Maindra 15.09.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam Wczoraj rozpoczęliśmy sezon grzewczy w nowym domu i jakież było nasze rozczarowanie, ze kocioł gazowy firmy Viessmann okazal się być strasznie głośnym urządzeniem na noc trzeba bylo wyłączyć, bo spać nie dawał... Ale serio - czy te kotły moga byc takie głośne, że włączone na 2 piętrze, zamknięte w osobnym pomieszczeniu sa słyszalne na parterze? Bardzo nam to przeszkadza ;/ Kocioł ten służy tez do ogrzewania wody - 2 w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.09.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 milczący to on nie jest, ale jak wyjdę z kotłowni do garażu i zamknę za sobą drzwi to kotła nie słyszę. A czy Twój kocioł tylko szumi czy moze wydaje jeszcze jakies inne dźwięki ? poza tym co on robił całą noc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maindra 15.09.2008 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Nie tylko szumi, ale buczy, rzęzi no głośny jest, nawet bardzo ! nie dałoby rady przy nim spać ,więc o 1 wyłaczyłam, a o 8 rano włączyłam a teraz znowu wyłączyłam i jakoś mu się chyba pogorszyło, bo wcześniej jak grzał tylko wodę, to tylko cicho szumiał, a teraz mimo wyłączenia funkcji ogrzewania domu jak odkrecę wodę to głośno buczy nówka a chyba się zepsuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.09.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 szumieć tak, ale buczeć, rzęzić i inne takie to nie powinien. Zadzwoń do instalatora od CO i serwisanta co kociolek odpalał i niech przyjadą zobczyć co się dzieje. Buczeć i rzęzić to moze pompa co w kociołku w środku jest... moze wadliwa, może zatarta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.09.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 A kiedy był ostatni przegląd serwisowy? Buczenie wskazywałoby na zapchany filtr przed kotłem. Chyba, że to kocioł turbo to może być zabrudzony wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 15.09.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Może napisz co to za kocioł... Raczej mało jest prawdopodobne aby kocioł był uszkodzony skoro autoryzowany instalator go montował i wszystko było ok... Myslę, że masz chyba kondensat i problem leży w złym podłączeniu czopucha do komina. Przy zaciągu powietrza kocioł zasysa spaliny i sie dusi czego efektem jest te rzężenie i buczenie... Druga możliwa przyczyna to zapylenie kotła podczas jakichś prac w domu i hałas powodowany przez zapylony wentylator, który nie jest "wyważony"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.09.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Jeszcze mozna winic pompke obiegową, jak zaworek upustowy zle wyregulowany i zamykają się obiegi grzewcze to na prawie zerowym wydatku strasznie hałasowała u mnie pompa Mozna zejsc na nizszy bieg, podregulowac zaworek upustowy.... pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.09.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Może napisz co to za kocioł... Raczej mało jest prawdopodobne aby kocioł był uszkodzony skoro autoryzowany instalator go montował i wszystko było ok... Myslę, że masz chyba kondensat i problem leży w złym podłączeniu czopucha do komina. Przy zaciągu powietrza kocioł zasysa spaliny i sie dusi czego efektem jest te rzężenie i buczenie... Druga możliwa przyczyna to zapylenie kotła podczas jakichś prac w domu i hałas powodowany przez zapylony wentylator, który nie jest "wyważony"... bzdury opowiadasz. Jeśli to kondensat wieśka, to od razu w takich sytuacjach wyrzuca błąd. Zarówno przy zasysaniu spalin jak i przy zapyleniu. Przechodzi na stan awarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 15.09.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Może napisz co to za kocioł... Raczej mało jest prawdopodobne aby kocioł był uszkodzony skoro autoryzowany instalator go montował i wszystko było ok... Myslę, że masz chyba kondensat i problem leży w złym podłączeniu czopucha do komina. Przy zaciągu powietrza kocioł zasysa spaliny i sie dusi czego efektem jest te rzężenie i buczenie... Druga możliwa przyczyna to zapylenie kotła podczas jakichś prac w domu i hałas powodowany przez zapylony wentylator, który nie jest "wyważony"... bzdury opowiadasz. Jeśli to kondensat wieśka, to od razu w takich sytuacjach wyrzuca błąd. Zarówno przy zasysaniu spalin jak i przy zapyleniu. Przechodzi na stan awarii Widzisz... Ty może jesteś WIELKIM TEORETYKIEM, może WIELKIM INSTALATOREM TEORETYKIEM, ale ja mam w domu Vitodensa 300 i miałem dokładnie taki sam problem... Tylko dlatego, ze pomocnik instalatora wyciął za dużą dziurę w gumowej membranie dekla Avanta, jesli wiesz o czym mówię... choć wątpię... i wcale nie było sygnalizacji błędu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.09.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 współczuję Ci że zatrudniasz amatorów do podłączania kotła za grube pieniądze. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 15.09.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Nie ja zatrudniam, ale Viessmann Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.09.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Nie ja zatrudniam, ale Viessmann Polska. Viessmann chyba nie zatrudnia tylko instalatorzy sie 'certyfikują' i swiadczą usługi - ale to sprawa 2 planowa Jak juz panowie wymienili się uprzejmościami - to podsumujmy: Nie kocioł nie powinien wydawać za duzo odłogsów. Powinien ew szumiec tak jak szumi wentylator i koniec (no raz na jakis czas stuknąc jak sie palnik wyłącza) ale nic niepokojącego. Jak bulgocze, gwiźdze, świszcze i turkoce to trzeba serwisować kocioł lub instalacje .... (znaczy pompy, regulacja etc). pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maindra 15.09.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Kocioł to Wiessmann Vitopend 100 Był już gośc od serwisu, ale powiedzial że nie może naprawić w ramach gwarancji (mimo ze to 1 sezon z tym kotłem) bo winien jest developer bo kocioł w środku jest brudny od tynku itp. Po prostu był za wczesnie zamontowany... Nie powinien byc tak głośny. Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.09.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Ale przecież na rocznym przeglądzie serwisant i tak go czyści? Więc w czym kłopot? Sam rozbebeszam Vieśka w miarę całkiem, czyszczę włącznie z filtrami, odkurzam, składam i tyle. Ten przegląd i tak jest płatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 17.09.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Sam rozbebeszam Vieśka w miarę całkiem, czyszczę włącznie z filtrami, odkurzam, składam i tyle. Ten przegląd i tak jest płatny. Ile u Ciebie kosztuje taki przegląd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieksurf 30.11.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Witam.Mam Ferroli Bluehelix Prima 24C - przy ogrzewaniu c.w.o szumi - czyli w normie (duże obciążenie). Przy ogrzewaniu co (tylko ogrzewanie podłogowe - ok.28-30st.C) wydaje pisk słyszany w całym domu. Serwis mnie zbył.Być może to palnik - przy rozruchu (c.w.u) piszczy a potem, w miarę przyrostu mocy, zaczyna cichnąć. Ogrzewanie podłogowe nie wymaga takiej mocy pieca i palnik przy niskiej mocy wydaje pisk.Czy jest jakiś sposób żeby zniwelować ten dźwięk?Poza tym - ze względu na niską temp. ogrzewania podłogowego - wchodzi często w tryb taktowania - czy na to też jest jakieś rozwiązanie?Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts