Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki po raz kolejny

Recommended Posts

Mam pewien problem. Jestem na etapie kupowania grzejnikow. Gdzie nie pojde do firmy z zapytaniem kazdy proponuje mi inne wymiary grzejnikow do tych samych pomieszczen. Prosze o pomoc bo naprawde juz niewiem jakie moce (wielkosci) grzejnikow musze zastosowac do moich pokoi.

Dom docieplony ogrzewany piecem na ekogroszek.

(w nawiasie co mi zaproponowano)

1. pokoj 36 m2 2 grzejniki (2x 600x1400)

2. pokoj 21 m2 1 grzejnik (600x1800)

3. pokoj 13 m2 1 grzejnik (600x1800)

4. pokoj 41 m2 2 grzejniki (2x 600x1800)

5. lazienka 7m2 1 grzejnik (600x900)

Cos mi sie wydaje ze te grzejniki sa troche za duze.

Bede wdzieczny za pomoc.

Mam pewien problem. Jestem na etapie kupowania grzejnikow. Gdzie nie pojde do firmy z zapytaniem kazdy proponuje mi inne wymiary grzejnikow do tych samych pomieszczen. Prosze o pomoc bo naprawde juz niewiem jakie moce (wielkosci) grzejnikow musze zastosowac do moich pokoi.

Dom docieplony ogrzewany piecem na ekogroszek.

(w nawiasie co mi zaproponowano)

1. pokoj 36 m2 2 grzejniki (2x 600x1400)

2. pokoj 21 m2 1 grzejnik (600x1800)

3. pokoj 13 m2 1 grzejnik (600x1800)

4. pokoj 41 m2 2 grzejniki (2x 600x1800)

5. lazienka 7m2 1 grzejnik (600x900)

Cos mi sie wydaje ze te grzejniki sa troche za duze.

Bede wdzieczny za pomoc.

Na oko to jak dla mnie są jakieś 2 razy przewymiarowane, ale nie koniecznie. Nic nie piszesz o izolacji (oprócz tego, że jest), wysokości pomieszczeń, strefie klimatycznej, itp, itd. Ja mam średnio ocieplony dom (ściany 10cm wełny) i grzejniki dla danej powierzchni 2 razy mniejsze i na pewno nie są za małe.

Biorą to pod uwagę to na forum dostaniesz nawet więcej wersji niż od sprzedawców.

Zalezy mi na tym ze kupic odpowiednie grzejniki. Niechce kupic ani za malych grzejnikow ani duzo za duzych. A te co mi zaproponowano wydaja mi sie za duze. Znowu w Hurtowni we Wrocławiu zapronowano mi grzrejniki o 1/3 mniejsze co jest mnie bardzo zdziwilo.

Przykladowo dla pokoju 36m2 zaporponowano mi grzejniki 2x 600x900 :roll:

W takim razie proponuje zlecić wykonać projekt ogrzewania domu, a co najmniej doboru kluczowych elementów. Ewentualnie poduczyć się, użyć dostępnych programów i samemu zaplanować.

Wielkość grzejników zależy od:

1. strat ciepła tzn. gabarytów pomieszczeń, warstw przegród (współczynnki U)

2. parametrów instalacji - temperatura wody grzewczej np grzejnik pracujące na 90/70 będą jakieś 15-20% mniejsze od grzejników pracujących na parametrach 60/40 etc ...

bezpiecznie strzelając można jedynie przewymiarować ....

pozdrawiam

Piotrek

Nie kieruj sie wielkością, tylko mocą tych grzejników.

Jak bedizesz miał groszek, to spokojnie możes założyć tkaie parametry:

Temepratura wody zasilającej: 70stC

Temperatura wody powrotnej 50stC

I trzeba przy tkaich parametrach, bądź innych, podawanych w katalogach producenta dobrac moce grzejników. Z mocy wynikną ci wymiary.

Dla twoich pomieszczeń, zakładając zapotrzebowania na ciepło na poziomie 30W/m3 kubatury masz:

1. 93,6m3x30W/m3=2808W

Policz tak sobie wszytkie pokoje i bedziesz wiedziął ile w sumie mussz mocy mieć w grzejnikach. Dodaj dla pewności jakieś 25% mocy na regulację, bo zakładam ze zastosujesz głowice termostatyczne. W zależnosci od ilosci grzejnków w kazdym pomieszceniu dobierzesz sobie wymiary i już.

Sprzedawcy chcą sprzedać jak najdrożesze grzejniki - to logiczne.

Pozdrawiam

Będę miała u siebie przewymiarowane grzejniki, a to dlatego że za 2-3 lata zastanowie się nad ogrzewaniem gazowym - narazie robie eko żeby wygrzać na maxa dom.

Facet od hydrauliki mówi że nic się nie stanie, będę miała oszczędniejsze pobieranie eko bo temperatura na wyjściu z pieca bedzie musiałabyć niższa, inaczej 30 stopni w pomieszczeniach będę miała ;).