Stokrotka 17.09.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Kochani, mój fikus beniaminek potrzebuje pomocy, co coś się go czepiło - właściwie to nie jego personalnie, tylko ziemi i doniczki. Na ziemi pojawił się na początku żółtobiały nalot, z którego powstał bąbel - ewidentnie jakiś grzyb. Wyciągnęłam kwiatka z doniczki, wymieniłam całą ziemię, wyparzyłam doniczkę, umyłam korzenie, i co... ...i wczoraj patrzę - apiać to samo. Jak mogę mu pomóc? Co najśmieszniejsze, kwiatkowi taki sublokator zdaje się nie przeszkadzać. Może ktoś miał z takim czymś do czynienia, podejrzewam, że trzebaby go chemią, ale jaką - w ogrodniczym pokazują mi Kaptan, Miedzian i inne takie, ale jakoś tak bez przekonania, nie chcę działać w ciemno. Beniaminka hoduję od zaszczepki już piąty rok, przycinam, ładne z niego drzewko i myśl o rozstaniu nie napawa mnie radością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.09.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 - w ocet- z jajeczkiem i cebulką- ususzyć- zasolić- przetestować na teściowejA poważnie- może mniej podlewać. Choć u mnie w kolekcji kaktusów od wielu lat rośnie jakowaś żółta jak cytrynka betka, osobliwie w astrophytach, mimo raczej oszczędnego podlewania. Jak nieszkodliwe, a zapewne tak, to zebrać to z wierzchu i tyle. Warto truć, jak nie wiadomo co? Na kapeluszowe działa Amistar, ale nie kupisz małego opakowania, a za litr to by było sporo fikusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 18.09.2008 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 - , a za litr to by było sporo fikusów. Ale nie takich jak mój pieszczoch No nic, rzeczywiście toto nieszkodliwe najwyraźniej (może nawet jakiś symbiont - nie podlewam go od tygodnia w ogóle... Spróbuję jeszcze bardziej do światła przysunąć, może to coś da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts