Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fachowcy od dachu.

Recommended Posts

Co do d...chronów dla Inwestora:

Przede wszystkim spisz umowę, w której będzie zapis, iż wykonawca zobowiązuje sie do wykonywania prac m. in. zgodnie z przepisami BHP, w odpowiedniej odzieży ochronnej itp. Gdyby na budowie zdarzył sie jakikowliek wypadek - jesteś "kryta".

Jesli nie podpiszesz umowy - de facto zatrudnisz firmę/pracowników "na czarno" - w razie wypadku bedziesz mieć duuuże nieprzyjemności...

dla umowy o roboty budowlane wymagana jest forma pisemna (art. 648 KC).

taki zapis jak wspomniano w umowie się przyda - co nie znaczy, że to całkowicie zwalnia inwestora (jak np. jest codziennie na budowie, widzi co się dzieje, nie reaguje, ma świadomość... trudno się tego wyprzeć). poza tym jeszcze może mieć kierownik nie przyjemności.

a u mnie tak to się załatwiło:

kierownik napisał Plan Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia, majster odczytał go pracownikom, wszyscy się pod nim podpisali, i powiedzieli że oczywiście nie będą sprzętu używać, wiadomo

ale w razie draki (na szczęście się taka nie wydarzyła) plan podpisali = zobowiązali się go przestrzegać

tyle

a u mnie tak to się załatwiło:

kierownik napisał Plan Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia, majster odczytał go pracownikom, wszyscy się pod nim podpisali, i powiedzieli że oczywiście nie będą sprzętu używać, wiadomo

ale w razie draki (na szczęście się taka nie wydarzyła) plan podpisali = zobowiązali się go przestrzegać

tyle

wydaje mi sie, że to nic nie daje - kierownik budowy powinien każdego kogo zobaczy na plcu np bez kas kasku wywalać poza teren ... wstrzymywać prace np wykonywane bez rusztowania etc

nie ma ze schyliłem sie pod biurko i nie widziałem jak zwisając w dół z okna Zdzisio trzymany za nogi ciął flexem nadproże ....

i tak kierownik budowy ma pupke zbita ...

do Mymyk_KSK!

witam!

mijasz się z prawdą pisząc , że brak pisemnej umowy równa się pracy na czarno.

prawo przewiduje również umowy ustne i również one są skuteczne.

(chodzi o umowę z wykonawcą (firmą) a nie o umowę o pracę!)

pozdrawiam

no jasne - tylko jeśli się ją zawiera "w 4 oczy", bez świadków, to trudno później to udowodnić ;-)

Jest sprawą oczywistą, że odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracowników ciąży na pracodawcy. Pracuję razem z pracownikami i staram się zapewnić im pełne bezpieczeństwo. Choć czasami wykonujemy cyrkowe akrobacje. Sam spadłem z dachu więc coś na ten temat mogę powiedzieć. Część osób wypowiadających się w tym wątku nie zdaje sobie sprawy z tego, że gdyby chcieć realizować budowę zgodnie z przepisami to koszty przerosłyby ich najśmielsze oczekiwania. Pozdrawiam.

Mówimy o pracy na wysokości i środki BHP nie mają tu nic do rzeczy. Środki ochrony osobistej kask czy szelki mają określony czas użytkowania i po tym czasie kaski są do wyrzucenia a szelki powinny mieć nowe atesty. Każdorazowo sprzęt użyty awaryjnie nie nadaje się do ponownego użytku. Oczywiście liny wyłącznie atestowane a nie z marketu.Te koszty choć niezbyt duże to są odczuwalne dla małej firmy. Jednak zasadnicze koszty to koszty rusztowań a składają się na nie koszt projektu ustawienia rusztowań, koszt ustawienia rusztowań przez uprawnioną firmę, odbiór rusztowania przez kierownika budowy potwierdzony protokółem odbioru i wpisem do dziennika budowy. Każde przestawienie rusztowań wymaga powtórzenia procedur. Oczywiście rusztowanie powinno być zaopatrzone w sprawną instalację odgromową. Dodatkowo siatki zabezpieczające. Do tego koszty ochrony rusztowań przed kradzieżą. I to by było na tyle. Pozdrawiam.