejowego i masowe wyrzucanie kotłów olejowych.

Szukam na tym forum kogoś, kto ogrzewał swój dom ekotermem PRZYNAJMNIEJ jeden rok i zrezygnował z tego paliwa.

Jeśli znajdzie się taka osoba, to pozwolę sobie na zadanie jej kilku pytań:

1. Co spowodowało Twój odwrót od oleju?

2. Jakie paliwo wybrałeś po "wyrzuceniu" ekotermu?

3. Ile czasu w ciągu doby możesz poświęcić na obsługę kotłowni?

Z energetycznym pozdrowieniem

ZK140T.

Jestem zwolennikiem ogrzewania olejowego w "niezagazowanych" okolicach PL i by musiało zajść jakieś nagłe zjawisko, żeby mnie zniechęcić do takiej metody ogrzewania.

Słyszy się tu i ówdzie, że występuje masowa rezygnacja z ogrzewania olejowego i masowe wyrzucanie kotłów olejowych.

Szukam na tym forum kogoś, kto ogrzewał swój dom ekotermem PRZYNAJMNIEJ jeden rok i zrezygnował z tego paliwa.

Jeśli znajdzie się taka osoba, to pozwolę sobie na zadanie jej kilku pytań:

1. Co spowodowało Twój odwrót od oleju?

2. Jakie paliwo wybrałeś po "wyrzuceniu" ekotermu?

3. Ile czasu w ciągu doby możesz poświęcić na obsługę kotłowni?

Z energetycznym pozdrowieniem

ZK140T.

Nikt się nie odzywa? To może ja coś napiszę.

Wprawdzie nie ja -ale mój własny ojciec przeszedł na miał.

1. Cena, cena i jeszcze raz cena. Przed zmianą ok. 2500 l oleju = ponad 6000 Pln. Po zmianie ok. 6 ton miału = ok. 1500 Pln. Różnica znacząca jak dla emeryta. Z tym, że w tym roku zonk - miał jest już po ponad 400 Pln za tonę więc wyjdzie ponad 2500 Pln.

3. Na obsługę kotłowni poświęca ok. 1 h dziennie.

Dziwi mnie jednak fakt, że prawie nikt spośród czynnych użytkowników nie rezygnuje mimo wszystko z ekotermu.

Dlaczego Cię to dziwi. Ja mam olej i na wiosnę byłem o krok od wymiany pieca na ekogroszek. Dlaczego nie wymieniłem? Bo kompletna wymiana pieca to w moim przypadku koszt ok 12000zł. wliczając w to odzyskane grosze za olejaka z przebiegiem 5000l. Bo zafundowałbym sobie lekką dezorganizację domu. Do tego dochodzi ciągły wzrost ceny węgla. Mogło by się okazać, że za trzy cztery lata montowałbym piec na ........no właśnie na co? Poza tym wygoda musi kosztować. Poza tym, jak wymienię na piec węglowy, to przestanę palić w kominku, bo po co palić w dwóch piecach, a lubię mieć w domku żywy ogień gdy za oknem plucha. Poza tym zaczekam, aż przyłączą mnie do sieci gazowej, to wymienię palnik w olejaku i będzie ok, chyba, że ruskie zakręcą kurki :D No i na koniec dodam, że te 12000zł postanowiłem przeznaczyć na jakąś słoneczną aparaturkę. Ale to w przyszłym roku. Na razie zbieram dane odnośnie samej aparatury, kosztów, zysku itp :lol: Patrząc na to z drugiej strony, może się pokazać, że ciągłe liczenie kosztów utrzymania domu skutecznie obniży samą radość z jego posiadania, dlatego postanowiłem nie liczyć każdego kawałka drewna wrzuconego do kominka.

Dziwi mnie jednak fakt, że prawie nikt spośród czynnych użytkowników nie rezygnuje mimo wszystko z ekotermu.

Dlaczego Cię to dziwi. Ja mam olej i na wiosnę byłem o krok od wymiany pieca na ekogroszek. Dlaczego nie wymieniłem? Bo kompletna wymiana pieca to w moim przypadku koszt ok 12000zł. wliczając w to odzyskane grosze za olejaka z przebiegiem 5000l. Bo zafundowałbym sobie lekką dezorganizację domu. Do tego dochodzi ciągły wzrost ceny węgla. Mogło by się okazać, że za trzy cztery lata montowałbym piec na ........no właśnie na co? Poza tym wygoda musi kosztować. Poza tym, jak wymienię na piec węglowy, to przestanę palić w kominku, bo po co palić w dwóch piecach, a lubię mieć w domku żywy ogień gdy za oknem plucha. Poza tym zaczekam, aż przyłączą mnie do sieci gazowej, to wymienię palnik w olejaku i będzie ok, chyba, że ruskie zakręcą kurki :D No i na koniec dodam, że te 12000zł postanowiłem przeznaczyć na jakąś słoneczną aparaturkę. Ale to w przyszłym roku. Na razie zbieram dane odnośnie samej aparatury, kosztów, zysku itp :lol: Patrząc na to z drugiej strony, może się pokazać, że ciągłe liczenie kosztów utrzymania domu skutecznie obniży samą radość z jego posiadania, dlatego postanowiłem nie liczyć każdego kawałka drewna wrzuconego do kominka.

Mam podobne odczucia.

Nie ma sensu wykonywać panicznych ruchów, ponieważ ceny wszystkich nośników nieustannie rosną.

Poza tym w przyszłym roku Min Fin wprowadza akcyzę na nośniki węglopochodne. Ma wynosić nie mniej niż 1.200 zł za jedną tonę węgla "orzech". Na ekogroszek będzie pewnie wyższa, gdyż to produkt "bardziej przetworzony".

Pazerność fiskusa nie ma granic.

Poza tym w przyszłym roku Min Fin wprowadza akcyzę na nośniki węglopochodne. Ma wynosić nie mniej niż 1.200 zł za jedną tonę węgla "orzech". Na ekogroszek będzie pewnie wyższa, gdyż to produkt "bardziej przetworzony".

... akcyza 1200 PLN/t węgla? - to sumarycznie ma kosztować 2000 PLN/t??

chyba jakieś bajki ...

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=1462&cms=30

"...Zgodnie z Dyrektywą Rady UE 2003/96/WE z 27 października 2003 r. gaz ziemny, węgiel oraz koks (tak jak energia elektryczna, olej opałowy i inne paliwa płynne) są produktami energetycznymi, które powinny podlegać opodatkowaniu w państwach członkowskich najpóźniej od 1 stycznia 2004 r. Krzysztof Flis, doradca podatkowy w MDDP Michalik Dłuska Dziedzic i Partnerzy wyjaśnia nam, że minimalne stawki opodatkowania dla tych produktów są identyczne i wynoszą odpowiednio w zależności od wykorzystania: dla celów gospodarczych - 0,15 euro, a dla potrzeb indywidualnych - 0,30 euro za każdy gigadżul wartości kalorycznej brutto..."

... czyli przy średniej warości opałowej 22,4 MJ/kg dla tony daje to ok. 22,4 GJ x 0,30 Eur = 6,72 Eur czyli obecnie ok. 4-5 % ceny , są to oczywiście stawki minimalne - co ważne regulacja ta dotyczy nie tylko węgla ...

Witam,

Ja zrezygnowałem z oleju jakieś dwa lata temu. Mam piec olejowy i kominek z płaszczem włączony w instalację. Jak jest zimno to używam tylko kominka, w upały olejem grzeję cwu. Ale planuję założyć podgrzewacz elektryczny na nocną taryfę i oleju używać już tylko w przypadku wyjazdu zimą.