Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Coś mi zżera dom...

Janusz Mielcarek

Recommended Posts

Teraz juz na serio, u nas w domu jest spor belek drewnianych i identyczne kupki pylu, tyle ze drewnianego, zastajemy pod belkami.

Winowajca sa spuszczele, ktorych wstretne rozowe larwy zzeraja systematycznie drewno. Nie mam pojecia jaki jest ich stosunek to kartongipsu, ale moze pogooglaj w tym kierunku. U nas slad po nich to w belkach to spore korytarze. Niestety jak sie uporasz z jednym fragmentem to pojawiaja sie w innym pomieszczeniu.

Witajcie! Ja mam chyba taki sam problem, jak Ty Dorka. Powiedz mi proszę, czy da się te szkodniki w drewnianych belkach jakoś skutecznie unieszkodliwić, bo z tego co piszesz, to raczej nie. A jakich metod próbowałaś?

U mnie też wióry z drewna lecą....

pozdrawiam wszystkich walczących z nieproszonymi gośćmi

Invincible

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz juz na serio, u nas w domu jest spor belek drewnianych i identyczne kupki pylu, tyle ze drewnianego, zastajemy pod belkami.

Winowajca sa spuszczele, ktorych wstretne rozowe larwy zzeraja systematycznie drewno. Nie mam pojecia jaki jest ich stosunek to kartongipsu, ale moze pogooglaj w tym kierunku. U nas slad po nich to w belkach to spore korytarze. Niestety jak sie uporasz z jednym fragmentem to pojawiaja sie w innym pomieszczeniu.

Witajcie! Ja mam chyba taki sam problem, jak Ty Dorka. Powiedz mi proszę, czy da się te szkodniki w drewnianych belkach jakoś skutecznie unieszkodliwić, bo z tego co piszesz, to raczej nie. A jakich metod próbowałaś?

U mnie też wióry z drewna lecą....

pozdrawiam wszystkich walczących z nieproszonymi gośćmi

Invincible

Spędziłam kiedyś całe lato goniąc ze strzykawką w oparach impregnatu (niestety nazwy już nie pamiętam). Wszystko( albo mi się tak wydawało) zostało unieszkodliwione. Jakiś czas pózniej znowu pojawiły się otwory i mączka z drewna. Poddaliśmy się w końcu. Nim cała więźba się złoży, dom prawdopodobnie przestanie istnieć (duże skrzyzowanie, duze plany rozbudowy węzła komunikacyjnego) więc odpuściliśmy. Od czasu do czasu odkurzacz i tyle. Problem jest widoczny, bo jest to poddasze z gołymi belkami. Nasze spuszczele są kulturalne i dziury robią tu i tam. Nigdy zbyt dużo otworów w jednym miejscu więc bardzo nie razi niezorientowanych. Słychać łobuzy w nocy jak żerują.

Podobno można je skutecznie wykończyć wysoką temperaturą. U nas było to niewykonalne. Więźba solidna, artysta przed wojną sporo się napracował. Prawdopodobnie bardziej by się opłacało usunąc stare belki i dać nowe.

Upewnij się, że robaczek u Ciebie to nie np. kołatek. On zostawia otwory o średnicy ca. milimetra, owalne lub okrągłe. Spuszczel pozostawia duze (można mierzyc w cm) nieregularne otwory. Spojrzyj na fotkę nr. 4 tutaj

http://tinylink.pl/spuszczel

Dziękuję Ci za pomoc!

Teraz próbujemy z tym opryskiwaniem.

Spróbuję to jakoś zidentyfikować.

U nas też belki są odsłonięte - dopiero na nich leżą sufity.

Uznaliśmy, że tak będzie ładniej...

Tymczasem korytarze widać gołym okiem,

a część belek trzeba było wymienić na nowe.

Kwestie estetyczne są dla mnie w tym przypadku drugorzędne,

bo rzeczywiście nikt nie zwraca na to uwagi,

bardziej martwię się o wytrzymałość konstrukcji domu. :(

Pozdrawiam

Invincible

Kupiliśmy stary dom.

Najpierw wymienialiśmy część starych belek.

Tylko te, które były całkiem zniszczone zastąpiliśmy nowymi.

Potem, przed położeniem nowych sufitów i podłóg,

były malowane impregnatem wszystkie belki - i te stare i te nowe.

W tych starych niestety musiało już coś siedzieć w środku i teraz

wznowiło swoją aktywność. Na nowych belkach nie ma żadnych śladów,

więc mam nadzieję, że przez impregnat już się to coś tam nie dostanie.