yria 16.09.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 potrzebuję Waszej pomocy!W przyszłym tygodniu będę miała wykonywaną instalację elektryczną. Podpowiedzcie na co zwrócić uwagę, o czym nie zapomnieć?Czsem rzeczy banalnie proste i oczywiste łatwo pominąć. Wesprzycie dzielną budowniczową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 16.09.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Jedną z istotnych spraw zapominanych przez wykonawców jest estetyka polegająca w szczególności na wykonaniu (osadzeniu) puszek gniazd i puszek łączników instalacyjnych na jednakowej wysokości. Oczywiście przewody do gniazd to 2,5 mmkw, a przewody do oświetlenia 1,5 mmkw. Poza tym warto pamiętać o rozprowadzeniu instalacji teletechnicznej (telefon, komputer, domofon) oraz antenowej do R + TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.09.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Gniazdko na zewnątrz przy drzwiach tarasowych (prąd "zapalany łącznikiem w środku), światło nad wejściem do kotłowni na zewnątrz (o mały włos byśmy zapomnieli ), domofon, dzwonek, duuuuuuuuużo gniazdek w kuchni, siłowe na płytę, gniazdko do okapu nad płytą, jeśli planujesz podłogówkę z termostatami w pomieszczeniach to gniazdka w skrzynkach, siłowe w garażu, kabel do anteny i gniazdka antenowe tam gdzie ma być możliwość oglądania telewizora itd. Bardzo praktyczne są wyłaczniki krzyżowe - lampa zapala się i gasi z róznych miejsc (nasza w przedpokoju ma 5 łączników ). Jeśli planujesz wentylatory w łazienkach to też gniazdka do nich. I pewnie jeszcze coś, co wyjdzie w trakcie, albo po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 17.09.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 to ja dorzucę jeszcze słówko o gniazdkach w kuchni (bo jestem już po instalacji, ale przed meblami, za to po konsultacjach ze specem meblowym ) nie planuj gniazdek za urządzeniami typu zmywarka, lodówka, duże szafki cargo, bo jeśli tam będą gniazdka to nie dosuniesz tych mebli do końca (tzn wszystko da się zrobić, ale wtedy blaty musiałyby być niestandardowo głębsze = sporo droższe). My mamy od początku zabudowy lodówkę, duże cargo, zmywarkę i następny zlew - spec meblowy poradził, żeby zasilanie do lodówki i zmywarki zrobić dopiero w szafce pod zlewem. Jak widzę, zdania fachowców są podzielone - mój małż jako znający-się-na-prądzie burzy się strasznie, że prąd i woda.. , ale znajomi mają podobny układ i jak najbardziej polecają. Tym bardziej wygodne, że jeśli będziemy planować jakiś dłuższy wyjazd i trzeba będzie wszystko powyłączać to jest to w jednym miejscu pod zlewem i nie trzeba będzie np. wysuwać zabudowanej lodówy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Wracając jeszcze do osadzenia puszek to oczywiście wysokości są różne w zależności od tego czy to puszki do gniazd, czy do włączników oraz w zależności od przeznaczenia pomieszczenia. 1.Wączniki - ~ 140 cm,2. Gniazda - w zależności od pomieszczenia:- pokoje: ~ 20 - 30 cm od podłogi,- kuchnia: pomiędzy szafkami ~ 85 - 115 (najkorzystniej 105 - 110)w zależności od potrzeb można stosować również na takiej wysokości jak w pokojach,- łazienka: na wysokości wyłączników oświetlenia (stosować gniazda hermetyczne) oraz w zależności od potrzeb na wysokości jak w pokojach. Należy pamiętać o zastosowaniu większej ilości gniazd w pobliżu planowanej większej ilości odbkiorników (R + TV, dekoder, soprzęt AUDIO itp.)Jeżeli kolumny głośnikowe są planowane w innym (odległym) miejscu niż sprzęt AUDIO warto położyć instalację głośnikową zakończoną obustronnie gniazdami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver200 17.09.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 A ja proponuje włączniki na 80 cm nad docelową podłogą, mamy tekie juz w drugim domu i są bardzo wygodne - przy małych dzieciach- nie musż askac, zeby właczyć swiatło i nie brudz atak bardzo ściany, a po drugie, to jak np mam obie ręce zajęte, to spokojnie moge sobie włączyć światło kolanem. na prawde gorąco polecam nisko włączniki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 A ja proponuje włączniki na 80 cm nad docelową podłogą, mamy tekie juz w drugim domu i są bardzo wygodne - przy małych dzieciach- nie musż askac, zeby właczyć swiatło i nie brudz atak bardzo ściany, a po drugie, to jak np mam obie ręce zajęte, to spokojnie moge sobie włączyć światło kolanem Przedstawione przeze mnie wysokości są pewnym standardem, który mi akurat odpowiada. Nie znaczy to jednak, że należy się do niego bezwzględnie stosować. Należy przy ich rozmieszczaniu uwzględnić potrzeby i wygody mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.09.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 No i jeszcze sprawa włączników światła i drzwi. Dobrze się zastanów jak się będą otwierały poszczególne drzwi i z której strony powinny być wyłączniki. Nie zapomnij tez dobrze zaplanować miejsca włączania oświetlenia przed domem i na ogrodzie. U nas nie przemyśleliśmy do końca sprawy i musimy przerobić włączanie światła na tylnym tarasie. Przecież można tam wyjść zarówno z salonu jak i z pomieszczenia gospodarczego, więc muszą być dwa punkty włączania tego oświetlenia, żeby było wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy7k 17.09.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 proponuje jeszcze gniazdo na zewnątrz pod dachem do podpięcia oświetlenia świątecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.09.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ze dwa gniazda na stryszku, żeby podłączyć np. wzmacniacz do anteny czy coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ze dwa gniazda na stryszku, żeby podłączyć np. wzmacniacz do anteny czy coś innego Gniazdko do wzmacniacza antenowego należy umiejscowić jak najbliżej anteny (wprowadzenia kabla antenowego), aby niepotrzebnie nie wydłużać toru antenowego. Krótsze kable antenowe gwarantują lepszy odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.09.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ze dwa gniazda na stryszku, żeby podłączyć np. wzmacniacz do anteny czy coś innego Gniazdko do wzmacniacza antenowego należy umiejscowić jak najbliżej anteny (wprowadzenia kabla antenowego), aby niepotrzebnie nie wydłużać toru antenowego. Krótsze kable antenowe gwarantują lepszy odbiór. rozumiem, że Twoja wypowiedź jest uzupełnieniem mojej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 rozumiem, że Twoja wypowiedź jest uzupełnieniem mojej TAK Chyba nie masz mi tego za złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.09.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ależ oczywiscie że nie informacja niepełna moze być nie tylko mało pomocna, co nawet szkodliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 W tym przypadku to myślę, że nie było by tak źle. Ale "co dwie głowy to nie jedna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.09.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 My też łączniki światła zrobiliśmy na wysokości zwisającej dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 17.09.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 moim zdaniem ogólnie warto zrobić trochę więcej gniazdek niż się wydaje potrzebne na pierwszy rzut oka. Wmiejscach, w których planujesz "nagromadzenie" sprzętu typu rtv/pc w salonie warto zrobić kilka puszek obok siebie. unikniesz rozgałęziaczy, przedłużaczy, plątaniny kabli. a propos rtv to pomyś też o instalacji do telefonu, internetu, tv naziemnej i satelitarnej, kabli do głośników od kina domowego. w kuchni dostosować rozkłąd gniazdek do AGD i jak ktoś wspomniał lekko je przesunąć w bok (np u mnie będą schowane pod cokołem). pamiętać o sporej ilości gniazdek nad blatem. w zależności od stosowanych urządzeń pamiętać o gniazdkach do pozycji typu piec, hydrofor, pralka, odkurzacz centralny etc. parę gniazdek na zewnątrz domu (przydatnych np do kosiarki)'fajną rzeczą jest też IMO boczne oświetlenie stopni schodowych wewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan812 17.09.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 według mnie nie warto rozprowadzać dziesiątki metrów kabli do internetu czy telefonu. w dobie dzisiejszej techniki internet łączymy bezprzewodowo wystarczy kilka kabli od anteny na poddaszu i Ruter bezprzewodowy za 100 Pln do którego możemy podłączyć do 50 komputerów.ATV z TP lub innej sieci przewodowej to juz historia . Komórki sa o wiele tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts