Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble kuchenne a ulga budowlana

empi

Recommended Posts

Gość JerryCool
Przepisy przepisami, a w rzeczywistości wszystko zależy od decyzji urzędnika. Rok temu przy okazji weryfikacji zeznania zapytałem się urzędników (akurat mieli na tapecie) o meble kuchenne. Odpowiedź: meble kuchenne robione na wymiar do konkretnej kuchni można odliczać, ale w sąsiednim pokoju moze być inaczej ;). Przyznam się szczerze że zaczynam się w tym gubić... podchodziłem do tematu w ten sposób, że co przymocowane trwale to można odliczyć na zasadzie: wykładzinę podłogową przyklejoną i olistwowaną do podłogi można odliczyć, a tą samą wykładzinę rzuconą na podłogę już nie. Ostatno urzednik podważył prawidłowość odliczenia kabla koncentrycznego, ułożonego tak jak kable elektryczne podtynkowo. O problemch z przyłączen energetycznym było swego czasu głośno i zostało to wyjaśnione niemniej znajoma korygowała zeznanie podatkowe bo urzędnik uparł się, że nie można i już. Kupując w sklepie klamkę i zamki do drzwi (nie było na wyposażeniu) sprzedawca zapytał się czy można to odliczyć, bo jego znajomemu wyrzucili. Według mnie można no i teraz mam "zgryz" ujomować do zeznania czy nie ?? Przy wątpliwościach i dużych kwotach chyba warto wystąpić do US z zapytaniem.

Zlewozmywak jako początek instalacji kanalizacyjnej, szafkę pod sam zlewozmywak jako element mocujacy zlewozmywak. Płytę grzewcza gazową jako przedłużenie instalacji gazowej (bez szafki, gdyż może stać na podłodze a podłogę przecież odliczysz). Możesz odliczyć także piekarnik gazowy jeśli kupisz go w komplecie z kuchenką (tzw. słupek) Wtedy nawet podatku Vat zapłacisz nie 22 a tylko 7%.

Odliczyć możesz także okap kuchenny jako poczatek instalacji wentylacyjnej. Kran (wylewka) jako początek instalacji ... już wiesz jakiej :wink: