magangs 16.09.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Chodzi mi o studnię, w której będzie się zbierała deszczówka z dachu? Ile za kręgi na taką studnie, a ile za całość robocizny czyli wykop, wpuszczenie do ziemi, podłączenie do rur itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 17.09.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jeśli to np 3 lub 4 kręgi to można się liczyć z ceną 1000 -1200 zł za całość. tj około 300 zł za krąg z materiałem i robocizną. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 19.09.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 zrobilem 2 studnie po 12 kregow 0,5m , fi 80cm wykopanie , wstawienie kregow ,kregi , pokrywy bet. , zasypanie 5500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 19.09.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Jeśli to np 3 lub 4 kręgi to można się liczyć z ceną 1000 -1200 zł za całość. tj około 300 zł za krąg z materiałem i robocizną. Pozdr, No widzisz - a nasz "majster" za taką 3-kręgowa studnię mruknął... "za samą robociznę ze 2.000 musze wziąć..." na tym rokowania zakończyliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 28.10.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Więc po prostu krzyknął o wiele za dużo i dobrze zrobiliście.Wykopanie studni z kręgów to nie jest jakaś wielka praca. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zotka 20.12.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 A czy na wykonanie takich studni potrzebne jest jakies pozwolenie, trzeba to gdzieś zgłosić? Czy nadzór budowlany ma tu coś do powiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 23.12.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam , też jestem ciekaw czy potrzebne jest pozwolenie na wykopanie studni z kręgów betonowych . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 29.12.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Na wykonanie studni z kręgów, która czerpie wodę z pierwszego pokładu wodonośnego - nie potrzeba specjalnego pozwolenia wodnoprawego. Studnię taką można robić także bez pozwolenia na budowę. Natomiast powinna być ona naniesiona przez geodetę na mapki działki i ujęta w mapie działki przy ewidencji powykonawczej. Trzeba też pamiętać że woda z takich ujęć zazwyczaj absolutnie nie nadaje się np. do picia. Możną ją wykorzystywać do celów gospodarczych i np. podlewania ogrodu. Jeśli buduje się studnie głębinową, która czerpie wodę z głębokości ponad 30 metrów, to wówczas należy wystąpić o pozwolenie wodnoprawne. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 29.12.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam , bardzo dziekuje za odpowiedz . Na wiosne zaczynam kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.12.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 zrobilem 2 studnie po 12 kregow 0,5m , fi 80cm wykopanie , wstawienie kregow ,kregi , pokrywy bet. , zasypanie 5500 a ja 2 studnie po 6 kręgów 0,5m (fi 800mm) - materiał około 1800zł - robocizna ręczna (własnoręcznie czyli gratis) wykopanie jednej takiej studni ręcznie (i wpuszczenie kręgów też ręcznie) to jedna sobota dla 2-3 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 03.01.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Na wykonanie studni z kręgów, która czerpie wodę z pierwszego pokładu wodonośnego - nie potrzeba specjalnego pozwolenia wodnoprawego. Studnię taką można robić także bez pozwolenia na budowę. Natomiast powinna być ona naniesiona przez geodetę na mapki działki i ujęta w mapie działki przy ewidencji powykonawczej. Trzeba też pamiętać że woda z takich ujęć zazwyczaj absolutnie nie nadaje się np. do picia. Możną ją wykorzystywać do celów gospodarczych i np. podlewania ogrodu. Jeśli buduje się studnie głębinową, która czerpie wodę z głębokości ponad 30 metrów, to wówczas należy wystąpić o pozwolenie wodnoprawne. Pozdrawiam, Dwa lata temu powiedzian o mi w UM tak jak piszesz, że studnia taka nie wymaga zezwoleń ,ani zgłoszeń. Teraz zarzuca mi sie, samowolę. Masz może jakąś podstawę prawną? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 06.01.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Ustawa z dnia 18 lipca 2001 roku Prawo Wodne (dz. U. 115 poz. 1229 z późn. zmianami), a dokładniej art. 36 ust.3 ustawy, w związku z art. 124 p 5 tejże ustawy. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 06.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 W innym miescu tej ustawy jest postanowione, że budowa urządzeń do wydobywania wody jeśli nie wymaga pozwolenia wodnoprawnego, to nie wymaga także pozwolenia na budowę. W jescze innym miejscu jest napisane że właściciel gruntu, ma prawo do korzystnia z wód podziemnych na nim się znajdujących z zastrzeżeniem przepisów ustawy. Np. nie może bez zezwolenia wodnoprawnego pobierać dziennie więcej niż 5 metrów sześciennych wody, nie może bez takiego zezwolenia wykorzystywać wody do prowadzenia działalności gospodarczej, nie może budować studni powyżej 30 metrów itp. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 06.01.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 magangs napisał Chodzi mi o studnię, w której będzie się zbierała deszczówka z dachu? Ile za kręgi na taką studnie, a ile za całość robocizny czyli wykop, wpuszczenie do ziemi, podłączenie do rur itp? a dlaczego chcesz taką studnie z kręgów? jak to uszczelnisz aby ci woda nie uciekała? nie lepiej zastosować pojemniki z tworzywa takie o pojemności 1m3 tylko oczywiście kilka sztuk ? np takie coś z allegro http://www.allegro.pl/item523066167_zbiornik_1000_litrow_na_paliwo_wode_itp.html nie wiem czy betonowe kręgi na takie zbieranie deszczówki to dobry pomysł, raczej jak ja bym robił coś takiego to z takich pojemników., mam już obrzydzenie do betonu nie trawię serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 10.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witamwg mojej wiedzy na studnie nie uzyskuje się zgody, a wystarczy złożyć zawiadomienie w wydziale budownictwa. - przynajmniej ja tak robiłem. Należy również pamiętać o zachowaniu odległości studni od budynków, granicy działki itp itd.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Zieliński 10.01.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Studnia z kręgów spełniająca zadanie zbiornika nie wymaga specjalnych pozwoleń i uzgodnień. Według mnie powinna być traktowana jak szambo, bo do niej jest odprowadzany ściek (nie mam na myśli wody tylko zmyte odchody ptaków, lub kwaśny deszcz). Jeżeli jest to studnia tzw bez dna i woda odprowadzana jest do warstwy wodonośnej, to zdecydowanie potrzebne są zezwolenia. Proszę pamiętać, że za zanieczyszczanie wody grozi odpowiedzialność karna. (tutaj nie ma przedawnienia w odróżnieniu od prawa budowlanego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 13.01.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Podaj podstawę prawną.Mi się wydaje że nie masz racji. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.p 13.01.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Jeśli to np 3 lub 4 kręgi to można się liczyć z ceną 1000 -1200 zł za całość. tj około 300 zł za krąg z materiałem i robocizną. Pozdr, No widzisz - a nasz "majster" za taką 3-kręgowa studnię mruknął... "za samą robociznę ze 2.000 musze wziąć..." na tym rokowania zakończyliśmy Jeszcze lepiej zamówic betonowy zbiornik z pod Radomia 4m3-1200,koparka wykop1,5 h x90zl + 1,5 h x90zl zakop razem bez problemu ok 1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 17.05.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Kupiłem kręgi fi 100 w środku, 0,5m po 65zł sztuka . Mam zamiar 5 takich zakopać jako 2 studnie. Jedną już po 2,5h gotowa z 2szt, Jeszcze tylko połącze rurę i przykryje pokrywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts