kinghah 16.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 witam,czytam Was i gubię się przy jednej, chyba najistotniejszej, rzeczy: jedni doradzają piece o mocy np. 24kw, inni twierdza, ze dla tego samego domu to o połowę za dużo (co za tym idzie, jak się domyślam, nie ma sensu przepłacać za piec i kaloryfery?). Mam 2 pytania:1) Jak to naprawdę jest? Domyślam się, że tą dużą moc to liczą w tradycjonalny sposób, a tę oszczędniejszą wersję to w sposób nowy, pytanie skąd tak duża różnica mocy? i czy można to określić samemu? 2) Ilu jest na forum użytkowników, którzy poszli za radą wersji nowatorskiej i kupili słabsze piece i mniejsze kaloryfery i się sprawdziło (czyli za nimi przynajmniej 1-2 sezony grzewcze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 16.09.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Zapotrzebowanie na ciepło dla ogrzewania bez względu na piec jest takie same. W sumie o większym kotle moze decydować sposób przygotowania CWU. Dla domu ~150mkw nowobudowanego normalnego (zadne tam 3-5 litrów lub pasywny). Zapotrzebowanie na ciepło wynosi w okilicach 9-15kW. Przygotowanie CW decyduje o tyle, ze jak masz zasobnik cw to ładować się on moze z mniejszą mocą. Jak planuje sie przygotowanie CW w kociołku dwufunkcyjnym to potrzebna jest większa moc dla pokrycia chwilowego zapotrzebowania związanego z podgrzaniem CW. to jest mniej więcej podstawa. najlepiej wykonać obliczenia strat ciepła, dobrac i zdecydowac siena sposób przygotowania CW i nie tryeba potem strzelac pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 16.09.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Tak jak napisał poprzednik, duże moce kotłów są TYLKO i wyłącznie na potrzeby CWU. Standardowy dom w Polsce ma zapotrzebowanie na ciepło ok. 10kW. Mogłoby się więc wydawać, że piec 11-12kW wystarczy. Na c.o. owszem, ale nie na CWU. Jeśli mamy zasobnik to jeszcze pół biedy, wtedy kocioł będzie go po prostu dłużej grzał aż do osiągnięcia wymaganej temperatrury ciepłej wody. Jeśli natomiast mamy piec dwufunkcyjny to chyba nie ma na rynku słabszego niż 20kW (choć mogę się mylić, nie śledzę rynku od dobrych paru lat). Taka moc musi być bo inaczej będziesz się myć w letniej wodzie. Dlatego, tak jak poprzednik sugeruje, wybierz jaki system przygotowania cwu chcesz mieć - zasobnik czy nie, to zdeterminuje jaki typ kotła będziesz potrzebować. Jeśli zasobnik, ile litrów potrzebujesz, im mniej tym krócej kocioł będzie podgrzewał wodę ale również jeśli nagle zwalą ci się goście na święta to po 3 prysznicach będziesz sporo czekać na ciepłą wodę. Jeśli zaś wybierzesz kocioł dwufunkcyjny to moc w zasadzie nie ma znaczenia, wszystkie są podobne i w granicach 20-25kW. Grzejniki dobierasz na straty ciepła poszczególnych pomieszczeń oraz na parametry pracy kotła. Wtedy z tabelki producenta wyjdą ci wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 17.09.2008 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam.Mam dokładnie taki sam problem.Dom 500 mkw,dobrze docieplony,nowe okna,budownictwo 80 lata,ogrzewanie starego typy.Ciepłą wodę mam z podgrzewaczy więc tak zastanie.Jedni liczą 50 kw inni nawet 75.Szukam pieca na miał.Wg.Was jakiej mocy piec powinien być?Te 500 m to z garażem i pomieszczeniami gospodarczymi bo to budynek mieszkalno-usługowy.Samej trudno mi podjąć decyzję a mam już w kotłowni jedno przewymiarowane bydle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 17.09.2008 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam.Mam dokładnie taki sam problem.Dom 500 mkw,dobrze docieplony,nowe okna,budownictwo 80 lata,ogrzewanie starego typy.Ciepłą wodę mam z podgrzewaczy więc tak zastanie.Jedni liczą 50 kw inni nawet 75.Szukam pieca na miał.Wg.Was jakiej mocy piec powinien być?Te 500 m to z garażem i pomieszczeniami gospodarczymi bo to budynek mieszkalno-usługowy. Samej trudno mi podjąć decyzję a mam już w kotłowni jedno przewymiarowane bydle. W przypadku tak dużego domu, zwłaszcza po termorenowacji etc proponuję naprawdę zapłacić projektantowi, który porządnie zrobi swoje, policzy i dobierze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 17.09.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Co do tego domku 500mkw jak i innych naprawde nie trzeba szamaństwa uprawiac, strzelac etc - wszystko mozna policzyć ... Zwłaszczadomy po termorenowacji gdzie łącza sie elementy stare niedoizolowane z nowymi... z założenia wskaznik powierzchniowy moze sie wahac od 60 do 150W/m2 .... dlatego obliczenia (oczywiscie wykonane właściwie) wyjasnia sprawe... Co do podgrzewu CWU w zasobniku grzać mozna i grzałką np 2kW. Wszystko rozbija sie o pojemność zasobnika i zapotrzebowanie na wode. Jak mamy grzałke o małej mocy to poprostu zamiast dogrzewac zasobnik w 30min będzie trzeba np 4 godziny. W takiej sytuacji pojemnosc zasobnika musi być taka aby wszyscy użytkownicy mogli zaspokoic swoje potrzeby ... pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 17.09.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 jest tu wątek o PC, moce średnie jakie tam ludziska mają to 6-9KW i żyją i nie narzekają, i twierdzą ze CWU mają pod dostatkiem W pompie ciepla wymiennik w zasobniku ma srednio 3 razy wieksza powierzchnie wymiany ciepla (3-4m2) niz w zwyklym zasobniku do wspolpracy z kotlami (1,5m2). Poza tym najmniejsze zasobniki do pomp maja 200 litrow pojemnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 17.09.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Po zakupie sami docieplaliśmy dom 10 cm steropianem. W moim starym domu jeszcze nie paliłam do wczoraj i mam 22 st a pracownik ma nowy dom docieplony i ma 18 st wiec u mnie nie jest tak zle.Jeśli chodzi o fachowych doradców sprzedających piece to właśnie wciśnięto mi kilka lat temu ogromne przewymiarowane pudło na dodatek trudno jest mi w nim palić.Na moim terenie monterzy polecają piece FEX a własnie tu czytałam ze utrudniony jest ostatnio kontakt zproducentem.Mam wrażenie ze każdy wciska taki z którego ma największą prowizję.Boję się kolejnej, kosztownej wpadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 17.09.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jaka jest roznica w cenie pomiedzy 50kW a 75kW ktore Ci proponuja? Dlaczego nie chcesz zrobic projektu/audytu energetycznego budynku? Koszt to pare stow (max 1000zl) a przynajmniej bedziesz wiedziec na czym stoisz. 500m2 to nie w kij dmuchal, biorac i liczac ze wskaznikow na m2 lub m3 mozna sie sporo pomylic. Tylko nie idz z tym do sprzedawcy piecow tylko do biura projektowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 18.09.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Napisz jaki dom ma kształt (np. klocek 4 kondygnacje piwnica parter piętro i poddasze po 120 m czy budynek bardziej rozłożysty) ocieplone ściany 10 cm - a strop, piwnica? jakie okna? jaka instalacja grzewcza (kaloryfery) no i sprawa być może decydująca: budynek mieszkalno usługowy - jakiego rodzaju to usługi? biuro, warsztat, magazyn - ile ma część usługowa z tych 500 m. Ogrzewana do temp pokojowej? Jeżeli to warsztat/magazyn to trzeba uwzględnić częste i być może na długie okresy otwieranie bram, jeżeli sklep/biuro/gabinet - na pewno trzeba to policzyć inaczej niż magazyn Przy takiej powierzchni i tylu czynnikach można się naprawdę pomylić. Ile ma teraz piec który posiadasz (ten przewymiarowany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 18.09.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Budynek rozłożysty o nierównych kształtach ,2 piętrowy,ogrzewanie starego tupu .Okna i drzwi nowe.Stropy docieplone.220 m kw mieszkalnego a reszta to sklep,zaplecze i 1 stanowisko warsztatowe ale tam stoi rama więc nie są często otwierane.Jest tam mniej grzejników.Noszę się z zamiarem wymiany ich w tej części gospodarczej bo to są starego typu takie grube rury ożebrowane/mozna łączyć nowe aluminiowe grzejniki z instalacją starego typu?Steropian 10 cm -grubszego mi wówczas nie zalecano twierdząc ze to i tak nic nie da.Wody w instalacji masa bo ogrzanie jej przy dzisiejszej pogodzie trwa ze 40 min. Nawet nie wiecie Panowie/jeżeli Panie tu doradzają to pokłony/ jak trudno jest kobiecie zajmować się tym wszystkim.Dziękuję Wam za zainteresowanie moim problemem i o wyrozumiałość proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 18.09.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 No i jeszcze zależy od strategii grzania. Jak wychodząc z domu obniżasz temp. i przychodząc chcesz ją szybko podnieść a do tego się wykąpać to nadmiar mocy wskazany. Wprawdzie mam piec na opał stały - przewymiarowany ale po pierwszych próbach palenia widzę że to zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 18.09.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Mieszkam i pracuję w jednym budynku więc chcę mieć temp.cały czas podobną.Z ciepłej wody nie będę korzystała.Mój pierwszy piec w tym domu spalał tonę węgla na tydzień.A koszmarnego grudnia nie zapomnę nigdy-6 ton węgla w miesiąc i 15-17 st a na dworze -25 st.Potem kupiliśmy zrobiony przez lokalnego magika od pieców na opadł z odpadów z pobliskiej fabryki mebli.Jednak jego żywotność dobiegła końca.Był reanimowany 2 razy i teraz znowu przecieka.Myślę,ze przeżyjemy tę zimę ale zmuszona jestem do zmiany zarówno pieca jak i paliwa-tu myślę o miale.Pierwszy piec miał 45kw a obecny trudno powiedzieć.Pozostaje jeszcze problem wyboru producenta co również jest trudna decyzją zważywszy pierwszy fatalny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.09.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Mój pierwszy piec w tym domu spalał tonę węgla na tydzień.A koszmarnego grudnia nie zapomnę nigdy-6 ton węgla w miesiąc i 15-17 st a na dworze -25 st. i z tego ewidentnie wynika że masz koszmarnie niedocieplony dom, zanim zaczniesz zmieniać wszędzie kaloryfery i wstawiać ciągle nowe piece zastanów się czy nie jest już czas na przyklejenie styropianu, ściągnij na swoją budowę jakiegoś fachowca który kojarzy eliminacje mostków termicznych i możesz być pewna że po jego wizycie zaczniesz spalać 6ton węgla na całą zimę ocieplanie zacznij od dachu, w latach 1980, nie robiono tego w ogóle bo nie było czym, a teraz do wyboru do koloru, ekofiber, wełna, styropian, pianka poliuretanowa, hydrożel Jest jeszcze 2 mozliwosc ... problemy nie tyle ze źródłem, tylko z instalacja - ile by ton wegla nie spalac, jak odbiorniki nie osiągają swojej wydajności, nic ine da ... Dodatkowo wskazywac to moze krótka żywotnosc kociołków ... wydaje mi sie ze zywotnosc kociołków nieco niska + jakies akcje spawania kotła etc ... Nie to zeby siać panikie, ale na mój gust kociołek był regularnie przegrzewany + np. za duze schłodzenie na powrocie z powodu złej regulacji instalacji lub innych problemów z grzejnikami, tego typu rzeczy wpływają na żywotnosć kotla ... Jeszcze raz powtórze, proponuje poszukac jakiegos projektante (z głową), ktory zinwentaryzuje, przeliczy i zaproponuje jakies rozwiązanie. Pamiętajmy, ze instalacja CO jest jednym urządzeniem odbiorniki i źródło. pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka19640904 20.09.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Dziękuję za rady.Faktycznie muszę poszukać rozsądnego doradcy,który na miejscu zweryfikuje błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 jest jeszcze 3 mozliwosc ... owego koszmarnego grudnia mogłaś kupic mokry i mało kaloryczny węgiel /a sa szpece którzy celowo polewaja opał woda przed wrzuceniem go do kotła .../ i 4 - komin /do takiego duzego kotła powinien byc odpowiednio przygotowany komin/ jesli z komina walą kłęby czarnego smierdzącego smogu - komin powoduje straty i zatruwasz srodowisko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 to jest mniej więcej podstawa. najlepiej wykonać obliczenia strat ciepła, dobrac i zdecydowac siena sposób przygotowania CW i nie tryeba potem strzelac ... do wykonawcy oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 jest tu wątek o PC, moce średnie jakie tam ludziska mają to 6-9KW i żyją i nie narzekają, i twierdzą ze CWU mają pod dostatkiem http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186.htm?highlight=pompa Przy pompie ciepła zależność pomiędzy urządzeniem o dwukrotnie większej mocy jest inny niż przy innych instalacjach, np. kotle gazowym (decyduje o tym głównie koszt dolnego źródła pompy ciepła). Stąd głównie wynika dopasowanie mocy urządzenia grzewczego "na styk" do zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania. Oczywiście w takim przypadku inaczej musi być rozwiązany problem podgrzewania ciepłej wody, np. odpowiednio duży zasobnik ciepłej wody, podgrzewacz "z mamką" lub podgrzewanie przepływowe z bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinghah 22.09.2008 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 ok, ale rady dot. zakupu słabszych pieców pojawiaja sie glownie przy zwyklych piecach gazowych kondensacyjnych, a nie pompach ciepla. badzmy szczerzy - ile osob stac na PC? a kondensat to juz powoli standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts