NJerzy 06.10.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Termostat bezprzewodowy kosztuje 80 zł, siłownik na zawór w rozdzielaczu ok 125 zł. Pierwsze pomnóż razy ilość punktów pomiaru, drugie razy ilość pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.03.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Cały czas rozważam sterowanie ogrzewaniem dla każdego pomieszczenia oddzielnie i dzisiaj naszły mnie kolejne wątpliwości. W automatyce domu można ustawić tak sterowanie że jak jest otwarte okno to wyłącza się ogrzewanie danego pomieszczenia. A co będzie jak w nocy przy pracującym ogrzewaniu chciałbym lekko uchylić okno( tak często robię obecnie w mieszkaniu bo jest za duszno) wtedy wyłącza się ogrzewanie i co dalej jak na zewnątrz jest około O stopni. Na ranem w mieszkaniu też ma O stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.03.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Cały czas rozważam sterowanie ogrzewaniem dla każdego pomieszczenia oddzielnie i dzisiaj naszły mnie kolejne wątpliwości. W automatyce domu można ustawić tak sterowanie że jak jest otwarte okno to wyłącza się ogrzewanie danego pomieszczenia. A co będzie jak w nocy przy pracującym ogrzewaniu chciałbym lekko uchylić okno( tak często robię obecnie w mieszkaniu bo jest za duszno) wtedy wyłącza się ogrzewanie i co dalej jak na zewnątrz jest około O stopni. Na ranem w mieszkaniu też ma O stopni Czyżbyś budował dom bez wentylacji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.03.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Cały czas rozważam sterowanie ogrzewaniem dla każdego pomieszczenia oddzielnie i dzisiaj naszły mnie kolejne wątpliwości. W automatyce domu można ustawić tak sterowanie że jak jest otwarte okno to wyłącza się ogrzewanie danego pomieszczenia. A co będzie jak w nocy przy pracującym ogrzewaniu chciałbym lekko uchylić okno( tak często robię obecnie w mieszkaniu bo jest za duszno) wtedy wyłącza się ogrzewanie i co dalej jak na zewnątrz jest około O stopni. Na ranem w mieszkaniu też ma O stopni Czyżbyś budował dom bez wentylacji ??? Pytasz o wentylację mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.03.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pytam o jakąkolwiek skuteczną, która niweluje konieczność wentylowania otwieraniem okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.03.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pytam o jakąkolwiek skuteczną, która niweluje konieczność wentylowania otwieraniem okien. Czyli z tego można wysunąć taki wniosek że jeżeli nie ma wentylacji mechanicznej z reku to sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie nie ma sensu. Taka jak to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 15.03.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 A ktoś się orientuje czy do takiego zwykłego rozdzielacza od podłogówki można w jakiś sposób zamontować przepływomierze do wyrównania ciśnienia w poszczególnych pętlach , czy trzeba wymieniać cały rozdzielacz ? A może jest jakiś sposób w miarę dobry na wyrównanie takiego ciśnienia w pętlach na rozdzielaczu ? ( ale nie taki jak teraz to robię czyli na słuch i oko) Znalazłem w ofercie Danfossa coś takiego: http://www.gim2.polkowice.pl/images/murator/azr.jpg Chodzi o te dwa zawory połączone kapilarą. http://www.gim2.polkowice.pl/images/murator/azr1.jpg Moje pytanie: Czy automatyczne zawory równoważące mają sens w domach? Bez kłopotliwych pomiarów, nastaw automatycznie równoważą układ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 15.03.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pytam o jakąkolwiek skuteczną, która niweluje konieczność wentylowania otwieraniem okien. Czyli z tego można wysunąć taki wniosek że jeżeli nie ma wentylacji mechanicznej z reku to sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie nie ma sensu. Taka jak to widzę. NJerzy zapytał czy będziesz miał wentylację skuteczną - pisałeś że musisz otwierać okna bo Ci duszno - jak masz wentylację to nie masz takiej potrzeby.... obojętnie jaką wentylację byle sprawną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.03.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pytam o jakąkolwiek skuteczną, która niweluje konieczność wentylowania otwieraniem okien. Czyli z tego można wysunąć taki wniosek że jeżeli nie ma wentylacji mechanicznej z reku to sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie nie ma sensu. Taka jak to widzę. NJerzy zapytał czy będziesz miał wentylację skuteczną - pisałeś że musisz otwierać okna bo Ci duszno - jak masz wentylację to nie masz takiej potrzeby.... obojętnie jaką wentylację byle sprawną Dobrze zrozumiałem odpowiedź NJerzy i intencje jego odpowidzi ale drąze temat co by inni napisali swoją opinie. Ja otwieram okna nie z powodu braku wentylacji ale z powodu suchego powietrza albo jak zostało mi tylko 4 godz. na sen a tak często bywa to obniżenie temperatury i świeże powietrze przez otwarte okno daje mi szanse że ranę zwlokę się z łóżka. Taj czy siak jest to kolejny argument przeciw sterowaniu ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.03.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie ma sens, ale najpierw trzeba ustalić w jakim celu. Ja na przykład nie zdecydowałbym się na jakieś dobowe rytmy temperatur, bo uważam że niewiele to daje poza komplikacją i obniżeniem komfortu, a ewentualne zyski jak dla mnie tych strat nie pokrywają. Napisałeś że otwierasz okno aby ochłodzić sypialnię, ale jednocześnie chcesz grzać nadal aby jej nie przechłodzić. Musisz więc oprócz otworzenia okna przestawić temperaturę na termostacie tej sypialni, i przełącznikiem jakimś odłączyć kontaktron na oknie. Ja jednak uważam, że jeśli w sypialni masz ciągłą wymianę powietrza przez wentylację i właściwą temperaturę pilnowaną przez termostat, to śpisz całą noc zamiast otwierać okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 07.09.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam, widzę, że wątek dawno nie podnoszony, ale może ktoś mi pomoże. Mam u siebie podłogówkę na dole i grzejniki na górze (w łazienkach oba rozwiązania). Każdy pokój jest oddzielną strefą grzewczą. I teraz co chciałbym zrobić. Wg. posiadanego projektu w każdej strefie ma być oddzielny termostat pokojowy, który poprzez listwę automatyki (Purmo) steruje pracą elektrozaworów. Zależy mi na możliwości programowania temperatury w niektórych pokojach - zgodnie z rytmem dziennym/tygodniowym funkcjonowania domowników - to można zrobić np. na podzespołach Purmo lub Euroster. Chciałbym jeszcze mieć możliwość sterowania temperaturą poszczególnych pomieszczeń z jednego centralnego miejsca (PC + oprogramowanie ?), przy założeniu, że ostatnia nastawa zawsze ma priorytet tzn. jeśli centralnie mam ustawione w pokoju temp. x ale np. po położeniu się do łóżka jest mi zimno to nie muszę iść do centrali i zmieniać nastawy tylko wystarczy, że zmienię to na regulatorze w sypialni. Czy ktoś może mi poradzić albo skierować gdzieś jak coś takiego zrobić ? sterowniki Purmo albo Euroster podają tylko informację wł/wył, a tutaj potrzebna jest jeszcze transmisja od czujki temperaturowej do centralnego modułu informacji o bieżącej nastawie i temperaturze w danej strefie. W każdym pokoju mam doprowadzoną skrętkę komp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts