Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C32 USTRONNY

Recommended Posts

okno w dachu dosiwetla klatke

A, to dobrze

co do dlugosci salonu to miedzy kuchnia i salonem mozna postawic taka scianke ktora zmniejszy dlugosc
można - ale masz mniejszy i dosyć ciemny salon (okno tylko na jednej ścianie)

a hall optycznie powieksza salon

No niby tak, ale z tej części salonu, w której się siedzi to go bardzo nie widać i to miejsce, gdzie się salon łączy z hollem jest dla mnie taką ziemią niczyją - ani tam siedzieć, pobawić się na podłodze - no nie wiem co by tam miało być

a wieszak wejdzie chyba pod schodami jest tam przwidziany jakis schowek czy cos takiego

Tego nie zauważyłem - to dobrze

a holl na gorze i tak chyba mozna zmniejszyc prostujac wejscia do pokojow?

Wydaje mi się, że architekt dał je na skosie bo na płasko drzwi musiałyby być węższe.

Jak ci się salon podoba i chcesz odciąćgo kuchnią, to zastanów się czy nie dać okien na ścianach bocznych.

pozdrawiam

Domek bardzo mi sie podoba. Po drobnych zmianach bedzie Ok.

Największym mankamentem jest brak okien. Nie mogłam do końca zrozumieć, jak tam jest u ciebie ze stronami świata. Poobracaj projekt i zaplanuj tak, żeby salon był od południa lub od zachodu i tam doprojektuj okna. Weź pod uwagę również lustrzane odbicie. Przy wejściu zachodnim salon wyjdzie ci na południe. A drzwi tarasowe możesz przerzucić na dłuższą ścianę.

wejście do kuchni poprez salon
To rzeczywiście trochę nieporęcznie. Chyba żeby z wiatrołapu.
wejście do łazienki z wiatrołapu
Spokojnie można je zrobić z holu, a na ścianę z dotychczasowym wejściem przenieść szafę.
otwarty salon na kuchnię owszem ale otwary na holl ?
Tu bym trochę pozmieniała. Przedłużyłabym ścianki, żeby powstało trochę zamarków na wieszak, lustro, czy jakąś szafkę.
Najbardziej ten domek kładzie kichowaty salon
A według mnie, niekoniecznie. Część przy kuchni przeznaczyłabym na jadalnię, cześć przewległą na wypoczynek. Drzwi na taras zrobiłabym pośrodku i wtedy w miejscu obecnych drzwi tarasowych powstałby kąt na telewizor.

na górze ten balkonik [16] jest kompletnie niefunkcjonalny. Ja bym całkiem usunął to wcięcie w tej części domku (to biegnące przez całą wysokość) i zostawił tak, żeby na dole zrobić podcień, a piętro żeby miało kształt prostokąta. Wtedy możnaby przesunąć łazienkę i wyeliminować trójkątne wejścia do pokojów (wyprostować tą ściankę) powiększając pokoje - i miejsce na szafy wnękowe (zrekompensują brak garderoby) i zmniejszając holl [10] do niezbędnego minimum
Ten pomysł jest super :D

Projekt niczego sobie. Prawie się na niego zdecydowałem, ale:

- za duży hol,

- brak pomieszczenia gospodarczego (i żaden schowek pod schodami tego nie załatwi),

- ten balkon przed oknami łazienki - sen wariata. Przepraszam, ale siedzisz sobie spokojnie na kibelku :oops: , a tu ktoś wychodzi na balkon :roll: :roll: ,

Ale w ogóle to z projektów Muratora to był najbliższy moim wyobrażeniom.

W podobnym stylu i wielkości, ale nieco lepiej rozplanowana jest Oleńka I z Archipelagu (uwaga - nie ma w internecie, jest tylko w najnowszym drukowanym katalogu). Od tygodnia jest dumnym posiadaczem tego projektu i coraz bardziej się upewniam, że to był dobry wybór.

Pozdrawiam

no tak :lol:

wszystko można przerobić ,

przestawić sciankę, usunąć drzw, uciąc balkonik, przsunąć to czy tamto

ale czy tego wszystkiego co my (laicy) widzimy nie widzi projektant?

i czy po przestawieniu tego czy tamtego to jest jeszcze ten sam projekt

jak zwykle diaeł :evil: tkwi w szczegółach

jak to świadczy o projektancie???? :-?

• 1 month później...
  • 1 month później...

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c32-front-300.jpg http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c32-tyl-300.jpg

Parter:

- okno do łazienki przy wejściu nasuwa mi niezdrowe skojarzenia, co do możliwości zainteresowania się wchodzących tym, co się w niej dzieje :wink: Wejście do niej też wolałabym mieć z holu, a nie z wiatrołapu

- salon może być ciemny ze względu na ścianę bez okien. A juz na pewno będzie ponuro przy stole w części jadalnej

- nie lubię schodów zabiegowych i zrobiłabym je ze spocznikiem

Poddasze:

- pokój (12) jest sporawy, a ma tylko jedno okno. Czy nie będzie zbyt ciemny bo drzwi na te maleńką loggię, to raczej wiele nie doświetlą?

- łazienka z oknem na balkon, to równie zły pomysł, jak na parterze. Zrezygnowałabym z tego wykuszu, stawiając normalną ścianę. W okolicach schodów zajęłabym kawałek obecnej łazienki na schowek lub pralnię z suszarnią.

• 3 weeks później...
  • 1 year później...

Proszę o wszelkie informacje na temat budowy tego domu i jego późniejszej eksploatacji. Interesuje mnie koszt budowy do stanu "pod klucz". Cena całkowita jak i ceny poszczególnych etapów

rejon - trójmiasto (Rumia, Reda)

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_127_8.jpeg

bardzo dziękuję za wszystkie informacje i pozdrawiam

informacje dla tych którzy nie budowali tego domu ale mogą się wypowiedzieć na ten temat na podstawie tych danych:

Powierzchnia domu (h>1,90) m 116,30 m²

Powierzchnia netto 138,40 m²

Powierzchnia zabudowy 85,20 m²

Kubatura 572,00 m³

Kąt nachylenia dachu 45°

Wysokość domu w kalenicy 8,85 m

Wysokość parteru 2,62 m

Wysokość poddasza/piętra 0,86 - 2,76 m

Kominek 1

Liczba pokoi 5

Ściany zewnętrzne: dwuwarstwowe - beton komórkowy 24 cm + styropian 10 cm

Strop: gęstożebrowy

Konstrukcja dachu: drewniana, krokwiowo-jętkowa

Pokrycie dachu: blachodachówka

Elewacja: tynk cienkowarstwowy

ławy fundamentowe - 11,2 m3

ściany fundamentowe - 30,8 m2

ściany zewnętrzne - 153,2 m2

ściany wewnętrzne - 97,7 m2

podłoga parteru - 66,6 m2

strop - 72,1 m2

konstrukcja dachu - 5,8 m3

pokrycie dachu - 151,5 m2

elewacja 270,1 m2

okna i drzwi balkonowe - 29,7 m2

garaż - brak

Wiem!

To jest projekt autorstwa Lipińskich. W Katalogu Ciepłe Domy są podane informacje co do kosztów tego domu:

Stan surowy zamknięty netto - 103 800

Stan pod klucz netto - 196 600

MOżna u nich zamówić sobie katalog - bezpłatny.

http://www.lipinscy.pl

Nawiasem mówiąc całkiem rozsądny dom :D

• 11 months później...

Witam wszystkich forumowiczów. Zastanawiamy się nad wyborem projektu tego domku. Czy ktoś może już go budował?? Lub może jakaś dobra duszyczka podeśle linki do dyskusji o nim. Sama niestety nie mogłam znaleźć. a oto link do projektu:

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=127&IdKolekcji=

mam nadzieją że działa ;-)

• 4 months później...
  • 1 year później...
ja sie przymierzam do tego domku. mam pomysł na salon u mnie bedzie wychodzil na zachod wiec ta sciana saloni jadalni bedzie ciemna.tymbardziej ze chce zabudowac kuchnie. chce rozjasnic poprzez wstawienie w jadaklni luksferow. to rozjasni troche salon bpo drugie łazienke dolna chce przedłuzyc kosztem tarasu przy wejsciu do domu, i podzielic.wejscie z przedpokoju i tylko kibelek mala umywalka i pralka. a druga czesc na pomieszczenie dospodarcze i wejscie z tarasu z zewnatrz. to na razie takie moje plany. pozdraiwam