Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ok?adzina z piaskowca i fugi

Stanley

Recommended Posts

no właśnie

dziś po południu zamierzam obłożyc kominek piaskowcem

kamień kupiłem jakiś czas temu taki okładzinowy do elewacji.

zastanawiam się tylko jak sobie poradzić z fugą?

z czego ją zdobić a własciwie czym ją wypełnić?

zaprawą do kamienia na którą będą piaskowiec przyklejał?

ma ktoś jakies doświdczenia w tym względzie?

jak szeroka fugę zrobić?

myślałem o takiej 5 mm robionej przy użyciu listewek?

proszę o rady

rozumiem, że kominek jest wewnętrzny.

U mnie piaskowcem (łupanym) obłożona jest zewnętrzna elewacja.

Również miałem problem z fugami.

Z moich poszukiwań fugi pamiętam, że:

1) standardowe zaprawy do fugowania np. do glazury wymagaja b. wąskich fug nie większych niż 5mm - jest to trudne lub nawet niemożliwe do uzyskania w przypadku nieregularnego/ nieobrobionego kamienia;

2) zaprawy te również b. szybko się kurczą i jest problem z fugowaniem kamienia ze względu na jego chropowatość - b. łatwo jest kmień ubrudzić na "amen" orza powstają brzydkie pęknięcia fug;

3) nie ma fug do kamienia na zewnątrz

Problem ten rozwiązałem w ten sposób, że do fugowania użyłem zaprawy klejącej, którą przyklejany był kamień (z tego co pamiętam ceresit chyba 40 - ten najmocniejszy).

Są fugi wąskie, do 4-5 mm, są i szerokie, do 1,6 cm (mniejszy wybór), są też uniwersalne 2-12 mm, np. Kerakoll.

Ja fugowałem łupankę piaskowca używając pustego pojemnika po silikonie i wyciskacza (musi być dobry, np. Soudal - te najtańsze siadają). Fuga musi być na tyle rzadka, żeby przeszła przez końcówkę pojemnika, ale nie na tyle, żeby ściekała. Nie uniknie się ubrudzenia piaskowca - natychmiast trzeba czyścić na mokro. Zaraz też po wprowadzniu zaprawy w szczelinę trzeba ją wygładzić fugownikiem, ponieważ później powstanie brzydka faktura.

Drugi sposób to "na butelkę". Butelkę PET np. 0,5 l przecina się wzduż na pół, nakłada w tę połówkę zaprawę, przykłada szyjkę do spoiny i fugownikiem zbiera z buteli i wciska w spoinę. Nie próbowałem, ale chyba metoda nr 1 jest lepsza.

Pzdr