Feft 09.10.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Do Krzyśka:oczywiście tak, ale jak ktoś zbiera wodę z drenażu, to przewiduje też głębokość posadowienia zbiornika, inaczej woda z drenażu w ogóle nie popłynie do zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Szarus. Ja bym tak zrobił. Woda z drenażu jest na pewno czyściejsza niż deszczówka, bo to są wody opadowe przefiltrowane przez grunt. Ze zbiornika proponuję zrobić przelew, bo co będzie jak się zbiornik wypełni, a wody nie wypompujesz (np w zimie). Nadmiar zbędnej wody musi mieć odpływ np. do rowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Szarus. Ja bym tak zrobił. Woda z drenażu jest na pewno czyściejsza niż deszczówka, bo to są wody opadowe przefiltrowane przez grunt. Ze zbiornika proponuję zrobić przelew, bo co będzie jak się zbiornik wypełni, a wody nie wypompujesz (np w zimie). Nadmiar zbędnej wody musi mieć odpływ np. do rowu. Tak. Zgadza się - super rozwiązanie. Tylko, że Szaruś u siebie na działce takowego rowu pewnie nie posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 09.10.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 No właśnie, rowu nie mam. To może zrobić większy zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 No właśnie, rowu nie mam. To może zrobić większy zbiornik? Każdy przypadek jest indywidualny, i aby odpowiedzieć szczegółowo na pytania trzeba znać wiele szczegółów o terenie : spadki terenu, rodzaj grunty, przepuszczalność, wysokość wód gruntowych itp. Najbezpieczniej jest odprowadzać zawsze do do jakiegoś cieku, zbiornika lub instalacji zbiorczej (truizm). Oczywiście można stosować odprowadzanie wody pionowe poprzez warstwy przepuszczalne, ale trzeba wiedzieć że takowe są - np. odwiert. Większy zbiornik owszem - tylko jak duży? Tu też musisz wiedzieć ile wody napłynie Ci z drenażu. Woda gruntowa jest wysoko to każdy zbiornik napełnisz b. szybko samą wodą z drenażu. W takim razie co z deszczóką - w końcu to zbiornik na nią. ...Sytuacja patowa. SPRAWDŹ CZY MUSISZ WOGÓLE MIEĆ TĘ OPASKĘ WOKÓŁ FUNDAMENTÓW, bo jak nie będziesz miał gdzie odprowadzić wody to po co Ci opaska. Chyba, że będziesz zamawiał szambiarkę do wywozu wody (a to już farsa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 09.10.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 ZAciekawił mnie ten wątek, więc mam pytanie bardziej podstawowe. Gdzie umieszczacie zbiornik?Czy nie szpeci budynku i ogólnie otoczenia? jeśli go wkopujecie, jak organizujecie podlewanie, pompą elektryczną lub spalinową? jak pompą, macie ją zainstalowaną na stałe, czy przynosicie, rura do zbiornika i podlewacie (zakładam dowolność czy ręczne ze szlaufa czy przez instalacje) Ile kosztują takie pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 09.10.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Bard13, Na sporo z tych pytan sa odpowiedzi w tym watku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 09.10.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Bard13, Na sporo z tych pytan sa odpowiedzi w tym watku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16269 Dzięki, właśnie się wczytuję Szkoda, że dla takich świeżych jak ja, rzadko ktoś tak jak ty poda gdzie szukać. Częściej opiprzy że już było. Ja często szperam w archiwum, ale nie zawsze trafię. Tak więc, jeszcze raz duże dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Większy zbiornik to żadne rozwiązanie. Musi być awaryjne odprowadzenie. Tak jak ktoś podpowiadał, jak nie ma rowu do studni chłonnej, drenażu itp. Gdzie trzeba nadmiar odprowadzić. Po przepełnieniu zbiornika (nastąpi to kiedyś na pewno) nastąpi podtopienie drenażu i kanalizacji, co będzie skutkowało okresowym zawilgoceniem murów. Moze być kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.10.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Pewnym rozwiązaniem ratunkowym może być zakup taniutkiej pompy i wyprowadzenie z jej pomoca wody ze zbiornika do gruntu poza pole zbiorcze drenażu. Korzystne w tym wypadku byłoby występowanie naturalnego pochylenia terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Pewnym rozwiązaniem ratunkowym może być zakup taniutkiej pompy i wyprowadzenie z jej pomoca wody ze zbiornika do gruntu poza pole zbiorcze drenażu. Korzystne w tym wypadku byłoby występowanie naturalnego pochylenia terenu. To musi być duża działka ! Na małej nie znajdziesz takiego "poza pola". Szaruś dużą masz działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.10.2003 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Przypuszczam, że różnica poziomów 3,5 metra o której pisze Szaruś i o tym, że dom jest na skarpie mówi wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 09.10.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Działka mniej wiecej 25x48 metrów. 25 to od ulicy, która jest na dole, a 3,5 metra różnicy wysokości osiągam gdzieś około 15-20 metrów od ulicy, i właśnie tam chcę mieć środek domu. Czyli mam mniej więcej pół działki płaskiej wyniesionej 3,5 m nad poziom ulicy, i od połowy schodzi w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Pomysł z pompką wydaje mi się zły. To tak jakbym włożył lejek do wanny, w lejek pompę i zaczął pompować odprowadzając wodę do wanny. Obieg zamknięty. Do tego koszty eksploatacyjne !!!!!! Generalnie problem polega na tym gdzie mają być odprowadzane wody drenażowe i opadowe. Jeżeli ma to mieć sens to musi być miejsce niżej położone, do którego jest możliwe grawitacyjne odprowadzenie wody. Bez takiej możliwości żaden drenaż nie powinien być zakładany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Żadna melioracja nie będzie spełniała swojego zadania, kiedy nie będzie możliwości odprowdzenia wody poza teren, z którego ma być zbierana. I nieważne jest to co ona odwadnia (jeżeli ma być odwadnianie, bo melioracja to także nawadnianie np. deszczownie itp), pole uprawne czy teren wokół budynków (fundamentów). Jeżeli nie będzie będzie tej możliwości to wykonywanie opaski wokół budnku jest bezcelowe. gość - meliorant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 10.10.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 A o jakiej ilości wody my tu mówimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.10.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 PS: ja zbieram wiecej niz moge wykorzystac (uzywam do spluczek i do prania), a zbieram tylko z tylnej polaci dachu i plaskiego z tylu budynku, pow. ok 60 m˛. Mam kilka pytań: w jaki sposób korzystasz z wody deszczowej z dachu, gdzie ją gromadzisz i jak transportujesz do pralki lub spłuczki? Czy ta woda je jest zanieczyszczona kurzem z dachu w przypadku używania jej do prania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 10.10.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 PS: ja zbieram wiecej niz moge wykorzystac (uzywam do spluczek i do prania), a zbieram tylko z tylnej polaci dachu i plaskiego z tylu budynku, pow. ok 60 m˛. Mam kilka pytań: w jaki sposób korzystasz z wody deszczowej z dachu, gdzie ją gromadzisz i jak transportujesz do pralki lub spłuczki? Uzywam jej do prania i do spluczek wlasnie, no i mam kran na zewnatrz od strony ogrodu- do podlewania, ewentualnie mycia auta itp. Gromadze ja w podziemnym betonowym zbiorniku. Stamtad zasysa ja hydrofor i rozprowadza rurkami do miejsc uzytkowania. Czy ta woda je jest zanieczyszczona kurzem z dachu w przypadku używania jej do prania? Moze i jest, ale zbiornik pelni role osadnika. Smok pompy jest jakies 20 cm ponad dnem zbiornika i ma zgrubny filtr. Oprocz tego szlam gromadzi sie w studzience rewizyjnej przed zbiornikiem, na razie usunalem go tylko raz. Pamietajmy przy tym, ze woda do prania nie musi byc wcale czysta. Od tego, by pranie bylo czyste mimo malo idealnej wody, jest detergent. A ekipa malarzy nie zorientowala sie, ze biora sobie na herbate deszczowke i przezyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 11.10.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Doki-gdzie masz umieszczony ten zbiornik betonowy i jak głęboko pod pow.ziemi? Czy możesz bardziej szczegółowo opisać tą instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 11.10.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 woda do prania nie musi byc wcale czysta. Od tego, by pranie bylo czyste mimo malo idealnej wody, jest detergent Spróbuj wyprać białe rzeczy w zażelazionej wodzie, to od razu zmienisz zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts