Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Łazienka na poddaszu, powierzchnia 10m, po podłodze 14 (niska ścianka kolankowa). Okno połaciowe jedno, od południa, Fakro w wymiarze 78 x 160 cm. Umieszczone na wysokości normalnej, czyli jakieś 130 - 140 od podłogi. Kąt nachylenia dachu 38 stopni. Łazienka raczej jasna.

No i sedno sprawy - nie będzie za ciemno? Dwa takie to chyba trochę dużo, dwa mniejsze spaprają look dachu - z drugiej strony połaci są dwa takie długie w sypialni.

I co? Za ciemno czy nie? Podzielcie się doświadczeniami z oświetleniem łazienki.

Z góry dziękuję. 8)

https://forum.murator.pl/topic/108532-wielko%C5%9B%C4%87-okna-dachowego-w-%C5%82azience-za-ciemno-ili-niet/

Moje łazienki na poddaszu mają po 6,5m2 i takie same okna jak twoje. Mam wrażenie, że są wręcz przyduże - łazienka składa się głównie z okna... Ciemno na pewno nie będzie. Chyba, że to okno jakoś wyjątkowo w kącie umieszczone...

Akacja, dziękuję. Okno będzie niemal centralnie. Znalazłam przed chwilą jakiś kalkulator rozmiarów okien Fakro, wynika z niego, że powinno być ok. Tylko bardziej mi o wrażenia praktyczne chodzi niż o teorię. 8)

Nikt więcej nie ma łazienki? Albo okna? :wink:

Akacja, dziękuję. Okno będzie niemal centralnie. Znalazłam przed chwilą jakiś kalkulator rozmiarów okien Fakro, wynika z niego, że powinno być ok. Tylko bardziej mi o wrażenia praktyczne chodzi niż o teorię. 8)

Nikt więcej nie ma łazienki? Albo okna? :wink:

ja mam 2 pomieszczenia na poddaszu po około 10-11m2 po podłodze i 45st nachylenia dachu dla ściany kolankowej ponad 1m. Okno 78x140.

Jako łazienka do czynności fizjologicznych czy też mycia rąk wystarczy ale golić bym się już nie golił :wink: Oczywiście zakładam ładną pogodę a nie deszczową bo wtedy światło potrzebne przy dowolnym oknie :lol: