Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połączenie ściany i podłogi w łazience

Recommended Posts

Czy są jakieś specjalne listwy przypodłogowe do łazienek, na połączenie ściany z kg i podłogi z terakoty? Pytałem w kilku sklepach, ale nic nie słyszeli, proponują listwy takie jakie się daje do paneli. Mi tam takie rozwiązanie nie przeszkadza, ale żonie nie pasuje i chce coś „niższego”. Dodam jeszcze, że pasek z glazury nie wchodzi w grę.

Poniżej zdjęcie łazienki (chodzi o białą ścianę po lewej stronie)

http://images42.fotosik.pl/11/feb39c58b917f39amed.jpg

A nie lepiej było dać na ścianie kolankowej płytkę (np.tę brązową w nawiązaniu do sąsiednich ścian ) i nie byłoby problemu - listwa musi być faktycznie na tyle wysoka aby zabezpieczyć ścianę przy sprzątaniu (mimo lateksowej farby). Miałem ten sam dylemat (łazienkę niemal identyczną ) i dałem płytki na wszystkich pionowych ścianach.

Pozdr

Są też listwy ozdobne wykonane ze styropianu. Stosuje się je na przykład aby zasłonić dylatację pomiędzy jednym a drugim budynkiem. Można je później pomalować na dowolny kolor. Ale to trochę newralgiczne miejsce styk podłoga ścian. Styropian łatwo uszkodzić. Na dodatek to łazienka i musi to być wodoszczelne. Ja bym jednak spróbował zastosować cokolik z terakoty.

A nie lepiej było dać na ścianie kolankowej płytkę (np.tę brązową w nawiązaniu do sąsiednich ścian ) i nie byłoby problemu
obawiam się, że nie bo krzywo podwiesili mi płyty i z drugiej strony ściana obniża się. Jak bym dał płytki to by jeszcze bardziej było widać partactwo.

ja mam wszedzie cokoly z plytek zakonczone u gory aluminiowa listwa dekoracyjna, wyglada niezle i spelnia swoja role:)
A mógłbyś wrzucić zdjęcia?

• 5 months później...