Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje stan zero

Gość Eta

Recommended Posts

u mnie identycznie jak u Kasia1981 ( stan zero kompletny z ociepleniem, rozprowadzanymi rurami i chudziakiem i garaż wolnostojący bez chudziaka) . I ni chu... chu... nie widzę jak można było to wybud taniej, a wyszło mi w sumie jeszcze wiecej niż jej. No chyba że własnymi "ręcami".

ale jakby nie patrzeć to dwa budynki = dwa fundamenty, kopanie, cement, beton, bloczki i piach takie same, nie ważne czy to dom czy bud gospodarczy.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nas stan zero wyniósł 50 tysięcy :x ,w tym jest ocieplenie fundamentów styropianem aqua,rury kanalizacyjne,drenaż wokół domu,obsypanie fundamentów.No i reszta oczywiście:betoniki,folie,dysperbity i inne pierdoły :wink: .Trochę drogo nas to wyszło,mamy szkody górnicze III i musiały być dopasowane fundamenty do tego,a co się z tym wiąże,wiećej stali,betonu i wszystkiego :wink:

czyli nie murowlilście w ogóle z bloczków czy ja blondynka jestem no i gdzie ocieplenie?nam poszło bloczków za 5000 tys.plus takie pierdoły jak folia izolacyjna,dysperbit i już ponad tysiąc zł. ja liczę stan zero już z wylaniem chudziaka i ociepleniem. nam 130 użytkowej plus 24 m garaż bez chudziaka wyszło 30 tys z robocizną.

już zalane

calkowicie koszty wyszły:

400 zł wytyczenie budynku

350 zł wykonanie wykopu pod fundament

100 zł cegły - na narożniki

450 zł gruz

1050 zł żwir

2721 zł cement

380 zł deski z transportem

300 zł robocizna

130 zł pozyczony prąd i woda

70 zł izolbet do gruntowania, czy jak to się zwie, do smarowania fundamentów

1096 zł pręt stalowy i wiązałkowy

43,60 zł sznurek, gwoździe

263,35 zł kable, gniazdka

razem fundament 7353,95 zł

150 zł koszt koparki do zasypania fundamentu - piach z działki, więc gratis

988 zł beton do zalania płyty z robocizną

420 zł folia

płyta wiec kosztowała 1558 zł

razem fundamentyy 8911,95 zł

styropian do ocieplenia fundamentów - gratis

rurki czy jak to się zwie pod kanalizację w fundamentach - gratis

koszt hydrauliki osobno liczę, nie w fundamntach

blovczków nie mieliśmy - jedynie cegły na narożnikach

to jest cały koszt fundamentów

no, troche tych gratisow mialas... w moim domku piach: 5 tys, styro - chyba kolo 1,5 tys, kanaliza chyba kolo 1 tys... nie mowiac juz o robociznie...

piach z działki własnej - więc gratis

robocizna - po kosztach - chłopaki sami robili :)

kanalizacji w tym nie ma, są jedynie same rurki w ścianach, by później nie trzeba było kuć

szansa, że rachunek za hydraulikę dostanę jeszcze w lipcu, to będę wiedziała, jaka cena - ale to i tak nie wliczam w stan zero, tylko osobno liczę

Nas stan zero wyniósł 50 tysięcy :x ,w tym jest ocieplenie fundamentów styropianem aqua,rury kanalizacyjne,drenaż wokół domu,obsypanie fundamentów.No i reszta oczywiście:betoniki,folie,dysperbity i inne pierdoły :wink: .Trochę drogo nas to wyszło,mamy szkody górnicze III i musiały być dopasowane fundamenty do tego,a co się z tym wiąże,wiećej stali,betonu i wszystkiego :wink:

tak, ale rozumiem że dostaniesz zwrot za różnicę miedzy 0 a 3 kategorią,od kopalni która odpowiedzialna jest za tę 3 kat. szkód górniczych?

Tak,tak :wink: .Kosztorys mamy już zrobiony na kwotę 37tyś,czas pokaże ile oddają :x :roll: .

i właśnie w takich przypadkach jestem zła że trafiłam na to forum. anetina pisze ile wyniósł ją stan zero i każdego trafia że on tyle wydał i wychodzi na to że nie ma co z kasą zrobić. a później wychodzą takie kwiatki że piach z działki, styro gratis i takie tam. u nas piach kosztował 2 tys a styropian 2,5 tys więc już się robi prawie 5 tysięcy. jak będziemy robić dach to nie mam zamiaru się chwalić ile nas wyniósł i pomijać ten skromny fakt że więźbę mamy gratis z dziadka lasu. mam prośbę jak piszecie ile co kosztowało to piszcie też co dostaliście w prezencie od świętego mikołaja

rozumiem, że mam być zła, że na działce mam piach :p

nie, nie jestem zła :)

stryropian na fundamenty nam się trafił

za resztę już płaciliśmy :)

pamiętaj tylko, że inaczej się buduje w rejonach typu Warszawa, Wrocław, a inaczej w małych wsiach na zadupiu

tak samo inne sa koszty, gdy buduje się samemu, a inaczej, gdy do wszystkiego zatrudniasz ekipy

forum jest po to, by porównywać, zbierać doświadczenia, robić to, co dobre

drogie Panie, wszystko zalezy od motywacji podawania tych danych...

wg mnie, jesli maja one sluzyc ludzikom do podejmowania decyzji budowlanych (np czy stac mnei na taki dom) to chyba lepiej wytluscic za co sie nie placilo, co bylo za poldarmo itp itd... bo sie potem okaze ze sie ludziki doluja bo wychodza na kompletnych nieudacznikow, bo postawili podobny fundament 4 razy drozej... albo, nie daj Boze, stac ich tylko na fundament, a mial byc SSO...

zgadzam sie rownie z anetina, budowa na wsi to zupelnie inna bajka niz pod duzym miastem... ja mam np ten problem ze buduje w okolicach gdzie dopiero poznaje ludzi... masakra, przelacam chyba za wsyzstkie uslugi, bo nei znam ludzi ktorzy znaja ludzi... ale spoko, i tak jestem duuuzo do przodu niz w przypadku kupna domku od developera...

anetina nie chodzi o to że masz przepraszać za to że coś masz za darmo. chciałabym tylko aby w miarę jasno pisać za co się płaciło a co zrobił wujek czy kolega w ramach przysługi. ja zaczynam przygodę z budowaniem i czytając takie wątki chcę sie zorientować ile to będzie kosztować. wiem że na wsi robocizna jest tańsza. sama będe mieszkać koło Lublina a więc w polsce C jak niektorzy mówią i mają rację. daleko nam do wawy czy wrocławia.

U mnie stan "0" (wszystko co do tej pory jest zrobione, bez kosztów zakupu działki) kosztował 72.500 zł brutto, z tego ok. 4.500 zł do odzyskania (VAT).

Powierzchnia zabudowy domu to ok. 200m2. Teren trudny (glina), fundamenty solidne, izolacja fundamentów z wyższej półki (system ICOPAL).

Najważniejsze pozycje:

prąd: 3.400 zł (przyłącze z ZE - czas realizacji 20 miesięcy + skrzynka na działce)

robocizna: 10.000 zł

koparka: 2.000 zł

bloczki fundamentowe: 9.600 zł (3000 x 3,20 zł)

piasek (murowanie, podsypka, pospółka): 8.000 zł

humus: 2.700 zł

materiały na izolacje: 8.700 zł

beton: 16.500 zł (32m3 B10 + 34 m3 B20), w tym 2 x pompa

cement: 2.800 zł

zbrojenie: 1.500 zł

Według kosztorysu miało być ok. 58.000 zł netto (ale bez uwzględnienia przyłączy i piasku na podsypkę). Jakby porównać kosztorys (zrobiony w styczniu 2008) ze stanem faktycznym, to różnica wynosi ok. 20% na korzyść stanu faktycznego :)

Inna sprawa, że kosztorys nie był idealny (m.in. ze względu na piasek podsypkowy)...

anetina nie chodzi o to że masz przepraszać za to że coś masz za darmo. chciałabym tylko aby w miarę jasno pisać za co się płaciło a co zrobił wujek czy kolega w ramach przysługi. ja zaczynam przygodę z budowaniem i czytając takie wątki chcę sie zorientować ile to będzie kosztować. wiem że na wsi robocizna jest tańsza. sama będe mieszkać koło Lublina a więc w polsce C jak niektorzy mówią i mają rację. daleko nam do wawy czy wrocławia.

a mnie się wydawało, ze wyszczególniłam koszty u siebie :)

prawda ???

wymieniłam to, za co płącilismy

czyli logiczne wychodzi, że nie wymienione jest niezapłacone bądź jeszcze nie zrobione

a nie kojarzę, ale chyba napisałam, co zrobione jest :)

poza tym róznica jest znaczna, bo piach swój

humus u nas nie ściągany, bo u nas piach, więc humus usztywniał dziury na fundament

beton nie z gruchy, tylko betoniarka kręciła :)

no i kwestia pracy własnych rąk :)

a to jest wielka oszczędność :)

czy w stan O wchodzi hydraulika?

a jak to rozdzielić, jesli w naszych stronach nie leje się od razu płyty ani rur nie kłądzie, to dopiero później?

co dokładnie wchodzi w stan zero?

to co mam i te rury? - no to podlicze rury, gdy hydraulik wystawi rachunek :D

więc czy źle podałam, gdy napisałam, że tyle mnie wyniosły fundamenty?

A ja poprosze o takie koszty "wszystkie". Muszę wziąć kredyt na stan "0". Wodę na działce mam, prąd tez. Wszystkie papiery i PnB. I poszukuję informacji ile tego kredytu musze wziąc aby mi kasy nie zabrakło. Poprosze, jak ktoś robił stan "0" wypunktować co wchodziło, co wejśc powinno i ile kosztowało, lub ile powinno kosztować ( jesli było za free). Mój domek ma wymiary:10,8x11,8 i garaż "przyklejony" 5,9x6,4.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Stan zero wyniósł mnie 26 tys pln:

- robocizna 8000 pln,

- wykopanie ław, zbrojenie, zalewanie ław,

- 20 m3 betonu B20 z Budokruszu na ławy,

- 1200 bloczków fundamentowych,

- geodeta na wyznaczenie budynku,

- deski na szalunki,

- stal 12mm, stal 6mm, drut wiazałkowy, gwoździe,

- cement, wapno,

- piasek do murowania,

- izolacja pozioma i pionowa,

- kanalizacja,

- 14m3 betonu B-10 z Budokruszu na płytę.

• 2 weeks później...

U mnie wygląda to tak:

http://images38.fotosik.pl/209/31be55477050e256med.jpg

nie mam jeszcze styro na fundament, ani folii kubełkowej.

Poza tym martwi mnie fakt, że jeszcze kupa piachu jest do wsypania w fundament. Te 60 ton to w salon wsypię i mało będzie... Pochyła działeczka :D 10 warstw bloczka, jakieś 150 cm wysoko dla domku 12 na 10m

z tego zostały mi 3 wiadra 20l dysterbitu, jakieś 40 szt. bloczka i 20 worków cementu:)