Piotr_M 15.09.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 W projekcie mam zapis o wykonaniu nawiewnika 200cm2 w pomieszczeniu kotłowni a dokałdnie w pomieszczeniu gospodarczym za garażem. Szukam rozwiązań jak to wykonać aby nawiewnik nie wychładzał tego pomieszczenia - chcę uniknąć nawiewnika będącego tylko dziurą w ścianie obłożoną kratkami na zewnątrz i wewnątrz. gdzieś czytałem, że można to wykonać bez nadmiernych strat ciepła.Proszę o podpowiedź - najlepiej tych którzy mają nawiewniki w kotłowni. Piotr_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 15.09.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam. Mam identyczną sytuację - tzn. mam kotłownię za garażem i zrobiłem dziurę w ścianie zewnętrznej. Będą kratki z zewnątrz i wewnątrz. Po instalacji pieca planuję wsadzić kawałek rury spiro do tego nawiewnika i poprowadzić ją do wentylatorów nawiewnych w piecu. Niestety nie da się tego zrobić szczelnie, więc jakieś wychładzanie kotłowni jest nieuniknione. Reasumując, jeśli ma być nawiewnik to z definicji będzie wiało zimnym powietrzem. Sądzę, że warto zwrócić uwagę, żeby powietrze nie wiało na rury z wodą, bo może je zamrozić (była taka sytuacja kiedyś opisywana na forum). ps. Można jeszcze kombinować z doprowadzeniem powietrza przez garaż, ale to bez sensu, bo wtedy garaż się będzie wychładzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 15.09.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 zobacz tu: http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.09.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 zobacz tu: http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=6Podobna dyskusja jest w innym wątku idącym równolegle na forum. Tam wspomniane są "zetki" złużące do doprowadzania powietrza do kotłowni. Z tego co pamiętam, to nawet jakieś przepisy na to są. Tylko takich "Zetek" nie udało mi się znaleźć w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 15.09.2008 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 zobacz tu: http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=6Podobna dyskusja jest w innym wątku idącym równolegle na forum. Tam wspomniane są "zetki" złużące do doprowadzania powietrza do kotłowni. Z tego co pamiętam, to nawet jakieś przepisy na to są. Tylko takich "Zetek" nie udało mi się znaleźć w sklepie. Właśnie o czymś takim czytałem ale podobno to się muruje i zajmuje trochę miejsca przy ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.09.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ... Tylko takich "Zetek" nie udało mi się znaleźć w sklepie. Bo zetki kiedyś po prostu się murowało w ścianie, Można do konstrukcji zetki wykorzystać dowolne rury i kolana o średnicy 150-160 mm i umieścić ją pionowo w niekolizyjnym miejscu przy ścianie zewnętrznej budynku. Wlot powietrza z zewnątrz, przez otwór w ścianie, umieścić pod sufitem pomieszczenia, a wylot powietrza w kierunku pomieszczenia umieścić na wysokości ok 30 nad podłogą. Wlot i wylot zabezpieczyć stosowną kratką. Zetke można też wymurować z płytek betonu komórkowego lub cegieł. Mozliwości jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 16.09.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Dawniej zetki wykonywalo sie po prostu na etapie budowy sciany (bez uzycia ksztaltek). Ja zrobilem u siebie tak.1. wykulem w scienie dziure2. wsadzilem w nia rure kanalizacyjna pomaranczowa (chyba 11)3. od zewnatrz mam zalozony anemostat nawiewny okragly (taki z regulacja ilosci powietrza doplywajacego)4. od wewnatrz mam zalozona kratke wentylacyjna z zaluzja. I dziala. W zaleznosci od tego jaka masz miec ilosc powietrza dostarczonego do kotlowni wkladasz taka szerokosc rury.To plus uchylne okna w kotlowni powinny spokojnie wystarczyc do dostarczenia powietrza do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 16.09.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 http://forum.muratordom.pl/post2295593.htm?highlight=#2295593 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.09.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 http://forum.muratordom.pl/post2295593.htm?highlight=#2295593Dzięki za linka. Przeczytałem cały wątek i ... nic nie wiem dalej. Ok - już wiem, że można na spokojnie zrobić to z rur kanalizacyjnych PCV. I najprawdopodobniej wylot przy podłodze - bo i tam mam zostawioną dziurę. A wlot wyjżej - u mnie będzie pod oknem, bo wspomnianą dziurę mam mniej wiecej w osi okna w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 16.09.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 My mamy mniej więcej tak: dziura w ścianie (taka S-ka, bo kotłownia jest w piwnicy) + 2 kratki - wewnętrzna i zewnętrzna - z żaluzjami. Zaraz pójdę sprawdzić czy się kotłownia wychładza, bo akurat wieje od strony "z wlotem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 16.09.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 WitamA ja mam takie pytanie-uwagę, otóż mam kotłownie z piecem gazowym ale na gaz z butli i z tego co się dowiadywałem to ten otwór nawiewny ma umożliwić także wypłynięcie gazu w przypadku ulatniania się tego gazu w kotłowni, więc otwór musi być na poziomie podłogi i chyba trzeba zapomnieć o filtrach, żaluzjach itp. Więc nie ma możliwości uniknięcia wychładzania kotłowni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 16.09.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Zrób tak, aby powietrze napływające do kotłowni rozchodziło się od razu na boki, jakiś anemostat lub coś podobnego. Ja tak zrobiłem i nie odczuwam dmuchania zimnego powietrza po nogach. No i mam mały grzejnik , pomieszczenie jest jednocześnie kotłownią (gaz ziemny) i pralnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts