Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taki rozdzielacz to juz nie pamietam ile kosztuje. Mozesz sprawdzic w katalogu Purmo, rozdzielacze z przeplywomierzami.

Albo u przedstawiciela firmy techniprot która dla purmo te rozdzielacze robi. Gdzieś tak o 50% taniej. Kupowałem na allegroi jestem zadowolony. Bez przepływomierzy nie wyobrażam sobie ustawienia tego.

A dla Kisana też robią nie wiesz?

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Był tu podany przypadek, kiedy to podłogówka przegrzewa dom - nalezy zamontowac przynajmniej jeden termostat programowalny i odpowiednio go podłaczyć do urzadzeń wykonawczych kocioł/pompa (najlepiej kocioł) niech ogranicza ogrzewanie przynajmniej w godzinach, w kórych niekogo nie ma w domuTalbot jak mam to zrobić, tzn o jakim termostacie piszesz?

Zalezy jaki masz kocioł, ale najkożystenij bbyłoby dać jakiś Auraton albo Euroster, najlepiej bezprzewodowy i sterować za jego pomocą pracą kotła.Tak go zaprogramowac, aby podcza waszej nieobecnosci w domu panował obniżona temperatura.

Pozdrawiam

A ktoś się orientuje czy do takiego zwykłego rozdzielacza od podłogówki można w jakiś sposób zamontować przepływomierze do wyrównania ciśnienia w poszczególnych pętlach , czy trzeba wymieniać cały rozdzielacz ?

A może jest jakiś sposób w miarę dobry na wyrównanie takiego ciśnienia w pętlach na rozdzielaczu ? ( ale nie taki jak teraz to robię czyli na słuch i oko)

Zalezy jaki masz kocioł, ale najkożystenij bbyłoby dać jakiś Auraton albo Euroster, najlepiej bezprzewodowy i sterować za jego pomocą pracą kotła.Tak go zaprogramowac, aby podcza waszej nieobecnosci w domu panował obniżona temperatura

Czy Auraton( Eurocoś) nadaje się do SD Thema classic? Chciałbym podłączyć.

Taki rozdzielacz to juz nie pamietam ile kosztuje. Mozesz sprawdzic w katalogu Purmo, rozdzielacze z przeplywomierzami.

Albo u przedstawiciela firmy techniprot która dla purmo te rozdzielacze robi. Gdzieś tak o 50% taniej. Kupowałem na allegroi jestem zadowolony. Bez przepływomierzy nie wyobrażam sobie ustawienia tego.

A dla Kisana też robią nie wiesz?

Nie wiem, to co produkują jest na ich stronie ale w końcu rozdzielacz to rozdzielacz. Ja go nie kupiłem pod marką purmo

Zalezy jaki masz kocioł, ale najkożystenij bbyłoby dać jakiś Auraton albo Euroster, najlepiej bezprzewodowy i sterować za jego pomocą pracą kotła.Tak go zaprogramowac, aby podcza waszej nieobecnosci w domu panował obniżona temperatura

Czy Auraton( Eurocoś) nadaje się do SD Thema classic? Chciałbym podłączyć.

Nie wiem, nie znam tego kotła. Musisz sprawdzić w instrukcji kotła, czy może współpracować z regulatorem pomieszczeniowym ze stykiem zwierno-rozwiernym, bezpotencjałowym.

Pozdrawiam

Naszły mnie dzisiaj takie wątpliwości co będzie dawać regulacja temperatury w każdym pomiszczeniu jak bedą otwarte drzwi np. w sypilaniach na poddaszu.

Przecież nie da się żeby cały czas drzwi były zamknięte w wręcz odwrotnie większość czasu drzwi będą otwarte i co wtedy z regulacją wszystko bierze w łeb.

Nie do końca, przepływ powietrza między pomieszczeniami nie spowoduje od razu wyrównania temperatury.

Poza tym sterowanie niezalezne pomieszczęń nie oznacza, ze w każdym pomieszczniu masz rózną temperaturę. Temepratura jest podobna we wszytkich pokojach, wyzsza przeważnie tylko w łazienkach.

Indywidualna regulacja ma zapewnić to, że kiedy w jednym pomieszcxzeniu spadnie temperatura, bo jest od północy, a w innym od południa będize sie utrzymywać wysoka, bo akurat świeci słońce, to termostat właczy ogrzewanie tylko w tym chłodniejszym pomieszczeniu, a nei we wszystkich, dzięki czemu unikniesz grzania tam gdzie nie potrzeba.

Otwarcie drzwi nie niweczy tej ideii :-)

Pozdrawiam

Nie do końca, przepływ powietrza między pomieszczeniami nie spowoduje od razu wyrównania temperatury.

Poza tym sterowanie niezalezne pomieszczęń nie oznacza, ze w każdym pomieszczniu masz rózną temperaturę. Temepratura jest podobna we wszytkich pokojach, wyzsza przeważnie tylko w łazienkach.

Był u mnie przedstawiciel OJ elektronics i oni nie zalecają stosowanie termostatów w łazienkach bo nie sprawdza się w sytuacji częstych i gwałtownych zmian temperatury.

To jak utrzymać wyższą temperaturę w łazienkach.

Nie wiem ale tak sobie myślę że sterowanie w każdym pomieszczeniu jest raczej do wielkich biurowców, hoteli, aparatamenowców.

Nie wiem czy ma sens w domku jednorodzinnym.

Czy stosować czy nie, to indywidulana kwestia - kązdy musi sobei sam zdecydowac, nie ma żadnych badań, który by stwoerdzały, ze w biurowcach sie opłaca a w domkach nie albo odwrotnie.

Z mojego doświadczenia wytnika że jednak warto, zwłaszcza jeśli do ogrzewania używa się gazu ziemnego, propanu lub oleju.

Co do łazienek, to sie nie zgodzę z przedstawicielem - należy stoswac oddzielne termostaty w łazienkach, ale jednoczesnie trzeba dobrze przygotować do tego instalację - przewymiarować w łązienkach grzejniki, aby był odpowiedni nadmiar mocy właśnie do szybkich zmian.

To oczywiście wpływa pozytywnie na komfort, nie zawsze na oszczędnosci, ale jestesmy ludźmi i budujemy dla własnej wygody.

Moim zdaniem źródła ciepła w łazienkach powinny być przewymiarowywane o 100% w stosunku do obliczeń. W praktyce wiąże sie to z kupnem grzejnika drabinkowego droższego o ok 200 PLN, wiec nie jest to jakiś straszny koszt inwestycyjny.

Ale podejścia mogą być różne.

Pozdrawiam.

Nie wiem ale tak sobie myślę że sterowanie w każdym pomieszczeniu jest raczej do wielkich biurowców, hoteli, aparatamenowców.

U mnie w domu sensu nie ma -dużą część stanowi otwarta przestrzeń ale w pozostałych jest taka sama temperatura. Drzwi nie były nawet otwarte na oścież tylko tak lekko, grzałem podłogę tylko w salonie i kuchni. Chodziłęm z termometrem (szybkim elektronicznym) i na wysokości 150 cm wszędzie temp ta sama.Inaczej przy samej podłodze. Bedę miał went mechaniczną więc w tym układzie regulacja każdego pom jest mało celowa.

Tak czy inaczej mam podobny problem. Jak sterować kaloryferyna poddaszu i parterze a jak podłogówkę.

U mnie w domu sensu nie ma -dużą część stanowi otwarta przestrzeń ale w pozostałych jest taka sama temperatura. Drzwi nie były nawet otwarte na oścież tylko tak lekko, grzałem podłogę tylko w salonie i kuchni. Chodziłęm z termometrem (szybkim elektronicznym) i na wysokości 150 cm wszędzie temp ta sama.Inaczej przy samej podłodze. Bedę miał went mechaniczną więc w tym układzie regulacja każdego pom jest mało celowa.

Tak czy inaczej mam podobny problem. Jak sterować kaloryferyna poddaszu i parterze a jak podłogówkę.

I.W potwierdzasz moje przypuszczenia

Może poprosimy o opinie innych użytkowników a może hydraulicy z forum zabiorą głos w dyskusji.

• 2 weeks później...
poszukuję prostego programatora, który można podłączyć do grzałki elektrycznej zamontowanej w bojlerze a podłączonej pod 400V - czy mogę poprosić o jakieś rekomendacje bo "specjalista" powiedział, że nie robią:)

Ja napiszę jak jest u mnie:

Dół - podłogówka i jeden grzejnik w garażu

Piętro - grzejniki i podłogowka w lazience

Poddasze - grzejniki i podłogowka w lazience

Sterownik pokojowy jest na pietrze (korytarz).

Zew. czujnik pogodowy.

Niestety nie mam sprzegla hydrualicznego i 2 odzielnych obiegow z pieca (grzejnik, podlogowka) lecz zawor mieszajcy (mialo byc taniej, watpie aby bylo lepiej - tak doradzal instalator)

Grzejniki maja glowice termostatyczne.

Niesty okazalo sie ze miejsce gdzie jest czujnik pokojoway wcale nie jest najchlodniejsze i aby uruchomic grzanie (bo na dole zimno) - mam podniesiona temperatura na sterowniku.

Grzanie ustalone w cyklach.

Gdy juz wszystko dziala

- grzejniki robia sie szybko cieple (o ile nie zakrecone)

- podlogowka na dole (dlugo zimna)

- podlogowka w lazienkach (szybciej ciepla)

Gdy juz podloga na dole sie rozbuja to cieplo wedruje ku gorze i czujnik na korytarzu wylacza/wlacza piec.

Mam wrazenie ze temp podlowgowki jest za wysoka. Na piecu widze temp. 2 obiegu - chyba ta za mieszaczem.

Oscyluje w granicach 38-43 stopnie gdy na zewnatrz 7, 8 stopni.

Co bedzie gdy na zewnatrz bedzie -20?

Czy temp. dla podlogowki ustawiam jakos tym mieszaczem?

Do czego w takim razie ten czujnik zewnetrzny?

Piec ACV 24 Prestige - 2 funkc z zasobnikiem 54 l.

Pozdrawiam

Ja na zworze od podłogówki mam ustawioną temperaturę około 26-27 st , na kaloryfery 35 st i przy obecnych temeraturach jest w zupełności wystarczające . Jak miałem temperaturę na podłogówkę 30 st to było za ciepło w domu .
Ja na zworze od podłogówki mam ustawioną temperaturę około 26-27 st , na kaloryfery 35 st i przy obecnych temeraturach jest w zupełności wystarczające . Jak miałem temperaturę na podłogówkę 30 st to było za ciepło w domu .

Rozumiem....

Ale ja nie mam takiego zaworu i dlatego pytam do czego służy ten mieszacz i czujnik zewnetrzny.

1Innym problemem jest oddzielne sterowanie poszczególnymi petlami podłogówki. Niestety pętle maja różńe długości i te któsze nagrzewają sie sie szybciej i oddają więcej ciepła . Jedyne sterownie to pokretła na rozdzielaczu petli od podłogowki . Niestety są reczne i muszę to regulować na czuja , czyli dwa najdłuższe obiegi otwarte na maxa , pozostałe przykręcone metoda prób i błedów . Tutaj pewnie przydałby się jakiś mechanizm różnicujący ciśnienie w poszczeólnych pętlach lub jakieś sterowniki temperatury do poszczególnych obwodów które otwierały by lub zamykały pętle w zalezności od osiągniętej zadanej temperatury w poszceólnych pomieszczeniach . Własnie się zastanawiam jak to można rozwiązać

Jeśli masz różne pomieszczenia, w których chcesz mieć możliwość utrzymtwania zadanej temperatury bez zabawy metodą prób i błędów, to musisz mieć w każdym pomieszczeniu termostat, który da sygnał do siłownika w skrzynce czy należy otworzyć, czy zamknąć przepływ. Trochę te zabawki kosztują, ale dają niesamowitą wygodę użytkowania :wink:

Przez stycznik musisz to puścić.

Możesz podłączyć do zwykłego termostatu stycznik z cewką na 230V. Stycznik sterowany termostatem będzie załączał grzałkę.

Pozdrawiam

Dzięki!

1Innym problemem jest oddzielne sterowanie poszczególnymi petlami podłogówki. Niestety pętle maja różńe długości i te któsze nagrzewają sie sie szybciej i oddają więcej ciepła . Jedyne sterownie to pokretła na rozdzielaczu petli od podłogowki . Niestety są reczne i muszę to regulować na czuja , czyli dwa najdłuższe obiegi otwarte na maxa , pozostałe przykręcone metoda prób i błedów . Tutaj pewnie przydałby się jakiś mechanizm różnicujący ciśnienie w poszczeólnych pętlach lub jakieś sterowniki temperatury do poszczególnych obwodów które otwierały by lub zamykały pętle w zalezności od osiągniętej zadanej temperatury w poszceólnych pomieszczeniach . Własnie się zastanawiam jak to można rozwiązać

Jeśli masz różne pomieszczenia, w których chcesz mieć możliwość utrzymtwania zadanej temperatury bez zabawy metodą prób i błędów, to musisz mieć w każdym pomieszczeniu termostat, który da sygnał do siłownika w skrzynce czy należy otworzyć, czy zamknąć przepływ. Trochę te zabawki kosztują, ale dają niesamowitą wygodę użytkowania :wink:

Trochę , tzn ile 1000 , 2000, czy więcej ?