POLO81 15.09.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Mam dziwną sytuację. jestem w trakcie zakupu działki budowlanej.I wszystko byłoby ok gdyby nie pani notariusz która dopatrzyła się że gdzieś w księdze wieczystej i wypisie i wyrysie z ewidencji gruntów jest zapis o gruntach ornych.Osoba która sprzedaje mi działkę ma wydane warunki zabudowy na kompleks 4 działek z których została wydzielona jedna nasza.I teraz jestem kropce.Czy będę tam mógł zbudować dom?Chyba urząd nie wydałby warunków zabudowy dla ziemi na której nie można budować?Notariusz sugeruje że wystarczy wystąpić o warunki zabudowy tylko dla jednej - naszej działki i wszystko będzie ok ale już sam nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 15.09.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Notariusz "dmucha na zimne" i musisz uwierzyć, ze w Twoim interesie.Nie powinno być raczej kłopotów z przeniesieniem WZ na jedną działkę na Ciebie. Ale zawsze jest jakiś margines, że urzędnikom "coś odbije" i odmówią przeniesienia, twierdząc np. że wydawali WZ na inwestycję składającą się z 4 domów, a nie jednego (choć działki zostały wydzielone i domy miały i mają stanąć na odrębnych nieruchomościach). Odmowa może zdarzyć się - przywoływałem już na tym forum przykład warszawskiego SKO, które w tym samym stanie faktycznym i prawnym (WZ na bodajże 5 działek z samodzielnymi domami) w jednym przypadku podtrzymał odmowną decyzję wójta, w pozostałych uchylił ją z wyraźnym pouczeniem, że nie było podstaw do odmowy.Radzę więc przed aktem notarialnym wystąpić z wnioskiem o przeniesienie WZ (i wymóc taką decyzję), bo uznaniowość w takiej sytuacji np. w Warszawie kwitnie i dotyka nawet SKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 15.09.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 no właśnie Oskar, jak to jest? też się zaczęłam zastanawiać... jeśli jest to jedna decyzja na 4 działki z nr czy można przenieść część decyzji?zakładam, że 4 działki mają swoje numery, nie jest to decyzja która zezwala na wyodrębnienie 4 działek i budowę 4 domów POLO81 to nie jest działka budowlana tylko rolna wymagająca wyłączenia z produkcji rolnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 15.09.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Dusiu, Twoje założenia są słuszne. Tak było (odrębne działki, samodzielny dom na każdej). A decyzje i uzasadnienia różne. Rozumiem, że interesują Ciebie te pozytywne. Jak będę miał trochę czasu, to tok myślenia składów orzekających przekopuję.Będzie trochę i śmieszno i straszno. SKO, które ma dbać o jednolitą linię orzecznictwa w "podległych" jednostkach samorządu terytorialnego samo tworzy knoty... Ale jak już napisałem powyżej - bilans jest dodatni: kilka uchyleń odmownych decyzji wójta, jedno podtrzymanie. I powtarzam - ta sama sytuacja faktyczna i prawna - dotyczy jednej "macierzystej" decyzji WZ na kilka działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 15.09.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 dziękuję Oskar, oczywiście interesują mnie pozytywnea co do negatywnej to gdzieś, kiedyś...słyszałam, że w takiej sytuacji kiedy działki są duże a nawet bardzo duże przeniesienie tej ostatniej spowodowałoby realizację inwestycji - oczywiście budowa domu - ok 1 km od istniejącej zabudowy, też ciekawa ocena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLO81 16.09.2008 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Dzięki za odpowiedz.Wiem że notariusz działa w moim interesie.Tylko zastanawia mnie fakt jak mam sprawdzić czy ziemia jest budowlana?Sugerowałem się tym że jest bo posiada wydane warunki zabudowy?I teraz nie wiem.Kupić czy nie kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 16.09.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Tylko zastanawia mnie fakt jak mam sprawdzić czy ziemia jest budowlana? nie jest budowlana, ale z decyzji wynika że wnioskodawca całości, nie Ty, wymieniony w decyzji wz może na każdej z działek budować. Oskar podał Ci moim zdaniem jedyne sensowne szybkie rozwiązanie żeby się nie utopić, załatw z wnioskodawcą/właścicielem?działek/ przeniesienie na siebie decyzji wz tylko na tą działkę, którą chcesz kupić. Jak dostaniesz decyzję będziesz mógł wystąpić o pozwolenie na budowę, wcześniej musisz wyłączyć - grunt z produkcji, cały lub część, Twój wybór . Oskar wyraźnie napisał, nie wiadomo jak się urząd odniesie do przeniesienia na Ciebie decyzji wz. Możesz też sam wystąpić o wz dla tej działki tak jak radzi notariusz, ale to trwa do kilku miesięcy o przeniesieniu decyzji Art 63.5 Ustwa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLO81 16.09.2008 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Czyli jak uzyskam warunki zabudowy na mnie bądź zostanę dopisany do warunków właściciela to wszystko bedzie prawidłowo?Czy oprócz tego trzeba bedzie przeprowadzić wyłączenie z produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 16.09.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Musisz, w porozumieniu ze sprzedającym (na którego są WZ) wystąpić do gminy z wnioskiem o którym mowa w przepisie, który podała Dusia. Gdy będziesz miał decyzję na siebie (albo najlepiej na wszystkie osoby, które wystąpią o pozwolenie na budowę) jest to jeden z załączników do wniosku o PnB. Kolejnym załącznikiem będzie decyzja o wyłączeniu z produkcji rolniczej odpowiedniej części działki - ale wystąpisz o jej wydanie dopiero wtedy, gdy będziesz miał plan zagospodarowania działki z bilansem powierzchni pod zabudowę, utwardzenie, ewentualnie powierzchni w inny sposób zmieniającej swoje rolnicze przeznaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLO81 17.09.2008 04:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 A orientujesz się ile to trwa, kosztuje i czy są z tym problemy?Bo w sumie to okaże się ze to ja przeprowadzę odrolnienie a właścicielowi zapłacę jak za grunt budowlany a nie rolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 17.09.2008 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 np tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts