Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy - czy to normalne że jest bardzo głośny ?

Maindra

Recommended Posts

Witam :)

Wczoraj rozpoczęliśmy sezon grzewczy w nowym domu i jakież było nasze rozczarowanie, ze kocioł gazowy firmy Viessmann okazal się być strasznie głośnym urządzeniem ;) na noc trzeba bylo wyłączyć, bo spać nie dawał...

Ale serio - czy te kotły moga byc takie głośne, że włączone na 2 piętrze, zamknięte w osobnym pomieszczeniu sa słyszalne na parterze? Bardzo nam to przeszkadza ;/

Kocioł ten służy tez do ogrzewania wody - 2 w 1

Nie tylko szumi, ale buczy, rzęzi

no głośny jest, nawet bardzo !

nie dałoby rady przy nim spać ,więc o 1 wyłaczyłam, a o 8 rano włączyłam

a teraz znowu wyłączyłam

i jakoś mu się chyba pogorszyło, bo wcześniej jak grzał tylko wodę, to tylko cicho szumiał, a teraz mimo wyłączenia funkcji ogrzewania domu jak odkrecę wodę to głośno buczy

nówka a chyba się zepsuł :(

Może napisz co to za kocioł... Raczej mało jest prawdopodobne aby kocioł był uszkodzony skoro autoryzowany instalator go montował i wszystko było ok...

Myslę, że masz chyba kondensat i problem leży w złym podłączeniu czopucha do komina. Przy zaciągu powietrza kocioł zasysa spaliny i sie dusi czego efektem jest te rzężenie i buczenie...

Druga możliwa przyczyna to zapylenie kotła podczas jakichś prac w domu i hałas powodowany przez zapylony wentylator, który nie jest "wyważony"...

Może napisz co to za kocioł... Raczej mało jest prawdopodobne aby kocioł był uszkodzony skoro autoryzowany instalator go montował i wszystko było ok...

Myslę, że masz chyba kondensat i problem leży w złym podłączeniu czopucha do komina. Przy zaciągu powietrza kocioł zasysa spaliny i sie dusi czego efektem jest te rzężenie i buczenie...

Druga możliwa przyczyna to zapylenie kotła podczas jakichś prac w domu i hałas powodowany przez zapylony wentylator, który nie jest "wyważony"...

bzdury opowiadasz. Jeśli to kondensat wieśka, to od razu w takich sytuacjach wyrzuca błąd. Zarówno przy zasysaniu spalin jak i przy zapyleniu. Przechodzi na stan awarii

bzdury opowiadasz. Jeśli to kondensat wieśka, to od razu w takich sytuacjach wyrzuca błąd. Zarówno przy zasysaniu spalin jak i przy zapyleniu. Przechodzi na stan awarii

Widzisz... Ty może jesteś WIELKIM TEORETYKIEM, może WIELKIM INSTALATOREM TEORETYKIEM, ale ja mam w domu Vitodensa 300 i miałem dokładnie taki sam problem... Tylko dlatego, ze pomocnik instalatora wyciął za dużą dziurę w gumowej membranie dekla Avanta, jesli wiesz o czym mówię... choć wątpię... i wcale nie było sygnalizacji błędu...

Nie ja zatrudniam, ale Viessmann Polska.

Viessmann chyba nie zatrudnia ;) tylko instalatorzy sie 'certyfikują' i swiadczą usługi - ale to sprawa 2 planowa ;)

Jak juz panowie wymienili się uprzejmościami - to podsumujmy:

Nie kocioł nie powinien wydawać za duzo odłogsów. Powinien ew szumiec tak jak szumi wentylator i koniec (no raz na jakis czas stuknąc jak sie palnik wyłącza) ;) ale nic niepokojącego.

Jak bulgocze, gwiźdze, świszcze i turkoce to trzeba serwisować kocioł lub instalacje .... (znaczy pompy, regulacja etc).

pozdrawiam

Piotrek

Kocioł to Wiessmann Vitopend 100

Był już gośc od serwisu, ale powiedzial że nie może naprawić w ramach gwarancji (mimo ze to 1 sezon z tym kotłem) bo winien jest developer bo kocioł w środku jest brudny od tynku itp.

Po prostu był za wczesnie zamontowany...

Nie powinien byc tak głośny.

Dziękuję za odpowiedzi :)

• 12 years później...

Witam.

Mam Ferroli Bluehelix Prima 24C - przy ogrzewaniu c.w.o szumi - czyli w normie (duże obciążenie). Przy ogrzewaniu co (tylko ogrzewanie podłogowe - ok.28-30st.C) wydaje pisk słyszany w całym domu. Serwis mnie zbył.

Być może to palnik - przy rozruchu (c.w.u) piszczy a potem, w miarę przyrostu mocy, zaczyna cichnąć. Ogrzewanie podłogowe nie wymaga takiej mocy pieca i palnik przy niskiej mocy wydaje pisk.

Czy jest jakiś sposób żeby zniwelować ten dźwięk?

Poza tym - ze względu na niską temp. ogrzewania podłogowego - wchodzi często w tryb taktowania - czy na to też jest jakieś rozwiązanie?

Dziękuję za pomoc.