Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Proszę o informację jaki powinien być skład zaprawy tynkarskiej kładzionej

w trzech etapach na Bk ściana jednowarstwowa .

Czy należy dawać siatkę celem wzmocnienia tynku.

Na jakim etapie należy ją zastosować.

Czy ew.możliwa jest domieszka włókna szklanego do tynku.

Dziękuję za fachowe odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/108501-tynk-cem-wap-na-bk-jak-unikn%C4%85%C4%87-sp%C4%99ka%C5%84/

Przede wszystkim solidnie zwilżyć wodą ścianę przed tynkowaniem.

Trzeba to zrobić umiejętnie aby woda wsiąkała w ścianę ale nie ściekała po niej strumieniem.

Solidne zwilżenie i dobra obrzutka to podstawa. Ja również pelengowałem tynki po ich zrobieniu tzn przez kilka dni po ich nałożeniu spryskiwałem je wodą żeby za szybko nie przeschły.
  • 5 months później...

odświeżam.... co jeszcze można zrobić żeby tynk cementowo-wapienny na ścianie jednowarstwowej- a szczególnie na bk "się udał" :wink:

w najbliższej przyszłości mnie to czeka :roll:

przeraża mnie najbardziej obserwacja domu .... spękania na tynkach wewnętrznych, na kg na stykach sufitu ze ścianą, w łazienkach na stykach podłóg ze ścianą.....ewidentnie dom osiada i pracuje (pierwsza łopata wbita wiosną 2007, od 9 miesięcy mieszkamy) :roll: .... więc już mam czarną wizję popękanych tynków zewnętrznych :evil:

Nie sumituj się daggulka :D

Jak tynk będzie bardziej wapienny niż bardzej cementowy i pogoda podczas układania oraz dojrzewania będzie odpowiednia, znaczy bez deszczu, wiatru i nadmiaru słońca, to powinno być w porządku :D

Pozdrawiam,

otynkowany 8)

Nie sumituj się daggulka :D

Jak tynk będzie bardziej wapienny niż bardzej cementowy i pogoda podczas układania oraz dojrzewania będzie odpowiednia, znaczy bez deszczu, wiatru i nadmiaru słońca, to powinno być w porządku :D

Pozdrawiam,

otynkowany 8)

jezzzuuu...tak to chyba tylko w erze :o ... a z tą pogodą to już przesadzenie :lol:

żartuję ... wiem, że tak ma być ...ale kuźwa szklana kula do pogody by się przydała coby już termin z paprokami ustalać :wink:

chałupę wybudowali, dach położyli, tynki wewnętrzne położyli ... mam nadzieję, ze zewnętrznych nie spierniczą :roll:
  • 2 weeks później...