adam na kamyku 16.09.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 na tradycyjny tynk cementowo- wapienny tynkarz poleca do wykonania gładzi jako materiał gips szpachlowy, bez pokrywania całości gładzią szpachlową.proszę o podanie Waszych opinii na ten temat.a jeśli gips szpachlowy to nowa dolina nidy czy np cekol.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 16.09.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 jak umiesz to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 16.09.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 to dobry pomysł czemu nie no własnie skoro kto umie ewentualnie szpachlowy a na to finisz z wiaderka gotowy a marka gipsu to juz sprawa każdego wykonawcy co kto lubi po prostu cekol, Nida, Franspol Alpol czy jakos:) tak ten ma kolor kremowy po wyschnięciu Nida i cekol są szare acha no i oczywiście szpachlowy jest tańszy po pierwsze po drugie twardszy i wogóle wytrzymalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 16.09.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 po co finisz jak się dobrze zrobi szpachlowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 16.09.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 po co finisz jak się dobrze zrobi szpachlowym ? żeby było ładniej ale to w miare potrzeb jak ktos lustra nie potrzebuje to szpachlowy wystarczy są ludzie co finisz 240 szlifują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 16.09.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Porządne wykończenie ścian to jest prawdziwa sztuka, no i sporo cierpliwości. Pamiętam jak robiłem to u siebie... Ale co jak co, wyszło równiutko, bielutkie ściany i aż miło było się przyznać, że sam je robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam na kamyku 16.09.2008 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 rozumiem, że wykańcznie ścian gipsem szpachlowym , nie jest jakimś partackim pomysłem. liczę na dalsze uwagi i przemyślenia z Waszej strony, zarówno od użytkowników jak i od wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 17.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 jak najbardziej to dobry pomysł same plusy widzę no może jeden minus ze gładź sie łatwiej maluje na biało ale to nie problem a poza tym to same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 17.09.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 rozumiem, że wykańcznie ścian gipsem szpachlowym , nie jest jakimś partackim pomysłem. liczę na dalsze uwagi i przemyślenia z Waszej strony, zarówno od użytkowników jak i od wykonawców. Oczywiście, że nie jest partackim pomysłem! Zrobisz raz i masz równe ściany na parę ładnych lat. Tylko jak już wspomniałem, wymaga to pewnej wiedzy, trzeba poświęcić sporo pracy i do tego później malowanie... Ale nic bez wysiłku nie ma. A jak się robi coś, to lepiej zrobić raz a porządnie, a nie poprawiać później nieskończoną ilość razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 17.09.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 najlepiej po eksperymentować w jakimś niewidocznym, łatwo dostępnym miejscu. szlifowanie jest dosyć uciążliwe jak się źle położy. Za sufity brać się po uzyskaniu pewnej wprawy. ewentualnie można wypożyczyć "żyrafę" do szlifowania osobiście kupiłem sobie szlifierkę oscylacyjną - szlifuje się niż fajnie - ciekawe kiedy umrze od pyłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 17.09.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Testowałem na sobie taką opcję - gips szpachlowy Nowej Doliny Nidy - faktem jest trwałość powłoki , ale trudniejsze szlifowanie , na pewno jest to najlepsze rozwiązanie kiedy powstaje konieczność wykonania kilku warstw gładzi i zastosowanie gipsu szpachlowego jako pierwsza warstwa , lub kolejna jeżeli nierówności są zbyt duże. Na zewnętrzną warstwę też pewnie byłby ok. ale przy mojej małej wprawie i umiejętnościach odpuściłem sobie i na zewnątrz daję gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 17.09.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 radziłbym robic sufity przed scianami bo przy szpachlowaniu sufitów zawsze coś spadnie na ściany i trzeba pózniej to przecierać. Do szpachlowania prostych ścian i połaci płyt GK polecam (jako wykonawca) gotową gładź firmy Rigips Promix mega albo ProFin. Leciutko się ją dociera i jest wytrzymala na uderzenia. Zużycie na m˛ wynosi 0,7kg. Wiaderko ma 25kg i kosztuje 78zl brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 17.09.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 radziłbym robic sufity przed scianami bo przy szpachlowaniu sufitów zawsze coś spadnie na ściany i trzeba pózniej to przecierać. ile może spaść na ściany ?? kleks może dwa. poza tym bez wprawy jak porobi stalaktyty na suficie to sie za@?!#bie przy szlifowaniu - niech potrenuje na powierzchniach pionowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 17.09.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 radziłbym robic sufity przed scianami bo przy szpachlowaniu sufitów zawsze coś spadnie na ściany i trzeba pózniej to przecierać. ile może spaść na ściany ?? kleks może dwa. poza tym bez wprawy jak porobi stalaktyty na suficie to sie za@?!#bie przy szlifowaniu - niech potrenuje na powierzchniach pionowych Hehe.. Pewnie kolejna warstwa na ścianach wychodzi po spadającej masie z sufitu... Lepiej potrenować na pionowej ścianie, a najlepiej gdzieś w piwnicy, podłogi też szkoda. I pamiętaj, żeby trzymać się wytycznych producenta, oczywiście nie zawsze można, ale raczej wypada. U siebie używałem Acryl Putz, od startu po finish i również bez problemu, równiutko i gładziutko. Jeszcze pytanie do "piterazim", dobra jest ta "żyrafa"? Jak się z niej korzysta, nie ma przetarć w niektórych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 17.09.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Żyrafa jest dobra ale nie opłaci ci sie jej kupowac. To jest dobre tylko dla wykonawców. Zapomnij ten chłam z castoramy za 700zl. Mozna wypożyczyc żyrafe firmy Flex ale 1 papier scierny kosztuje 15zl. Dla amatorów najlepszy jest klocek i jakas maska na twarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 17.09.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 od znajomego malarza wiem że sprzęt nie ma sobie równych, ale i to wymaga wprawy. Nie ma co sie czarować jak majster doopa to i nalepszy sprzęt nie pomorze. warto poczytać blog knaufa - kopalnia wiedzy żyrafa w akcjihttp://knaufblog.pl/index.php/2007/11/16/jak-w-3-minuty-wyszlifowac-sufit-podwieszany-z-plyt-gipsowych-film-instruktazowy/ http://knaufblog.pl/index.php/2008/07/04/szlifowanie-gipsu-jak-sobie-poradzic-z-koszmarem-domowych-remontow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq 17.09.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Szlifować umiem, tylko byłem ciekawy tej "żyrafy". Fajne urządzenie, sporo czasu można zaoszczędzić, ale wydaje mi się, że szlifowanie ręcznie jest dokładniejsze. A wydać tyle kasy na żyrafę to dużo za dużo. Ja dorywczo maluje (ok 1-2 mieszkania w miesiącu), poza normalną pracą, ale nie kupił bym takiego czegoś. Widziałem normalne szlifierki, takie malutkie i pewnie taką sobie strzele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 17.09.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 i co to miało niby być w tym pierwszym linku? Tak wyglada prawidlowo wyszpachlowany sufit? Przeciez to przemysłówka nie nadajaca sie do domu. Poza tym, żal im bylo podłączyć odkurzacz i biedny człowiek męczył się z maską. Druga sprawa to filmik jest pocięty i przyspieszony. Moja maszyna do szlifowania gładzi, ktora w komplecie z odkurzaczem kosztuje ponad 8 tys pln nie pusci nawet grama kurzu bokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 17.09.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 oczywiście że filmik jest pocięty i przyśpieszony - jest to filmik poglądowy Tak wyglada prawidlowo wyszpachlowany sufit? Przeciez to przemysłówka nie nadajaca sie do domu. już gdzieś była dyskusja nad prostowaniem prostego Moja maszyna do szlifowania gładzi, ktora w komplecie z odkurzaczem kosztuje ponad 8 tys pln nie pusci nawet grama kurzu bokiem. ciesz sie - na pylicę nie umrzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uczen22 17.09.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 na tradycyjny tynkcementowo- wapienny tynkarz poleca do wykonania gładzi jako materiał gips szpachlowy, bez pokrywania całości gładzią szpachlową mam nadzieje ze to nie jest na "fasadzie" uczen...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts