Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi łamane

Gość Henku_wawa

Recommended Posts

Gość Henku_wawa

Do pokoiku dziecięcego chciałbym zamontować drzwi łamane lub raczej przesuwno-łamane, coś jak te poniżej. Zastanawiam się jak się sprawują w używaniu i na co zwrócić uwagę. Znalazłem chyba porządne zagraniczne (Barausse albo Ferrero Legno) ale kosztują powyżej 3 tys. netto, za dużo jak do pokoju 6-latka (zakładam, że wkrótce na drzwiach wylądują naklejki spidermanów itp. więc trochę szkoda aż tak przepłacać). Może ktoś używa nieco tańsze i poleci, chodzi mi m.in. o wytrzymałość zawiasów/prowadnic, żeby się nie zacinały, łatwo się zamykały, itp.

http://images36.fotosik.pl/11/c0d3179ca8d8f4ecm.jpghttp://images25.fotosik.pl/275/c28a885da8085186m.jpghttp://images36.fotosik.pl/11/dac90b8a9010c7a7m.jpg

Ja miałam takie drzwi, w swoim pokoju w domu rodziców. Wstawili je jakieś 8-9 lat temu i do tej pory dobrze działają (tak samo jak na początku - choć określenie "dobrze" jest raczej na wyrost bo od początku chodziły dziwnie - jak zamykając domkniesz je tak na 3/4 to z hukiem domykają się same - nie wiem czy to norma), a przypuszczam, że rodzice kupili polskie najtańsze z jakiegoś marketu budowlanego.

Z tymi wszędobylskimi paluszkami dziecka to jest trochę racji - trzeba uważać, dzieciaki siostry już kilkakrotnie przycięły tam paluszki niestety.

No i jeszcze kwestia estetyczna - mnie się te drzwi bardzo nie podobały i do tej pory nic w tej kwestii się nie zmieniło (może dlatego, że rodzice powiększając łazienkę zamurowali mi pół wejścia do pokoju :-D, a może dlatego, że są po prostu nieładne ;-) ). Nie dają też takiego poczucia "prywatności" jak normalne drzwi - ale piszesz o małym dziecku więc jemu to na razie tak bardzo nie potrzebne, z czasem jednak pewnie się zmieni ;-).

Gość Henku_wawa
Ja mam drzwi przesuwne i łamane z firmy Ronkowski /Kościerzyna/.

na ich www nie mogę znaleźć przesuwnych, może zmienili ofertę. powiedz koniecznie jak się spisują - czy się nie zacinają i luźno się zamykają?

Ja mam drzwi przesuwne i łamane z firmy Ronkowski /Kościerzyna/.

na ich www nie mogę znaleźć przesuwnych, może zmienili ofertę. powiedz koniecznie jak się spisują - czy się nie zacinają i luźno się zamykają?

Wszystko jest z nimi o.k. Robione były na zamówienie. W łamanych musieli jedynie po pewnym czasie zabrać do fabryki bo chodziły "za ciasno". Co do przesuwnych do Ronkowski robił samo skrzydło i osłonę prowadnic, prowadnicę zamawiała firma która montowała mi drzwi.

Mam białe łamane Pol-Skone (wzór bodajże Classic) - jedne chyba z 10 lat, drugie takie same z 5 lat (do łazienki). Jak wyglądają - każdy widzi jeszcze w sklepie :-). Jak się sprawują - bez problemów. Mechanizm OK, te starsze mi pies zniszczył pazurami (ale na to to chyba nie ma mocnych, drewniany parapet tez zniszczył).