Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozna dokonać zmian w Planie Zagospodarowania?

luknck

Recommended Posts

Zauważyłem ze na tym forum jest sporo osób które znają sie na rzeczy wiec skromnie licze ze ktos doradzi mi.

Otóż odziedziczyłem troche ziemi największy kawałek ma 2.9ha z jednej strony usytuowana jest droga asfaltowa, a niedaleko A2. Ziemia ma kategorie RVI i obok mojej ziemi budowane są juz domy jednorodzinne. Z planu ZP w gminie wynika ze dokładnie do mojej ziemi obowiązuje zezwolenie na budowa(gmina przekształciła juz te ziemie) natomiast moj kawałek nie. I teraz pytanie co zrobić czekac kolejne 5 lat az uchwala nowy plan, czy jest jakas możliwość? Pracownik ewidencji gruntów w gminie zasugerował ze mogę zarobić sporo na tym gruncie ale w pokoju obok dowiedziałem sie ze moja cześć nie została przekształcona na budowlaną, bo nie zgłosiłem tego z 2005 roku. I ze mogę złożyć sobie jakiś wniosek. Jesli tak to jaki i jak go argumentować?

z góry dziękuje

pozdrawiam

• 1 month później...

oskar0259 pomóż nam.

Można zmienić. Ale to niestety długo trwa. I w obecnym stanie prawnym nie da się znacząco przyspieszyć.

Jakie są etapy tych zmian?

Czy jest to kosztowne?

Ja mam działkę gruntu rolnego kl VI o powierzchni 2.50 ha, położoną w lesie. Chciałem ją zalesić, bo są teraz duże dopłaty unijne. Ale okazało się, że w planie przestrzennego zagospodarowania, teren ten jest określony jako grunt orny.

Złożyłem wniosek o zmianę przeznaczenia. Odpowiedziano mi, że nastąpi zmiana przeznaczenia, gdy dla tego terenu będzie uchwalany nowy plan. (może nigdy?)

Czy mogę to jakoś przyspieszyć?