Stanley 07.10.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 no właśniedziś po południu zamierzam obłożyc kominek piaskowcemkamień kupiłem jakiś czas temu taki okładzinowy do elewacji.zastanawiam się tylko jak sobie poradzić z fugą?z czego ją zdobić a własciwie czym ją wypełnić?zaprawą do kamienia na którą będą piaskowiec przyklejał? ma ktoś jakies doświdczenia w tym względzie?jak szeroka fugę zrobić?myślałem o takiej 5 mm robionej przy użyciu listewek? proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.10.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Fuga gotowa (Mapei, Seresit, Atlas) w kolorze kamienia lub kontrastowo - rzecz gustu.Szerokosc fugi zalezy od wielkosci kladzionego kamienia oraz jego struktury a takze gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.10.2003 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 pitbul jakies przykłady zastosowania linki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 07.10.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 rozumiem, że kominek jest wewnętrzny.U mnie piaskowcem (łupanym) obłożona jest zewnętrzna elewacja. Również miałem problem z fugami.Z moich poszukiwań fugi pamiętam, że:1) standardowe zaprawy do fugowania np. do glazury wymagaja b. wąskich fug nie większych niż 5mm - jest to trudne lub nawet niemożliwe do uzyskania w przypadku nieregularnego/ nieobrobionego kamienia;2) zaprawy te również b. szybko się kurczą i jest problem z fugowaniem kamienia ze względu na jego chropowatość - b. łatwo jest kmień ubrudzić na "amen" orza powstają brzydkie pęknięcia fug;3) nie ma fug do kamienia na zewnątrz Problem ten rozwiązałem w ten sposób, że do fugowania użyłem zaprawy klejącej, którą przyklejany był kamień (z tego co pamiętam ceresit chyba 40 - ten najmocniejszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.10.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Linkow nie podam.Stosowalem fuge Ceresit, grubosc okolo 7-8 mm, trzyma sie dobrze. Po fugowaniu kamien sie zawsze czysci woda i pedzlem zbiera zabrudzenia fuga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.10.2003 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 dziękichyba wybiorę sopsób z zaprawą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 07.10.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Są fugi wąskie, do 4-5 mm, są i szerokie, do 1,6 cm (mniejszy wybór), są też uniwersalne 2-12 mm, np. Kerakoll.Ja fugowałem łupankę piaskowca używając pustego pojemnika po silikonie i wyciskacza (musi być dobry, np. Soudal - te najtańsze siadają). Fuga musi być na tyle rzadka, żeby przeszła przez końcówkę pojemnika, ale nie na tyle, żeby ściekała. Nie uniknie się ubrudzenia piaskowca - natychmiast trzeba czyścić na mokro. Zaraz też po wprowadzniu zaprawy w szczelinę trzeba ją wygładzić fugownikiem, ponieważ później powstanie brzydka faktura.Drugi sposób to "na butelkę". Butelkę PET np. 0,5 l przecina się wzduż na pół, nakłada w tę połówkę zaprawę, przykłada szyjkę do spoiny i fugownikiem zbiera z buteli i wciska w spoinę. Nie próbowałem, ale chyba metoda nr 1 jest lepsza. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 09.10.2003 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Sirma,a jak się sprawuje elewacja z piaskowca? Bardzo mi się to podoba i zastanawiam się nad piaskowcem na cokół, ale z drugiej strony - podobno piaskowiec jest b. nasiąkliwy i łatwo się brudzi. Jak to jest w praktyce?Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 09.10.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 jak na razie, mój piaskowiec jest przyklejony na cokół i komin od wiosny i problemów jak na razie nie stwierdziłem. Co do nasiąkliwiści są specjalne preparaty którymi "konserwuje się" piaskowiec aby nie nasiąkał ani obrastał grzybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts