Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do zabudowania "fornt" domu ( facyjatke, wykusz ).

http://images32.fotosik.pl/44/d4f557b8ec3b3197.jpg

Wymyśliłem sobie że zrobie to tak :

2 x OSB 12mm + styropian 5 cm + siatka/klej

Ale czy mozna przykleić styropian do OSB zwykłym klejem do styropianu np. Isolbet, Kerakoll itp, czy lepiej np. klejem do płytek Atlas Plus ??

PZD!

https://forum.murator.pl/topic/108664-jak%C4%85-zapraw%C4%85-przyklei%C4%87-styropian-do-p%C5%82yty-osb-zdj/

Kleiłem zwykłym klejem Atlasa do siatki i styropianu. Żeby lepiej trzymało klej roztarłem pacą metalową taka z ząbkami jak do klejenia płytek. Płyta zaciągnięta klejem na całej powierzchni.

Do tego kupiłem podkładki do papy i wkrętami jeszcze styro do OSB (zamiast kołków)

Nie miałem pomysłu jak to inaczej zrobić.

Najpierw pomaluj OSB specyfikiem CERPLAST. Z tak uzyskanym podłożem możesz robić praktycznie wszystko. Glazura, styropian i inne.

Cerplast tworzy na płycie OSB powierzchnię szorstką i przyczepną. Wszystko można do tego przykleić.

Styropian do nienasiąkliwych podłoży można kleic tylko

- klejami dyspersyjnymi np. Relius - Flexkleber DK lub BASF Prince Color Z301 DK

- nadają się też kleje poliuretanowe np. Collastik - ale to dość drogie.

Jednak zdecydowanie polecam Cerplast.

Możesz nim pomalować OSB a nawet glazurę i uzyskujesz powierzchnię szorstką, do której możesz przykleić wszystko co Ci się zamarzy.

Styropian, nową glazurę na Atlas i inne.