Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do zbieraj?cych deszczówk? do podlewania ogrodu

rafałek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz, informacje - więcej niż potrzebuję nic mi nie mówi - liczę na coś w stylu: Wielkopolska - dach 200m2 zbieram zbiornik 3m3 w ciągu roku. Wiem, że wodę się wybiera wraz z potrzebami, ale może ktoś sprawdza po deszczu ile doleciało i może orientacyjnie powiedzieć ile wyszło mu sumarycznie w ciągu roku. Ja mieszkam w odległości około 10 km od 2 stacji meteo. Każda z nich ma jednak odmienne wskazania co do ilości opadów. Często jest tak, że w obu pada a u mnie nie. To jest powód dla którego ten sposób chcę wziąść jako ostateczność. Przy małych opadach częśto bywa tak, że dach jest mokry, a z rynny spłynie kilka kropli. Stacja meteo podaje 1-2 mm. Dach obsycha a wody brak. W takim przypadku sumaryczna ilość opadów nic nie daje.

Przeciez jednorazowe opady sa bez znaczenia, licza sie opady w skali roku. Dlatego potrzebny Ci zbirnik wiekszy niz 1 mł.

I nadal uwazam, ze zbierzesz wiecej wody niz uda Ci sie zuzyc. Na poparcie tej tezy mam, ze moj zbiornik jest caly czas pelny.

Proste wyliczenie na Felka oko:

Dach 200 m2, jezeli będzie się zbierać z połowy to jest ok. 100 m2, jednak w rzucie pionowym niech to będzie ok. 90 m 2. Średnia opadów rocznie ca. 600 mm, no ale zbiera się powiedzmy od kwietnia do października (listopad - marzec zakładamy mróz i śnieg).

90m2x0,3m= 27m3.

Uwzględniając straty (np. odparowanie wody z gorącej połaci) lekko licząc >25 m3 do zagospodarowania.

Można obliczyć dokładnie? Pewnie można. Tylko po co.

Myśle, że magazyn 3-6 m3 w zupełności wystarczy. Ja mam na razie trzy.

Ryś

Wiesz, informacje - więcej niż potrzebuję nic mi nie mówi - liczę na coś w stylu: Wielkopolska - dach 200m2 zbieram zbiornik 3m3 w ciągu roku. Wiem, że wodę się wybiera wraz z potrzebami, ale może ktoś sprawdza po deszczu ile doleciało i może orientacyjnie powiedzieć ile wyszło mu sumarycznie w ciągu roku. Ja mieszkam w odległości około 10 km od 2 stacji meteo. Każda z nich ma jednak odmienne wskazania co do ilości opadów. Często jest tak, że w obu pada a u mnie nie. To jest powód dla którego ten sposób chcę wziąść jako ostateczność. Przy małych opadach częśto bywa tak, że dach jest mokry, a z rynny spłynie kilka kropli. Stacja meteo podaje 1-2 mm. Dach obsycha a wody brak. W takim przypadku sumaryczna ilość opadów nic nie daje.

Hmmm.... jeśli wyliczenia "zawodowców" ze stacji meteorologicznych oddalonych o 10 km nie są dla Ciebie miarodajne to jaka jest reprezentatywność danych np. z Mosiny, Puszczykowa czy też Czerniejewa? :o

Wowka - nie chodzi mi o wyliczenia - jedna stacja lest ludzka i należy do AR a druga mojej firmy i jest w pełni automatyczna - sam jeżdzę z laptopem co jakiś i zczytuję po kabelku dane. Z tej mam wszelkiej kombinacji wyniki. Chodzi mi o to, że mm opadów nie zawsze przeliczane są na m3 w zbiorniku - małę sumy nie zawsze dadzą lepszy wynik niż 2 duże opady. Chodzi mi o orientacyjne ilości - ile w jakim rejonie kraju można zebrać wody z m2 dachu.

Jak Cię to zadowoli to posłuchaj:

Z połowy mojego dachu odprowadzam dwoma rynnami wodę do beczek (tymczasowo, bo nie mam jeszcze zbiornika). Jak dobrze leje to obie zapełniają się w ok. 15-20min- razem 500 litrów. Rynny te zbierają wode z ok. 120 m2 połaci. Łatwo policzyć ile wody można zgromadzić jak będzie lało np. 3 godziny - około 5 m sześc.

Dane z okolic Płocka. Niestety obserwacja z ubiegłego roku, bo tego lata padało tylko parę dni, i to nie za mocno.

Dziękuję Gościu. O takie informacje mi chodziło. Czy możesz powiedzieć czy w tym roku udało ci się napełnić beczki?

No, nie bardzo. W okolicach Płocka praktycznie nie padało od czerwca do końca września. Beczki napełniły się ze trzy czy cztery razy, z tym, że raczej "dopełniły się". Jak więć widać "zbioru" deszczówki w tym roku nie było, ale to wyjątkowo suchy rok.

Rafałek - zakopałem zbiornik 4 m3 , i sprowadzam do niego wodę z ok 60% powierzchni dachu - w rzucie poziomym z ok. 90 m2 (dach ma nachylenie 38 st.

w najgorętszych dniach nie udało mi się zejść poniżej 1,5 - 2 m3. Na pewno można go było intensywniej użytkować, podlewałem kwiaty i trawniki wokół domu - jednak nie szczędząc.

Deszcze go dopełniały, a nawet na pewno przelewały - mam zrobiony przelew na działkę, więc efektów przelania przy zbiorniku nie mogłem stwierdzić.

Rejon - małopolska zachodnia, okolice Oświęcimia

Wodę z drenażu można odprowadzić do zbiornika, ale tylko teoretycznie. Jak masz drenaż do znaczy jest wysoki poziom wód gruntowych. Zbiornik trezba wykonać na takiej głebokości, żeby woda spływała do niego grawitacyjnie. I tu może być problem.

W szacowaniu ilości wód opadowych odpływających z terenów utwardzonych można z grubsza przyjąć iż jest to 124 l/sek/1ha powierzchni. Do tego dochodzi tzw. współczynnik spływu, który jest innych dla powierzchin betonowych, a inny np dla płyt ażurowych. Dla dachów można przyjąć 1 (czyli 100% spływ).

Mam działkę ze spadkiem (3,5 metra różnicy wysokości), więc chciałem dom postawić na górce, a zbiornik na dole i odprowadzać do niego i deszczówkę i wodę z drenażu (a drenaż potrzebuję, bo dom na skarpie).

Czy to ma sens? Czy ta woda z dreanażu jest w miarę czysta, czy po kilku latach będę miał zbiornik całkiem zamulony?