Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia z kręgów

magangs

Recommended Posts

Jeśli to np 3 lub 4 kręgi to można się liczyć z ceną 1000 -1200 zł za całość. tj około 300 zł za krąg z materiałem i robocizną.

Pozdr,

No widzisz - a nasz "majster" za taką 3-kręgowa studnię mruknął... "za samą robociznę ze 2.000 musze wziąć..." na tym rokowania zakończyliśmy :wink:

• 1 month później...
  • 1 month później...

Na wykonanie studni z kręgów, która czerpie wodę z pierwszego pokładu wodonośnego - nie potrzeba specjalnego pozwolenia wodnoprawego. Studnię taką można robić także bez pozwolenia na budowę. Natomiast powinna być ona naniesiona przez geodetę na mapki działki i ujęta w mapie działki przy ewidencji powykonawczej. Trzeba też pamiętać że woda z takich ujęć zazwyczaj absolutnie nie nadaje się np. do picia. Możną ją wykorzystywać do celów gospodarczych i np. podlewania ogrodu. Jeśli buduje się studnie głębinową, która czerpie wodę z głębokości ponad 30 metrów, to wówczas należy wystąpić o pozwolenie wodnoprawne.

Pozdrawiam,

zrobilem 2 studnie po 12 kregow 0,5m , fi 80cm

wykopanie , wstawienie kregow ,kregi , pokrywy bet. , zasypanie

5500

a ja 2 studnie po 6 kręgów 0,5m (fi 800mm) - materiał około 1800zł - robocizna ręczna (własnoręcznie czyli gratis)

wykopanie jednej takiej studni ręcznie (i wpuszczenie kręgów też ręcznie) to jedna sobota dla 2-3 osób

Na wykonanie studni z kręgów, która czerpie wodę z pierwszego pokładu wodonośnego - nie potrzeba specjalnego pozwolenia wodnoprawego. Studnię taką można robić także bez pozwolenia na budowę. Natomiast powinna być ona naniesiona przez geodetę na mapki działki i ujęta w mapie działki przy ewidencji powykonawczej. Trzeba też pamiętać że woda z takich ujęć zazwyczaj absolutnie nie nadaje się np. do picia. Możną ją wykorzystywać do celów gospodarczych i np. podlewania ogrodu. Jeśli buduje się studnie głębinową, która czerpie wodę z głębokości ponad 30 metrów, to wówczas należy wystąpić o pozwolenie wodnoprawne.

Pozdrawiam,

Dwa lata temu powiedzian o mi w UM tak jak piszesz, że studnia taka nie wymaga zezwoleń ,ani zgłoszeń. Teraz zarzuca mi sie, samowolę. Masz może jakąś podstawę prawną? Pozdr.

W innym miescu tej ustawy jest postanowione, że budowa urządzeń do wydobywania wody jeśli nie wymaga pozwolenia wodnoprawnego, to nie wymaga także pozwolenia na budowę. W jescze innym miejscu jest napisane że właściciel gruntu, ma prawo do korzystnia z wód podziemnych na nim się znajdujących z zastrzeżeniem przepisów ustawy. Np. nie może bez zezwolenia wodnoprawnego pobierać dziennie więcej niż 5 metrów sześciennych wody, nie może bez takiego zezwolenia wykorzystywać wody do prowadzenia działalności gospodarczej, nie może budować studni powyżej 30 metrów itp.

Pozdrawiam,

magangs napisał

Chodzi mi o studnię, w której będzie się zbierała deszczówka z dachu? Ile za kręgi na taką studnie, a ile za całość robocizny czyli wykop, wpuszczenie do ziemi, podłączenie do rur itp?

a dlaczego chcesz taką studnie z kręgów?

jak to uszczelnisz aby ci woda nie uciekała?

nie lepiej zastosować pojemniki z tworzywa takie o pojemności 1m3 tylko oczywiście kilka sztuk ?

np takie coś z allegro

http://www.allegro.pl/item523066167_zbiornik_1000_litrow_na_paliwo_wode_itp.html

nie wiem czy betonowe kręgi na takie zbieranie deszczówki to dobry pomysł, raczej jak ja bym robił coś takiego to z takich pojemników., mam już obrzydzenie do betonu nie trawię serio :wink:

Studnia z kręgów spełniająca zadanie zbiornika nie wymaga specjalnych pozwoleń i uzgodnień. Według mnie powinna być traktowana jak szambo, bo do niej jest odprowadzany ściek (nie mam na myśli wody tylko zmyte odchody ptaków, lub kwaśny deszcz). Jeżeli jest to studnia tzw bez dna i woda odprowadzana jest do warstwy wodonośnej, to zdecydowanie potrzebne są zezwolenia.

Proszę pamiętać, że za zanieczyszczanie wody grozi odpowiedzialność karna. (tutaj nie ma przedawnienia w odróżnieniu od prawa budowlanego).

Jeśli to np 3 lub 4 kręgi to można się liczyć z ceną 1000 -1200 zł za całość. tj około 300 zł za krąg z materiałem i robocizną.

Pozdr,

No widzisz - a nasz "majster" za taką 3-kręgowa studnię mruknął... "za samą robociznę ze 2.000 musze wziąć..." na tym rokowania zakończyliśmy :wink:

Jeszcze lepiej zamówic betonowy zbiornik z pod Radomia 4m3-1200,koparka wykop1,5 h x90zl + 1,5 h x90zl zakop razem bez problemu ok 1500

• 4 years później...