Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ziemia orna a warunki zabudowy

POLO81

Recommended Posts

Mam dziwną sytuację. jestem w trakcie zakupu działki budowlanej.I wszystko byłoby ok gdyby nie pani notariusz która dopatrzyła się że gdzieś w księdze wieczystej i wypisie i wyrysie z ewidencji gruntów jest zapis o gruntach ornych.Osoba która sprzedaje mi działkę ma wydane warunki zabudowy na kompleks 4 działek z których została wydzielona jedna nasza.I teraz jestem kropce.Czy będę tam mógł zbudować dom?Chyba urząd nie wydałby warunków zabudowy dla ziemi na której nie można budować?Notariusz sugeruje że wystarczy wystąpić o warunki zabudowy tylko dla jednej - naszej działki i wszystko będzie ok ale już sam nie wiem?

Notariusz "dmucha na zimne" i musisz uwierzyć, ze w Twoim interesie.

Nie powinno być raczej kłopotów z przeniesieniem WZ na jedną działkę na Ciebie. Ale zawsze jest jakiś margines, że urzędnikom "coś odbije" i odmówią przeniesienia, twierdząc np. że wydawali WZ na inwestycję składającą się z 4 domów, a nie jednego (choć działki zostały wydzielone i domy miały i mają stanąć na odrębnych nieruchomościach).

Odmowa może zdarzyć się - przywoływałem już na tym forum przykład warszawskiego SKO, które w tym samym stanie faktycznym i prawnym (WZ na bodajże 5 działek z samodzielnymi domami) w jednym przypadku podtrzymał odmowną decyzję wójta, w pozostałych uchylił ją z wyraźnym pouczeniem, że nie było podstaw do odmowy.

Radzę więc przed aktem notarialnym wystąpić z wnioskiem o przeniesienie WZ (i wymóc taką decyzję), bo uznaniowość w takiej sytuacji np. w Warszawie kwitnie i dotyka nawet SKO.

no właśnie Oskar, jak to jest? też się zaczęłam zastanawiać... jeśli jest to jedna decyzja na 4 działki z nr czy można przenieść część decyzji?

zakładam, że 4 działki mają swoje numery, nie jest to decyzja która zezwala na wyodrębnienie 4 działek i budowę 4 domów

POLO81 to nie jest działka budowlana tylko rolna wymagająca wyłączenia z produkcji rolnej

Dusiu, Twoje założenia są słuszne. Tak było (odrębne działki, samodzielny dom na każdej). A decyzje i uzasadnienia różne.

Rozumiem, że interesują Ciebie te pozytywne. Jak będę miał trochę czasu, to tok myślenia składów orzekających przekopuję.

Będzie trochę i śmieszno i straszno. SKO, które ma dbać o jednolitą linię orzecznictwa w "podległych" jednostkach samorządu terytorialnego samo tworzy knoty...

Ale jak już napisałem powyżej - bilans jest dodatni: kilka uchyleń odmownych decyzji wójta, jedno podtrzymanie. I powtarzam - ta sama sytuacja faktyczna i prawna - dotyczy jednej "macierzystej" decyzji WZ na kilka działek.

dziękuję Oskar, oczywiście interesują mnie pozytywne

a co do negatywnej to gdzieś, kiedyś...słyszałam, że w takiej sytuacji kiedy działki są duże a nawet bardzo duże przeniesienie tej ostatniej spowodowałoby realizację inwestycji - oczywiście budowa domu - ok 1 km od istniejącej zabudowy, też ciekawa ocena

Tylko zastanawia mnie fakt jak mam sprawdzić czy ziemia jest budowlana?

nie jest budowlana, ale z decyzji wynika że wnioskodawca całości, nie Ty, wymieniony w decyzji wz może na każdej z działek budować.

Oskar podał Ci moim zdaniem jedyne sensowne szybkie rozwiązanie żeby się nie utopić, załatw z wnioskodawcą/właścicielem?działek/ przeniesienie na siebie decyzji wz tylko na tą działkę, którą chcesz kupić. Jak dostaniesz decyzję będziesz mógł wystąpić o pozwolenie na budowę, wcześniej musisz wyłączyć - grunt z produkcji, cały lub część, Twój wybór . Oskar wyraźnie napisał, nie wiadomo jak się urząd odniesie do przeniesienia na Ciebie decyzji wz.

Możesz też sam wystąpić o wz dla tej działki tak jak radzi notariusz, ale to trwa do kilku miesięcy

o przeniesieniu decyzji Art 63.5 Ustwa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Musisz, w porozumieniu ze sprzedającym (na którego są WZ) wystąpić do gminy z wnioskiem o którym mowa w przepisie, który podała Dusia. Gdy będziesz miał decyzję na siebie (albo najlepiej na wszystkie osoby, które wystąpią o pozwolenie na budowę) jest to jeden z załączników do wniosku o PnB.

Kolejnym załącznikiem będzie decyzja o wyłączeniu z produkcji rolniczej odpowiedniej części działki - ale wystąpisz o jej wydanie dopiero wtedy, gdy będziesz miał plan zagospodarowania działki z bilansem powierzchni pod zabudowę, utwardzenie, ewentualnie powierzchni w inny sposób zmieniającej swoje rolnicze przeznaczenie.