Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZBIERANIE DESZCZÓWKI

Gość ARi.

Recommended Posts

Jak narzaie deszczówka działa bez problemowo po pociągnieciu przewodu w ziemi z prądem nietrzeba rozwijać przedłużacza do pompki pompe uruchamia sie na przycisk pełna wygoda :lol: jak narazie jeszcze nie było sytuacji żeby wody zabrakło :) na podlewanie niedługo przymierzam sie do wkopania węża w ziemie i zamaskowaniu jakąś imitacją studni właz do pojemnika.

Pozdrawiam ARi :wink:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cedzak - odnośnie starego szamba a deszczówki dla ogrodu - mój kolega tak zrobił. Miał szambo, 13 m^3 a więc duże, szczelne. Podłączono go w ubiegłym roku do kanalizacji. Więc z jednej strony domu poprowadził rurki od rynny do tego szamba. Zarzeka się że wcześniej szambo umył. Twierdzi też że ustroistwo się sprawdza.

Pozdrawiam

Witam

CEDZAK o jaki chodzi Tobie punkty doprowadzenia to ty chcesz mieć wiele zbiorników ??? ja mam tylko 1000 L jaknarazie wystarcza tylko jest zamały bo woda sie przelewa w studzienke chłonną wiec łapie około 1000 litrów tylko opis masz na górze a pozatym zainstaluj sobie filtr czy żwirowy czy jaiś inny bo ostatnio jak chciałem pokazać znajomym pompe jaką mam zatapialną i jak ją wyjołem to był na niej osad :( ciekawe jak wyglada cały zbiornik kiedyś bede musiał wypompować wode i sprawdzić .

Pozdrawiam ARi

PS cedzak jak masz pytania to napisz jak to sobie wyobrażasz a ja coś może podpowiem bo sposobów jest wiele łapania. JA też mam szambo które za pare lat może nie bedzie wykożystywane tylko że moje rury mają nie w tym kierunku spadek wiec raczej zbiornika nie wykożystam do deszczówki i ciekawe jak długo sie odczówa że woda jest z szamba pewnie bedzie troche CAPIŁO :lol: zbiornik na szambo mam metalowy wiec deszczówka+metal=korozja :(

Witam

CEDZAK o jaki chodzi Tobie punkty doprowadzenia to ty chcesz mieć wiele zbiorników ??? ja mam tylko 1000 L jaknarazie wystarcza tylko jest zamały bo woda sie przelewa w studzienke chłonną wiec łapie około 1000 litrów tylko opis masz na górze a pozatym zainstaluj sobie filtr czy żwirowy czy jaiś inny bo ostatnio jak chciałem pokazać znajomym pompe jaką mam zatapialną i jak ją wyjołem to był na niej osad :( ciekawe jak wyglada cały zbiornik kiedyś bede musiał wypompować wode i sprawdzić .

Pozdrawiam ARi

PS cedzak jak masz pytania to napisz jak to sobie wyobrażasz a ja coś może podpowiem bo sposobów jest wiele łapania. JA też mam szambo które za pare lat może nie bedzie wykożystywane tylko że moje rury mają nie w tym kierunku spadek wiec raczej zbiornika nie wykożystam do deszczówki i ciekawe jak długo sie odczówa że woda jest z szamba pewnie bedzie troche CAPIŁO :lol: zbiornik na szambo mam metalowy wiec deszczówka+metal=korozja :(

Dzięki ARi za odpowiedź. Pisząc o puktach przyjmowania wody miałem na myśli doprowadzenie wody do zbiornika. Czy to może być woda np z rynien czy też z drenarki, a może specjalnie do tego przygotowani dołki :D ? Jaką najlepiej zastosować pompę - jakiej mocy oraz filtry o jakich wspomniałeś? Czy szambo powinno być wcześniej wypłukane z pozostałości? :o

Witam :D

CEDZAK wejdz sobie na te stronki http://www.ful.cc/deszczowka/zestaw.htm

http://www.zmm-maxpol.pl/poradnik/index.php

i poszperaj :lol:

ta stronka ostatnia są tam nie drogie produkty tylko ze musisz troche nad nim popracować np . Studzienke trzeba obetonować co jeszcze nie zrobiłem i inne rzeczy ale produkt jest OK sam go mam tylko trzeba pamietać żeby na zime wyciągać jedną przysłone ze studzienki. Jak sobie kupisz taką studzienke to tam są wytłoczone różne średnice do rur rynnowych wiec żadnego problemu niema ta studzienka jest tak skonstrułowana że osad też zbiera i łatwo ją połaczyć z rurą 110 mm. Ja rury w ziemi mam wzmocnione czyli RUDE o ścianka grubszych i wszystko ze spadem brakuje mi jeszcze jakegoś filtra co by mi oczyszczał wode deszczową gdyż ostatnio pompke wyjmowałem to był na niej osad a co dopiero na dnie zbiornika bedzie :o Co do zbiornika na szambo wykożystywane to oczywiście musi być czyste czym czystrze tym lepiej ciekawe co ja bym zrobił z takim pojemnikiem czy bym wchodził tam i czyścił czy nie . Można podjechać szanbowozem pod jakieś jeziorko i wody nabrać i wlać i znów wypompować może sie oczyści zbiornik. Jesli czytałeś wcześniejsze wontki to wszystko już powinieneś wiedzieć pozdrawiam wklejam obrazek studzienki co łączy rure rynnową z rura łączącoą ze zbiornikiem

http://www.zmm-maxpol.pl/oferta/kanaliza/studzienka_3.gif

Chłopaki

Wiecie czemu Doki mówi o szybkim zwrocie i rozrzutności.

Niech nam poda ile kosztuje 1 m3 wody w Unii, do której niedawno wleźliśmy.

Na początku o tym nie myslałem, ale pewnie nie stać mnie będzie na drugą inwestycję typu dom więc zaczynam myśleć, gdzie na działce wkopię zbiorniki. Jeżeli nie od razu to tak, żeby można to było zrobić potem.

Przy uzyskiwaniu warunków z Zakładu Komunalnego w gminie usłyszałem, że gmina planuje jego sprzedaż do miejskiej spólki wod-kan i już m3 wody wzrośnie o 250 %. A potem zadłużone miasto, żeby spłacić długi sprzeda spółką komuść z Unii i znowu podwyżki o paręset %.

Doki nie wiem jaku u was ale u nas jakby cię dorwali za połączenie kanalizacji burzowej do ściekowej to biś piiiiiiiiiiiszczał. Swoją drogą fajna instalacja. Powiedz cosik szczegółowiej jak przygotować rozprowadzenie rurek wewnątrz, żeby później móc przełączać. Przecież nie będę kuł łazienek.

Co do zbirnika na powierzchni to jak go docieplić, żeby wytrzymywał mrozy - 30-40 C może ten bazen podgrzewany ma być co?

Chłopaki

Wiecie czemu Doki mówi o szybkim zwrocie i rozrzutności.

Niech nam poda ile kosztuje 1 m3 wody w Unii, do której niedawno wleźliśmy.

Okolo € 1.2. Nie dla pieniedzy robilem te instalacje, tylko dlatego, ze taki jest nakaz z mocy prawa. Ta instalacja bedzie sie zwracac- przy zalozeniu bezawaryjnego dzialania- przez co najmniej 10 lat. To nie jedyny watek na ten temat, w innym miejscu tez juz o deszczowce dyskutowalismy. Sa jednak inne, mniej wymierne korzysci z odzyskiwania deszczowki:

1. pralka ma szanse wytrzymac dluzej, bo kamien sie nie wytraca (i to bez zadnych calgonow i innych tego typu wynalazkow). Zona potwierdza, ze jakos prania nie pogorszyla sie po przejsciu na deszczowke. Pdobno, ale to wiem od ludzi, ktorzy w deszczowce piora dluzej ode mnie, odziez mniej sie niszczy, lepiej wyglada i latwiej sie prasuje- brak wytracania kamienia we wloknie.

2. robisz malutkie cos dobrego dla natury.

Na początku o tym nie myslałem, ale pewnie nie stać mnie będzie na drugą inwestycję typu dom więc zaczynam myśleć, gdzie na działce wkopię zbiorniki. Jeżeli nie od razu to tak, żeby można to było zrobić potem.

Przy uzyskiwaniu warunków z Zakładu Komunalnego w gminie usłyszałem, że gmina planuje jego sprzedaż do miejskiej spólki wod-kan i już m3 wody wzrośnie o 250 %. A potem zadłużone miasto, żeby spłacić długi sprzeda spółką komuść z Unii i znowu podwyżki o paręset %.

Doki nie wiem jaku u was ale u nas jakby cię dorwali za połączenie kanalizacji burzowej do ściekowej to biś piiiiiiiiiiiszczał.

Jak juz wspominalem, na swojej ulicy w ogole nie mam kanalizacji burzowej, tylko prowizoryczna sciekowa. I, jak juz wspominalem, niepredko to sie zmieni.

Swoją drogą fajna instalacja. Powiedz cosik szczegółowiej jak przygotować rozprowadzenie rurek wewnątrz, żeby później móc przełączać. Przecież nie będę kuł łazienek.

Mozliwosc przelaczania mam przy hydroforze. To znaczy, hydrofor ma doprowadzona kranowke i sam sie przylacza, gdy w zbiorniku deszczowki robi sie pusto. Wada tego rozwiazania jest, ze odbiorniki podlaczone do deszczowki (spluczki, pralka, kran na ogrod) zawsze uruchamiaja hydrofor (halas).

• 5 weeks później...

RS właśnie matula dostała prezent w postaci altanki od rodzinki szwagra. Altanka jest doposażona w rynnę i rurę spustową oraz bekę z PCV tak ze 1 kl. Na okres bezmrozowy postawili ją na dwóch donicach ogrodzeniowych z keramzytobetonu.

Przyczyna = grawitacja.

Zawór do korzystania z wody jest na h=0,7 m od gruntu co umożliwia grawitacyjne korzystanie z wodotrysku do podlewania ogródka (oczywiście :roll: ). Oczywiście :roll: .

Jeszcze jedno: nie musialem sam tej instalacji robic. Poniewaz tutejsze prawo WYMAGA instalacji do wykorzystywania deszczowki w kazdym nowowybudowanym budynku mieszkalnym, moja instalacja byla czescia calego zamowienia na instalacje hydrauliczne.

Gdzie jest taki wymóg ? Jak duże macie opady deszczu ?

Czym jest odstojnik ?

Ponieważ nie mam gdzie odprowadzić deszczówki oraz wody z dremażu, zamierzałem zrobić tak:

- jedną studnię chłonną z kręgów betonowych (np głęb. 2m) do drenażu

- obok drugą studnię jak wyżej (np głęb 3 m) do wody z rynien - wodę ta chciałbym też wykorzystać do podlewania ogrodu

1) Czy studnia chłonna na terenie gliniastym będzie spełniała funkcje "chłonną" czy też raczej zbiornika na wodę (glina trudno przepuszcza wodę)

2) Jakie głębokości (pojemności) studni chłonnych zastosować do wody z drenażu i z rynien???

• 3 months później...

Waśnie skorzystałem z opcji szukaj i znalazłem ten wątek :D

Chciałbym powrócić do wątku, a właściwie chciałbym zadać pytanie do UŻYTKOWNIKÓW zbiorników na deszczówkę - woda deszczowa jest brudna - tyn. nie sama woda, ale np. dach, rynny, zbiera w nich się kurz, liście, igły, małe patyczki (jak powieje) itd. Czy w tych zbiornikach woda się nie zatęchnie? Czy takie elementy jak liście nie zatkają pompy? Czy stosujecie jakieś filtry? Ale jakie to mają być filtry, żeby zapewnić szybkie odprowadzanie wody deszczowej z całego dachu?

Yacek.

...

Pozdrawiam ARi :wink:

....Fajnie że jeszcze kogoś interesuje deszczówka :D

Interesuje, interesuje bo niejako specjalnie pod deszczówkę kupiłem szambo dwukomorowe.

Jedna komora 2m będzie na POŚ a druga 4m na deszczówkę.

Nic o tym wcześniej nie pisałem bo bałem się, że mi nie wyjdą takie dwie pieczenie przy jednym ogniu ale wszystko jest już na dobrej drodze.

Jak będę miał wróbla w garsci to napewno się pochwalę :D