Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo - ile m3 itd

Pepe

Recommended Posts

Witam

Norma przewiduje zużycie wody (a co za tym idzie odprowadzenie ścieków) bodajże 0,15 m3/osobe/dobe. Przy czterech osobach wychodzi to 0,6 m3/osobe/dobe. Będziesz miał szambo 8 m3, to będziesz musiał opróżniać szambo co niespełna 2 tygodnie.

Może niech sie wypowie jeszcze jakiś praktyk (znaczy nie szambiarz, tylko ktoś kto już mieszka :D ).

Pozdrowienia B.

Pepe - ja mam szambo 10m3. Jeśli chcesz większe musi się wypowiedzieć sanepid, dodatkowe papiery i takie tam.

Na starym mieszkaniu zużywaliśmy ok. 10m3 wody na miesiąc. Teraz jest podobnie. Zależy jak korzystasz. Prysznic, zmywarka, itp. ogranicza ilość wody.

Wzór Benicio jest ok. - choć dla mnie zbyt zawyżony.

Najlepiej jeszcze sprawdź pojemność samochodów, które opróżniają szambo. Za każy kurs zapłacisz jak za pełny samochód. Niezależnie czy pół czy cały.

Skoro masz za rok mieć kanalizę to optymalnie było by 7m3. Wywózka raz na 2, 3 tygodnie, samochody są również 7m3 no i takie szambo nie powinno być zbyt drogie.

Pozdrawiam

Nic z tych rzeczy. Opróżniam 1 raz w miesiącu. Użytkuję od 30 czerwca. Było ciepło i nic. Zalatują zapachy np. z wywiewki na dachu. Radzę zatem dawać je zdala od wentylacji.

Są także bakterie do szamb. Nie używałem ,ale jak przypuszczam, niwelują przykry zapach.

Pozdrawiam

No właśnie - warto zaprojektować pojemność szmba tak, aby wóz miał taką samą bądź trochę mniejszą pojemność - i tak płacisz za kurs, więc nie opłaca się, żeby odjeżdżał niepełny - ja przed policzeniem szamba zadzwoniłam do zakładu"szambiarkowego" i zapytałam jakie mają szambiary ( pojemnościowo).

Raczej pojemność szamba winna być większa niż szambiarki o przynajmniej 20%. Wtedy nie musisz zamawiać usługi na "styk" (bo co np. będzie jak np. podczas następnej "zimy stulecia" nikt nie będzie mógł przez 3 tygodnie podjechać do twojego domu czy też szambelan prozaicznie odpowie, że przyjedzie za 3 dni bo wóz ma na warsztacie - czy powstrzymasz się przed używaniem wody w domu? A co do zapaszku - to on zawsze pozostanie bez względu na to czy wypełnione będzie szambo w 100, 50, 20% czy też pozostanie jedynie szlam na dnie i ściankach.

Pozdrawiam