Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja kalkulacja 1m sciany 1W i 2W - proszę o pomoc

pabo

Recommended Posts

Witam,

Jestem świeży w tym temacie i proszę o pomoc i wskazówki.

Próbuję porównać koszt budowy sciany 1W do 2W.

1m2 z YTONGA (49,9x 24,9x 36,5)to 126 PLN + ok. 25 PLN/m2 koszt elewacji = ok 150 PLN/m2

1m2 z SUPOREXU (59x24x24) to 60 PLN + ok. 75 PLN/m2 koszt elewacji = ok 135 PLN/m2

W obydów przypadkach nalezy jeszcze doliczyć koszt kleju przy 1 W i koszt zaprawy przy 2W i koszty robocizny przy układaniu pustaków. Domyslam sie ze przy YTONGU koszty układania sa wyższe bo stawia sie na precyzje. Prosiłbym o podpowiedz ile mogą wyniesc własnie te dodakowe koszty o kotorych piszę powyzej tak zebym mogl porównac co sie bardziej opłaca. I czy rzeczywiscie SUPOREX?- moze ktoś podpowie mi lepsze a tańsze rozwiazanie.

Jesli moje oblicznia są błedne to prosze o korekte.

pozdrawiam

Witam,

wedłg mnie :

- zapominasz o koszcie systemowych nadproży / kształtek niezbędnych w systemie 1W. Niestety do tanich nie należą

- koszt elewacji w obu wersjach zaniżony, ale powiedzmy że nie ma to znaczenia dla kalkulacji (25 PLN za m2 to może sama robocizna w pryzpadku 1W)

- czynnik trudno mierzalny - w przypadku ściany 1W łatwo narobić błędów skutkujących mostkami termicznymi = straty energii, ryzyko wykraplania wody na zimnych odcinkach ściany, co w dłuższym okresie może prowadzić do grzyba na ścianie.

- nie potrafię teraz policzyć, ale coś mi się wydaje że ściana 24 cm + 15 cm styropianu będzie "cieplejsza" niż pół metra Ytona. Ale tu strzelam. Przy okazji 2W będzie tańsza.