empi 07.10.2003 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Korzystam z tzw. dużej ulgi budowlanej i jestem na etapie wyposażania kuchni. Czy coś z instalowaych tam sprzętów mogę odliczyć od podatku? (meble na zamówienie, okap, kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym pod zabudowę, lodówka, zmywarka itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.10.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Zlew, kran, szafkę pod zlew i płytkę gazową (nie elektryczną). Reszta odpada. Ale ma kolegę, który ma na fakturze - szafka pod zlew - za jedyne 10 tys. m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JerryCool 07.10.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Przepisy przepisami, a w rzeczywistości wszystko zależy od decyzji urzędnika. Rok temu przy okazji weryfikacji zeznania zapytałem się urzędników (akurat mieli na tapecie) o meble kuchenne. Odpowiedź: meble kuchenne robione na wymiar do konkretnej kuchni można odliczać, ale w sąsiednim pokoju moze być inaczej . Przyznam się szczerze że zaczynam się w tym gubić... podchodziłem do tematu w ten sposób, że co przymocowane trwale to można odliczyć na zasadzie: wykładzinę podłogową przyklejoną i olistwowaną do podłogi można odliczyć, a tą samą wykładzinę rzuconą na podłogę już nie. Ostatno urzednik podważył prawidłowość odliczenia kabla koncentrycznego, ułożonego tak jak kable elektryczne podtynkowo. O problemch z przyłączen energetycznym było swego czasu głośno i zostało to wyjaśnione niemniej znajoma korygowała zeznanie podatkowe bo urzędnik uparł się, że nie można i już. Kupując w sklepie klamkę i zamki do drzwi (nie było na wyposażeniu) sprzedawca zapytał się czy można to odliczyć, bo jego znajomemu wyrzucili. Według mnie można no i teraz mam "zgryz" ujomować do zeznania czy nie ?? Przy wątpliwościach i dużych kwotach chyba warto wystąpić do US z zapytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.10.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Zlewozmywak jako początek instalacji kanalizacyjnej, szafkę pod sam zlewozmywak jako element mocujacy zlewozmywak. Płytę grzewcza gazową jako przedłużenie instalacji gazowej (bez szafki, gdyż może stać na podłodze a podłogę przecież odliczysz). Możesz odliczyć także piekarnik gazowy jeśli kupisz go w komplecie z kuchenką (tzw. słupek) Wtedy nawet podatku Vat zapłacisz nie 22 a tylko 7%. Odliczyć możesz także okap kuchenny jako poczatek instalacji wentylacyjnej. Kran (wylewka) jako początek instalacji ... już wiesz jakiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 07.10.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Tu sie dowiesz co można sobie odliczyć od podatku. Zreszta takie dyskusje już były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 07.10.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Dobre, ja skorzystałem, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 08.10.2003 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Ode mnie również duże dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts