Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Fraszków :) "Figa" [2008-20XX]

Recommended Posts

Może to już ten czas kiedy warto rozpocząć pisanie własnego dziennika? ;) Co prawda pomysł budowania własnego domu narodził się u Nas już na przełomie 2005/2006 to jednak dopiero teraz zaczną się jakieś widoczne zmiany i podejmowanie konkretnych decyzji. Aktualnie stoimy praktycznie na samym początku, czyli przed wyborem naszego kawałka ziemi na tym świecie :) W przyszłą sobotę [tj. 17.09.08] jedziemy na wstępne oględziny, więc trzymajcie za nas kciuki a przede wszystkim za działkę która ma nam się spodobać ;D Co do decyzji budowania domu to skłonił nas urok mieszkania czyli: hałas w bloku, zależność od reszty, widok słodkich piesków załatwiających swoją potrzebę pod twoim oknem gdy ty jesz sobie śniadanie, po otwarciu okna słychać nieustające ploteczki rodem jak z polskich seriali i wiele innych większych lub mniejszych...

A ostatnio patrząc z okna mam takie oto piękne widoki:

http://www.fracha.pl/dom/widoczek.jpg

Prawda że urocze? ;)

Link do komentarzy: KLIK

Wypadało by jeszcze wspomnieć jak domek będzie wyglądał bo oczywiście projekt już wybrany (nawet dość dawno :))

Ogólny widok:

http://www.fracha.pl/dom/dom.jpg

http://www.fracha.pl/dom/parter.jpg

http://www.fracha.pl/dom/poddasze.jpg

Ogólnie będzie trochę zmian w projekcie i pewnie jeszcze kilka wyjdzie w budowaniu, ale pierwsza i taka znacząca to zrezygnowanie ze ściany działowej między salonem a gabinetem. Dzięki temu wydłuży to salon i całość będzie miała około 40m2. Reszta zmian to takie bardziej kosmetyczne ale o tych napiszę później :)

Dziś zrobiłem taką bardzo wstępną wizualizację na działce którą mamy zobaczyć w sobotę. Jak widać jest ona dość "nietypowa" ale to nie znaczy że nie da się wybudować domu ;) Czasem niestandardowe działki można bardzo ładnie zagospodarować.

Projekt:

http://www.fracha.pl/dom/ogrod.jpg

Jakieś sugestie? :)

Uff, wróciliśmy z długiej wyprawy. Ale tak to jest jak się chce budować ponad 130km od obecnego miejsca zamieszkania ;) Pogody postaram się nie komentować bo była jak by to ująć !@#$% Ale za to bardzo nam przypadła do gustu (nie pogoda) i spełniła nasze oczekiwania czyli: duża, widok na góry (nawet z 3 stron), okolica nowych domków jednorodzinnych, spokój. Teraz zacznie się ukochana papierkologia i załatwianie spraw z tym związanych. Nie wrzucę niestety dużo zdjęć gdyż pogoda o której miałem nie wspominać była !@#$%. Pisałem już o tym? No ok jeszcze tylko raz - więc pogoda była kiepska :D Jedno zdjęcie jak na razie mogę pokazać, resztę zrobię gdy będzie ładna pogoda i ukarzą się piękne widoki o których tak marzę :)

http://www.fracha.pl/dom/dzialka.jpg

Niech ktoś mi napisze jakiś komentarz żeby mi się miło zrobiło bo na razie moja "komentownia" uśmiecha się do mnie pustką ;)

Dziś geodeta wymierzył dokładnie wszystkie boki działeczki tak więc mogłem już zrobić lepszy "obraz" i stosunek domu do działki. Jak na razie nasuwa się na myśl tylko jedno zdanie: "Kto to będzie kosił??!!". Porównując do poprzedniego rysunku działki widać że jednak skos na wjazd będzie niepotrzebny. Okazało się że jest zrobiona normalna droga dojazdowa. W sensie normalna jak na razie mam na myśli wysypana kamieniami ;)

http://www.fracha.pl/dom/ogrod1.jpg

No tak oczywiście nigdy nie może być tak pięknie jak by się chciało ;) Dzisiaj okazało się że projekt który wybraliśmy jest przeznaczony do strefy wiatrowej I a miejsce w którym będziemy budować ma strefę wiatrową III. Szkoda że na stronie biura projektowego nie ma o tym żadnej wzmianki i trzeba o tym dowiadywać się samemu. Mamy więc 2 wyjścia: albo zmienić projekt na taki który jest projektowany dla naszej strefy albo kupić ten który wybraliśmy, i dać do adaptacji na tamtejsze warunki przy czym zapłacimy pewnie jak za kilka takich projektów... Wiedziałem że będą ogólnie problemy z budową i że życie będzie rzucać kłody pod nogi ale nie wiedziałem że już na tak wczesnym etapie :) Jutro będę miał jakieś dokładniejsze informacje na ten temat, i może z powodu dnia chłopaka wszystko będzie ok? :D Może być tak (nie pogniewam się):

a) Witam Panie Tomaszu, oczywiście projekt będzie wymagał adaptacji ale proszę się nie martwić, nasze biuro zrobi to dla Pana za darmo w ramach promocji i jeszcze przepraszając za zwłokę dorzucimy aranżację ogrodu za free! ;D

Ale jak na Polskie warunki przystało będzie pewnie tak:

b) Niestety, mam dla Pana złą informację. Projekt jest na tyle trudny iż nie będzie możliwe zaadaptowanie go we wskazanym terenie. No chyba że ma pan xxxxx $$ ;)

A jednak szczęście się dziś trochę do mnie uśmiechnęło ;) Co prawda nie dostanę projektu ogródka za free ale adaptacja tego projektu na III strefę wyniesie mnie trochę ponad 600zł więc nie jest tak źle jak myślałem. W sumie wyjdzie mnie to:

1800 zł projekt - 5% zniżki + 610 zł adaptacja = 2320zł

Nie jest źle ale mogło być lepiej ;) Tak więc projekt który sobie tak upatrzyliśmy i który pasuje moim zdaniem idealnie pozostaje nadal naszym projektem :) Teraz tylko czekać i czekać.

PS. Wie ktoś ile się czeka na adaptacje zakupionego projektu w tym samym biurze?

• 3 weeks później...

Kolejny krok do marzeń... Jak na razie wszystko obraca się wokół papierków i innych podobnych dokumentach :) Ale mogę powiedzieć że trochę już załatwiliśmy ;)

Lista rzeczy załatwionych:

[+] Wybór działki

[+] Sprawdzenie Księgi wieczystej

[+] Sprawdzenie rejestrów gruntów + mapa ewidencyjna

[+] Wypis i wyrys planu zagospodarowania

[+] Papiery do banku: Akt notarialny i inne potrzebne

[+] Wycena działki u rzeczoznawcy + dokumentacja [/b][/color]

Lista do zrobienia w najbliższym czasie:

[-] Wizyta w banku z zebranymi dokumentami

[-] Przyznanie kredytu (optymistą jestem nie ma co ;D)

[-] Notariusz i zmiana właściciela gruntu :)

Ogólnie nie jest źle, chociaż przeszkodą jest tu dość spory kawałek od obecnego miejsca zamieszkania i wiadomo że takie jeżdżenie to tylko "strata czasu". Ale chciało się to się ma ;) Jutro walka z bankiem i zobaczymy co z tego wyniknie bo właśnie przed chwilą dzwonił doradca finansowy że chce przełożyć jutrzejsze spotkanie ale nie ma tak łatwo ;) Nam też zależy na czasie.

A w między czasie im dłużej przyglądamy się wybranemu projektowi (jeszcze nie kupionemu) tym więcej znajdujemy rzeczy które można "poprawić" lub zmienić ;) Już były rozmowy na temat wydłużenia garażu, zrobienia tam kotłowni, przeniesienie komina do "nowej kotłowni" co powiększy łazienkę na dole i na górze. Resztę napisze jak już będzie tak daleko ;)

• 5 weeks później...

Jak widać dawno nic nie napisałem ale wszystko działo się wokół jednego elementu więc nie chciałem Was zanudzać ;) Od pierwszych oględzin działki do dnia wczorajszego minęło dokładnie 58 dni. Czemu o tym piszę? No więc chciałbym poinformować że wreszcie jesteśmy właścicielami działki która nam się tak spodobała :) Teraz podoba nam się jeszcze bardziej ;) Długo to trwało ale naprawdę było warto. Co do ciekawszych zdarzeń to wczoraj "zaskoczył" nas kurier który przyjechał z naszym projektem. I tak oto dostaliśmy ponad 3 kilogramową paczkę ze stertą papierów ;D Kolejny etap to zapewne oddanie projektu do adaptacji i wystąpienie o pozwolenie na budowę. Teraz może coś dla wzrokowców:

http://www.fracha.pl/dom/akt.jpg

Pozdrawiam serdecznie!

• 5 weeks później...

Ale ten czas szybko leci! Dopiero co pisałem o otrzymaniu aktu notarialnego a już minął miesiąc odkąd w dzienniku nic się nie działo :) No więc na działce jak nie trudno się domyśleć nic szczególnego się nie dzieję (no może poza rosnącą trawą). Teraz czekamy aż spadnie śnieg aby zobaczyć jak wygląda okolica pokryta białym puchem :) Co do spraw "budowlanych" to zaopatrzyliśmy się już w tablicę budowlaną ;)

Rzeczy do zrobienia w najbliższym czasie:

[+] Zakup siatki ogrodzeniowej + inne z tym związane rzeczy

[+] Jak nie trudno się domyśleć, zrobienie ogrodzenia ;) (na razie z 3 stron)

[+] Wstępne informacje z gazownią, energetyką i sprawami wodnymi

[+] Przewiezienie garażu z obecnego miejsca

Zapewne weźmiemy się za to dopiero w 2009 roku jak będzie trochę cieplej :)

Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów ;)

• 3 weeks później...

Dzisiejszy dzień można uznać za "papierkowy". Udaliśmy się dziś do Urzędu miasta (bardzo ładnego zresztą) i załatwiliśmy nawet trochę spraw. Dostaliśmy pismo wzywające do zapłaty podatku od działki ale dowiedzieliśmy się że jest to kwota poniżej 5zł i nie musimy placić :lol: Następnie załatwiliśmy sprawy z geodetą czyli wytyczanie działki i wszystkie inne sprawy. Kolejnym krokiem było zaniesienie naszego projektu do Pani architekt na pewne przeróbki :) Może wymienię teraz to co zostało zmienione:

- Usunięcie ścianki działowej łączącej salon z gabinetem

- Zamurowanie największej wnęki w salonie (zostanie tylko lewa i prawa)

- Wydłużenie i poszerzenie garażu

- Stworzenie dodatkowego pomieszczenia gospodarczego w końcu garażu

- Przeniesienie komina z łazienki do nowo powstałego pomieszczenia w garażu

- Zaprojektowanie zsypu :o z górnej łazienki do dolnej pralni dla leniuchów :lol:

To ogólnie tyle ale zmiany chyba wyjdą na plus ;)

Udało się jeszcze załatwić wstępne warunki z przyłączami do działki.

Jeśli wszystko pójdzie ok to POZWOLENIE NA BUDOWĘ odbieramy na przełomie marca/kwietnia a wtedy dopiero się zacznie 8)

• 4 weeks później...
Właśnie przed chwilą zadzwonił telefon z informacją że.. mamy już wydzieloną działkę przez geodetę i że mamy przyjechać tylko ustalić miejsce domu :o Niby nic dziwnego ale miało to nastąpić na przełomie marzec/kwiecień a mamy dopiero początek lutego :D Jesteśmy naprawdę mile zaskoczeni i nie pozostaje nam nic innego jak w piątek wybrać się i pokazać gdzie ma stać nasz dom :) Jeśli wszystko pójdzie tak sprawnie to ... nie chcę zapeszać ;)

• 1 month później...

Dzisiejsza najważniejsza informacja to:

Mamy Pozwolenie na Budowę - już uprawomocnione :)

A z takich "mniej" ważnych ale również cieszących:

[+] Mamy przerobiony i zatwierdzony projekt z naszymi zmianami

[+] Mamy wszystkie mapki i inne duperelki ;)

[+] Mamy projekty przyłączy i szamba (którego nie będziemy robić)

[+] Złożyliśmy wniosek o wodę i kanalizację

[+] Złożyliśmy wniosek w energetyce

Do gazowni na razie nie ma co jechać - na budowie ważne żeby był prąd i woda. Po świętach przewozimy garaż i zabieramy się ostro do roboty. Na pierwszy ogień idzie ogrodzenie i kibelek a potem pewnie poleci wszystko... łącznie z kasą :lol: Teraz i tak musimy czekać aż geodeta wyznaczy teren działki - okazało się że nie ma kamieni :/ Ponoć były w 98' ale "będzie jeszcze szukać" - oby się zguby znalazły ;)

Pozdrawiam Wszystkich i Wesołych Świąt dla forumowiczów! :)

Widzę że jednak ktoś czyta dziennik :) Dziś wybiło 1000+ odwiedzin za co wszystkim serdecznie dziękuję ;) Mam jednak nadzieję że będzie on ciekawszy jeśli zacznie się już coś konkretnego dziać na budowie a to dopiero za jakąś chwilę. Obecnie poszukujemy kierownika budowy i powoli rozglądamy się za firmą budowlaną. W przyszłym tygodniu przewozimy kilka rzeczy na działkę, w tym garaż - w końcu będzie można przechowywać tam co nie co :)

• 3 weeks później...

Na wczoraj (30.04) udało załatwić się transport garażu + kilku różnych jakże potrzebnych na budowie rzeczy. Załadunek trwał ... 4 godziny a na miejscu byliśmy dopiero około 13:30 więc ostateczne podpisanie umowy z energetyką i wodą było niemożliwe :( Trudno - załatwi się w najbliższym czasie. Ogólnie transport odbył się bez większych przeszkód, nawet kierowca nam pomagał więc ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Najśmieszniejszy widok był jednak po wyładowaniu samochodu - stoimy na środku pustego pola z rozwalonym garażem i łóżkiem na środku ;D Zresztą sami zobaczcie:

http://www.fracha.pl/dom/garaz.jpg

Trochę nam zeszło zanim poskładaliśmy wszystko w całość tym bardziej że garaż trzeba było dość mocno zabezpieczyć bo w górach przecież mocno wieje a lepiej zaoszczędzić wizyt kawałków blachy u sąsiadów ;) W pierwszy dzień praktycznie wszystko poskładaliśmy a w drugi tylko poprawki, wzmocnienia czyli kosmetyka ;D Tak oto mamy pierwszą "budowlę" na działeczce:

http://www.fracha.pl/dom/garaz1.jpg

Niestety nie mogliśmy nic zacząć z ogrodzeniem bo wciąż nie mamy wyznaczonej działki przez geodetę :( Podobno ma być na za tydzień... Zobaczymy ;)

Ale przed chwilką ktoś nam miłą niespodziankę zrobił :) Dzwonił geodeta że już mamy wytyczoną całą działkę i wystarczy już tylko przyjechać podpisać (kolejne) papierki. Tak więc w najbliższym czasie trzeba będzie wziąć się za ogrodzenie i w końcu zobaczymy jaka naprawdę jest nasza działka. Robiliśmy różne pomiary "na oko" i zawsze wychodziło jakoś inaczej :D Oby tylko szybko znaleźć jakiś wolny termin bo teraz to komunia, matury... Sami wiecie o co chodzi ;)

Papierkologii ciąg dalszy.... ile jeszcze tego??! :/ Przyjechaliśmy do gminy z warunkami do podłączenia wody aby podpisać umowę... No ale się okazało że jeszcze trzeba to zaprojektować (szkoda że nikt o tym nie wspomniał wcześniej). No ale ok znaleźliśmy namiary na panią projektant i już wszystko zostało dogadane. Pozostaje oczywiście czekać... Kolejna sprawa to prąd. Byliśmy w energetyce, podpisaliśmy umowę (aby to zrobić trzeba było po kolei latać po 5 pokojach rozmieszczonych na różnych piętrach - oni chyba z tego mają uciechę). Mamy 2 miesiące na wykonanie instalacji bo potem są kary - optymistyczny start nie ma co :roll: I na koniec musimy załatwić jakoś 8 metrowy słup na wykonanie tej instalacji (wciąż zastanawiamy się jak - w tartaku maja taki tylko że 4 metrowy). Z dobrych wiadomości to to że udało się podpisać umowę w sprawie kanalizacji. Wcześniej mówiono że to nie możliwe itd bo pusta działka. Teraz też praktycznie pusta ale powiedzieliśmy że już powoli będziemy zaczynać z fundamentami no i się zgodzono... Z papierków to tyle a z takich "okołobudowlanych spraw to kupiliśmy deski to zrobienia kibelka które przywieziono nam nowoczesnym traktorem z podnośnikiem :o Mamy namiary już na dobrego kierownika budowy - dziś się będziemy umawiać i zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Zakończyliśmy również sprawę z wytyczaniem działki i umówiliśmy się z geodetą na przyszłe wyznaczanie budynku. Wczoraj mieliśmy również okazję poznać sąsiadów - bardzo sympatyczni, pewnie będzie się miło mieszkać :) Jutro kolejny bój na działce - ciekawe tylko czy się coś zmieni. Co do zdjęć to nie ma sensu wrzucać bo wygląda tak samo jak 2 posty wyżej tylko proszę sobie jeszcze wyobrazić stos desek po lewej stronie garażu :lol: