Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiewnik w kotłowni - jak to zrobić

Piotr_M

Recommended Posts

W projekcie mam zapis o wykonaniu nawiewnika 200cm2 w pomieszczeniu kotłowni a dokałdnie w pomieszczeniu gospodarczym za garażem. Szukam rozwiązań jak to wykonać aby nawiewnik nie wychładzał tego pomieszczenia - chcę uniknąć nawiewnika będącego tylko dziurą w ścianie obłożoną kratkami na zewnątrz i wewnątrz. gdzieś czytałem, że można to wykonać bez nadmiernych strat ciepła.

Proszę o podpowiedź - najlepiej tych którzy mają nawiewniki w kotłowni.

Piotr_M

Witam.

Mam identyczną sytuację - tzn. mam kotłownię za garażem i zrobiłem dziurę w ścianie zewnętrznej. Będą kratki z zewnątrz i wewnątrz. Po instalacji pieca planuję wsadzić kawałek rury spiro do tego nawiewnika i poprowadzić ją do wentylatorów nawiewnych w piecu. Niestety nie da się tego zrobić szczelnie, więc jakieś wychładzanie kotłowni jest nieuniknione.

Reasumując, jeśli ma być nawiewnik to z definicji będzie wiało zimnym powietrzem. Sądzę, że warto zwrócić uwagę, żeby powietrze nie wiało na rury z wodą, bo może je zamrozić :( (była taka sytuacja kiedyś opisywana na forum).

ps. Można jeszcze kombinować z doprowadzeniem powietrza przez garaż, ale to bez sensu, bo wtedy garaż się będzie wychładzał. :(

Podobna dyskusja jest w innym wątku idącym równolegle na forum. Tam wspomniane są "zetki" złużące do doprowadzania powietrza do kotłowni. Z tego co pamiętam, to nawet jakieś przepisy na to są. Tylko takich "Zetek" nie udało mi się znaleźć w sklepie.

Podobna dyskusja jest w innym wątku idącym równolegle na forum. Tam wspomniane są "zetki" złużące do doprowadzania powietrza do kotłowni. Z tego co pamiętam, to nawet jakieś przepisy na to są. Tylko takich "Zetek" nie udało mi się znaleźć w sklepie.

Właśnie o czymś takim czytałem ale podobno to się muruje i zajmuje trochę miejsca przy ścianie.

...

Tylko takich "Zetek" nie udało mi się znaleźć w sklepie.

Bo zetki kiedyś po prostu się murowało w ścianie,

Można do konstrukcji zetki wykorzystać dowolne rury i kolana o średnicy 150-160 mm i umieścić ją pionowo w niekolizyjnym miejscu przy ścianie zewnętrznej budynku. Wlot powietrza z zewnątrz, przez otwór w ścianie, umieścić pod sufitem pomieszczenia, a wylot powietrza w kierunku pomieszczenia umieścić na wysokości ok 30 nad podłogą. Wlot i wylot zabezpieczyć stosowną kratką. Zetke można też wymurować z płytek betonu komórkowego lub cegieł. Mozliwości jest wiele.

Dawniej zetki wykonywalo sie po prostu na etapie budowy sciany (bez uzycia ksztaltek).

Ja zrobilem u siebie tak.

1. wykulem w scienie dziure

2. wsadzilem w nia rure kanalizacyjna pomaranczowa (chyba 11)

3. od zewnatrz mam zalozony anemostat nawiewny okragly (taki z regulacja ilosci powietrza doplywajacego)

4. od wewnatrz mam zalozona kratke wentylacyjna z zaluzja.

I dziala.

W zaleznosci od tego jaka masz miec ilosc powietrza dostarczonego do kotlowni wkladasz taka szerokosc rury.

To plus uchylne okna w kotlowni powinny spokojnie wystarczyc do dostarczenia powietrza do spalania.

Dzięki za linka.

Przeczytałem cały wątek i ... nic nie wiem dalej. :D

Ok - już wiem, że można na spokojnie zrobić to z rur kanalizacyjnych PCV.

I najprawdopodobniej wylot przy podłodze - bo i tam mam zostawioną dziurę. A wlot wyjżej - u mnie będzie pod oknem, bo wspomnianą dziurę mam mniej wiecej w osi okna w kotłowni.

Witam

A ja mam takie pytanie-uwagę, otóż mam kotłownie z piecem gazowym ale na gaz z butli i z tego co się dowiadywałem to ten otwór nawiewny ma umożliwić także wypłynięcie gazu w przypadku ulatniania się tego gazu w kotłowni, więc otwór musi być na poziomie podłogi i chyba trzeba zapomnieć o filtrach, żaluzjach itp. Więc nie ma możliwości uniknięcia wychładzania kotłowni???

Zrób tak, aby powietrze napływające do kotłowni rozchodziło się od razu na boki, jakiś anemostat lub coś podobnego.

Ja tak zrobiłem i nie odczuwam dmuchania zimnego powietrza po nogach.

No i mam mały grzejnik :wink: , pomieszczenie jest jednocześnie kotłownią (gaz ziemny) i pralnią.