pabo 17.09.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam, Jestem świeży w tym temacie i proszę o pomoc i wskazówki.Próbuję porównać koszt budowy sciany 1W do 2W. 1m2 z YTONGA (49,9x 24,9x 36,5)to 126 PLN + ok. 25 PLN/m2 koszt elewacji = ok 150 PLN/m2 1m2 z SUPOREXU (59x24x24) to 60 PLN + ok. 75 PLN/m2 koszt elewacji = ok 135 PLN/m2 W obydów przypadkach nalezy jeszcze doliczyć koszt kleju przy 1 W i koszt zaprawy przy 2W i koszty robocizny przy układaniu pustaków. Domyslam sie ze przy YTONGU koszty układania sa wyższe bo stawia sie na precyzje. Prosiłbym o podpowiedz ile mogą wyniesc własnie te dodakowe koszty o kotorych piszę powyzej tak zebym mogl porównac co sie bardziej opłaca. I czy rzeczywiscie SUPOREX?- moze ktoś podpowie mi lepsze a tańsze rozwiazanie.Jesli moje oblicznia są błedne to prosze o korekte. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.09.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam, wedłg mnie : - zapominasz o koszcie systemowych nadproży / kształtek niezbędnych w systemie 1W. Niestety do tanich nie należą- koszt elewacji w obu wersjach zaniżony, ale powiedzmy że nie ma to znaczenia dla kalkulacji (25 PLN za m2 to może sama robocizna w pryzpadku 1W)- czynnik trudno mierzalny - w przypadku ściany 1W łatwo narobić błędów skutkujących mostkami termicznymi = straty energii, ryzyko wykraplania wody na zimnych odcinkach ściany, co w dłuższym okresie może prowadzić do grzyba na ścianie.- nie potrafię teraz policzyć, ale coś mi się wydaje że ściana 24 cm + 15 cm styropianu będzie "cieplejsza" niż pół metra Ytona. Ale tu strzelam. Przy okazji 2W będzie tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts