Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wygłuszenie drzwi wewnetrznych

angelhod

Recommended Posts

.... Zobacz czy na zawiasach nie masz pozakładanych podkłądek podnoszących skrzydło. Jak są, zdejmij - pomoze jak skrzydło nie wisi 5 cm nad podłogą. To najprostsza czynnosc jaką można wykonać

Wówczas powstanie szpara u góry.

My podkleiliśmy skrzydło drzwi grubym filcem.

bez przesady z tą szparą, przecież centymetrowych podkłądek nie będzie zdejmował :)

Czy w tych pomieszczeniach w których są te drzwi masz kratki wentylacyjne? Jeśli nie jak słusznie zauważył frykow szpary takie służą do wentylacji tych pomieszczeń więc ja bym się tego nie pozbywała. Jeśli jednak wnetylacja jest to progi są chyba najgorszym pomysłem na jaki można wpaść :p Już lepiej podkleić drzwi czymś od spodu (fajnie rozwiązal to Cpt_Q - dzięki bo zastanawiałam się co zrobić ze szczeliną w za dużo przyciętych drzwiach do garażu :D)

My w drzwaich pomiedzy garazem a domem mamy prog,ktory automatycznie wysuwa sie z drzwi przy ich zamknieciu.

Uwazam ze jest to super rozwiazanie przynajmniej w takim pomieszczeniu jak garaz.

Jezeli bedzie zainteresowanie moge podeslac fotki.

Ja z chęcią obejrzę ten "wynalazek" :D Czy idzie to zrobić samemu do juz zamontowanych drzwi? :roll:

Mysl,ze majac odpowiedni sprzet mozna cos takiego zrobic,chociaz ja osobiscie bym sie na to nie zdecydowal.

Wyglada to tak

http://images49.fotosik.pl/11/d8d4157fca55f105m.jpg

ten przycisk jest usytuowany od strony zawiasow i zamkniecie drzwi powoduje jego wcisniecie,a on zwalnia blokade i prog ktory jest zamontowany we frezie u dolu drzwi opada do podlogi.

Tym przycickiem rowniez poprzez wkrecanie lub wykrecanie reguluje sie skok opadania progu.

http://images32.fotosik.pl/363/0d6820f8a58e39e7m.jpg

a taki jest przekroj calego opuszczanego progu.

Do podlogi opada tylko guma.

Mieszkam w starym domu i też mamy spore szpary między drzwiami , a podłogą. W dodatku podłoga jest bardziej "wydeptana" pośrodku, więc ten odstęp jest od 1 cm, do 2 na środku. Kupiliśmy w Castoramie plastikową listwę szerokości drzwi, zakończoną szczotką.

A tu info o tych chowanych progach http://www.novet.com.pl/index.php?m=2&i=16