emi601 14.07.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 u mnie identycznie jak u Kasia1981 ( stan zero kompletny z ociepleniem, rozprowadzanymi rurami i chudziakiem i garaż wolnostojący bez chudziaka) . I ni chu... chu... nie widzę jak można było to wybud taniej, a wyszło mi w sumie jeszcze wiecej niż jej. No chyba że własnymi "ręcami".ale jakby nie patrzeć to dwa budynki = dwa fundamenty, kopanie, cement, beton, bloczki i piach takie same, nie ważne czy to dom czy bud gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 15.07.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Nas stan zero wyniósł 50 tysięcy ,w tym jest ocieplenie fundamentów styropianem aqua,rury kanalizacyjne,drenaż wokół domu,obsypanie fundamentów.No i reszta oczywiście:betoniki,folie,dysperbity i inne pierdoły .Trochę drogo nas to wyszło,mamy szkody górnicze III i musiały być dopasowane fundamenty do tego,a co się z tym wiąże,wiećej stali,betonu i wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 16.07.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 czyli nie murowlilście w ogóle z bloczków czy ja blondynka jestem no i gdzie ocieplenie?nam poszło bloczków za 5000 tys.plus takie pierdoły jak folia izolacyjna,dysperbit i już ponad tysiąc zł. ja liczę stan zero już z wylaniem chudziaka i ociepleniem. nam 130 użytkowej plus 24 m garaż bez chudziaka wyszło 30 tys z robocizną. już zalane calkowicie koszty wyszły: 400 zł wytyczenie budynku 350 zł wykonanie wykopu pod fundament 100 zł cegły - na narożniki 450 zł gruz 1050 zł żwir 2721 zł cement 380 zł deski z transportem 300 zł robocizna 130 zł pozyczony prąd i woda 70 zł izolbet do gruntowania, czy jak to się zwie, do smarowania fundamentów 1096 zł pręt stalowy i wiązałkowy 43,60 zł sznurek, gwoździe 263,35 zł kable, gniazdka razem fundament 7353,95 zł 150 zł koszt koparki do zasypania fundamentu - piach z działki, więc gratis 988 zł beton do zalania płyty z robocizną 420 zł folia płyta wiec kosztowała 1558 zł razem fundamentyy 8911,95 zł styropian do ocieplenia fundamentów - gratis rurki czy jak to się zwie pod kanalizację w fundamentach - gratis koszt hydrauliki osobno liczę, nie w fundamntach blovczków nie mieliśmy - jedynie cegły na narożnikach to jest cały koszt fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 16.07.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 no, troche tych gratisow mialas... w moim domku piach: 5 tys, styro - chyba kolo 1,5 tys, kanaliza chyba kolo 1 tys... nie mowiac juz o robociznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 16.07.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 no, troche tych gratisow mialas... w moim domku piach: 5 tys, styro - chyba kolo 1,5 tys, kanaliza chyba kolo 1 tys... nie mowiac juz o robociznie... piach z działki własnej - więc gratis robocizna - po kosztach - chłopaki sami robili kanalizacji w tym nie ma, są jedynie same rurki w ścianach, by później nie trzeba było kuć szansa, że rachunek za hydraulikę dostanę jeszcze w lipcu, to będę wiedziała, jaka cena - ale to i tak nie wliczam w stan zero, tylko osobno liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 16.07.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Nas stan zero wyniósł 50 tysięcy ,w tym jest ocieplenie fundamentów styropianem aqua,rury kanalizacyjne,drenaż wokół domu,obsypanie fundamentów.No i reszta oczywiście:betoniki,folie,dysperbity i inne pierdoły .Trochę drogo nas to wyszło,mamy szkody górnicze III i musiały być dopasowane fundamenty do tego,a co się z tym wiąże,wiećej stali,betonu i wszystkiego tak, ale rozumiem że dostaniesz zwrot za różnicę miedzy 0 a 3 kategorią,od kopalni która odpowiedzialna jest za tę 3 kat. szkód górniczych? Tak,tak .Kosztorys mamy już zrobiony na kwotę 37tyś,czas pokaże ile oddają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 16.07.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 i właśnie w takich przypadkach jestem zła że trafiłam na to forum. anetina pisze ile wyniósł ją stan zero i każdego trafia że on tyle wydał i wychodzi na to że nie ma co z kasą zrobić. a później wychodzą takie kwiatki że piach z działki, styro gratis i takie tam. u nas piach kosztował 2 tys a styropian 2,5 tys więc już się robi prawie 5 tysięcy. jak będziemy robić dach to nie mam zamiaru się chwalić ile nas wyniósł i pomijać ten skromny fakt że więźbę mamy gratis z dziadka lasu. mam prośbę jak piszecie ile co kosztowało to piszcie też co dostaliście w prezencie od świętego mikołaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 16.07.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 rozumiem, że mam być zła, że na działce mam piach nie, nie jestem zła stryropian na fundamenty nam się trafił za resztę już płaciliśmy pamiętaj tylko, że inaczej się buduje w rejonach typu Warszawa, Wrocław, a inaczej w małych wsiach na zadupiu tak samo inne sa koszty, gdy buduje się samemu, a inaczej, gdy do wszystkiego zatrudniasz ekipy forum jest po to, by porównywać, zbierać doświadczenia, robić to, co dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 17.07.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 drogie Panie, wszystko zalezy od motywacji podawania tych danych... wg mnie, jesli maja one sluzyc ludzikom do podejmowania decyzji budowlanych (np czy stac mnei na taki dom) to chyba lepiej wytluscic za co sie nie placilo, co bylo za poldarmo itp itd... bo sie potem okaze ze sie ludziki doluja bo wychodza na kompletnych nieudacznikow, bo postawili podobny fundament 4 razy drozej... albo, nie daj Boze, stac ich tylko na fundament, a mial byc SSO... zgadzam sie rownie z anetina, budowa na wsi to zupelnie inna bajka niz pod duzym miastem... ja mam np ten problem ze buduje w okolicach gdzie dopiero poznaje ludzi... masakra, przelacam chyba za wsyzstkie uslugi, bo nei znam ludzi ktorzy znaja ludzi... ale spoko, i tak jestem duuuzo do przodu niz w przypadku kupna domku od developera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 17.07.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 anetina nie chodzi o to że masz przepraszać za to że coś masz za darmo. chciałabym tylko aby w miarę jasno pisać za co się płaciło a co zrobił wujek czy kolega w ramach przysługi. ja zaczynam przygodę z budowaniem i czytając takie wątki chcę sie zorientować ile to będzie kosztować. wiem że na wsi robocizna jest tańsza. sama będe mieszkać koło Lublina a więc w polsce C jak niektorzy mówią i mają rację. daleko nam do wawy czy wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 20.07.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 U mnie stan "0" (wszystko co do tej pory jest zrobione, bez kosztów zakupu działki) kosztował 72.500 zł brutto, z tego ok. 4.500 zł do odzyskania (VAT). Powierzchnia zabudowy domu to ok. 200m2. Teren trudny (glina), fundamenty solidne, izolacja fundamentów z wyższej półki (system ICOPAL). Najważniejsze pozycje: prąd: 3.400 zł (przyłącze z ZE - czas realizacji 20 miesięcy + skrzynka na działce) robocizna: 10.000 zł koparka: 2.000 zł bloczki fundamentowe: 9.600 zł (3000 x 3,20 zł) piasek (murowanie, podsypka, pospółka): 8.000 zł humus: 2.700 zł materiały na izolacje: 8.700 zł beton: 16.500 zł (32m3 B10 + 34 m3 B20), w tym 2 x pompa cement: 2.800 zł zbrojenie: 1.500 zł Według kosztorysu miało być ok. 58.000 zł netto (ale bez uwzględnienia przyłączy i piasku na podsypkę). Jakby porównać kosztorys (zrobiony w styczniu 2008) ze stanem faktycznym, to różnica wynosi ok. 20% na korzyść stanu faktycznego Inna sprawa, że kosztorys nie był idealny (m.in. ze względu na piasek podsypkowy)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 20.07.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 anetina nie chodzi o to że masz przepraszać za to że coś masz za darmo. chciałabym tylko aby w miarę jasno pisać za co się płaciło a co zrobił wujek czy kolega w ramach przysługi. ja zaczynam przygodę z budowaniem i czytając takie wątki chcę sie zorientować ile to będzie kosztować. wiem że na wsi robocizna jest tańsza. sama będe mieszkać koło Lublina a więc w polsce C jak niektorzy mówią i mają rację. daleko nam do wawy czy wrocławia. a mnie się wydawało, ze wyszczególniłam koszty u siebie prawda ??? wymieniłam to, za co płącilismy czyli logiczne wychodzi, że nie wymienione jest niezapłacone bądź jeszcze nie zrobione a nie kojarzę, ale chyba napisałam, co zrobione jest poza tym róznica jest znaczna, bo piach swój humus u nas nie ściągany, bo u nas piach, więc humus usztywniał dziury na fundament beton nie z gruchy, tylko betoniarka kręciła no i kwestia pracy własnych rąk a to jest wielka oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 20.07.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 anetina tak napisałaś za co płaciłaś. ja mam na myśli to że nie każdy czytając domyśli się że cos oprócz tego trzeba zrobić za coś jeszcze zapłacić. temat postu brzmi ile wyniósł was stan zero a więc cały stan a nie jakaś jego część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 21.07.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 czy w stan O wchodzi hydraulika? a jak to rozdzielić, jesli w naszych stronach nie leje się od razu płyty ani rur nie kłądzie, to dopiero później? co dokładnie wchodzi w stan zero? to co mam i te rury? - no to podlicze rury, gdy hydraulik wystawi rachunek więc czy źle podałam, gdy napisałam, że tyle mnie wyniosły fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 21.07.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 właśnie to jest jeden z głównych problemów tego forum. każdy interpretuje inaczej co wchodzi w dany etap i później wychodzą kwiatki. dobra koniec nie zaśmiecajmy tematu naszymi sporami bo tego też nie lubię anetina pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 25.07.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 A ja poprosze o takie koszty "wszystkie". Muszę wziąć kredyt na stan "0". Wodę na działce mam, prąd tez. Wszystkie papiery i PnB. I poszukuję informacji ile tego kredytu musze wziąc aby mi kasy nie zabrakło. Poprosze, jak ktoś robił stan "0" wypunktować co wchodziło, co wejśc powinno i ile kosztowało, lub ile powinno kosztować ( jesli było za free). Mój domek ma wymiary:10,8x11,8 i garaż "przyklejony" 5,9x6,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 21.09.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ja co prawda mam dopiero kosztorys stanu "zero" ale dla 135m2 robocizna + materiały ok 31 tys. Do negocjacji - mąż trochę się będzie nudził więc może się trochę pokręcić na budowie. Ile wyjdzie naprawdę okaże się za miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 02.10.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Nasz stan zero z wszystkim czyli media, dziura, robocizna itp. do zalania stropu to 65 tysi( pełne podpiwniczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pazurek 02.10.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Stan zero wyniósł mnie 26 tys pln:- robocizna 8000 pln,- wykopanie ław, zbrojenie, zalewanie ław,- 20 m3 betonu B20 z Budokruszu na ławy,- 1200 bloczków fundamentowych,- geodeta na wyznaczenie budynku,- deski na szalunki,- stal 12mm, stal 6mm, drut wiazałkowy, gwoździe,- cement, wapno,- piasek do murowania,- izolacja pozioma i pionowa,- kanalizacja,- 14m3 betonu B-10 z Budokruszu na płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grandzia13 11.10.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 U mnie wygląda to tak: http://images38.fotosik.pl/209/31be55477050e256med.jpg nie mam jeszcze styro na fundament, ani folii kubełkowej. Poza tym martwi mnie fakt, że jeszcze kupa piachu jest do wsypania w fundament. Te 60 ton to w salon wsypię i mało będzie... Pochyła działeczka 10 warstw bloczka, jakieś 150 cm wysoko dla domku 12 na 10m z tego zostały mi 3 wiadra 20l dysterbitu, jakieś 40 szt. bloczka i 20 worków cementu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts